Stranger Things: Ο Vecna είναι ο κακός που “χρειαζόμασταν” στη τέταρτη σεζόν (και καλύτερη ως τώρα)

Stranger Things: Ο Vecna είναι ο κακός που “χρειαζόμασταν” στη τέταρτη σεζόν (και καλύτερη ως τώρα)
Stranger Things Netflix

Η τέταρτη σεζόν του Stranger Things του Netflix είναι μια άλλη σειρά σε σχέση με όσα είχαμε δει ως τώρα και εν πολλοίς αυτό έχει να κάνει με τον "μεγάλο κακό". Η σκηνή που μας έκανε να υποκλιθούμε στο σενάριο.

Η τέταρτη σεζόν του Stranger Things του Netflix είναι χορταστική, απολαυστική, μια άλλη σειρά. Η αποθέωση από πλευράς κριτικών συνοδεύεται από απανωτά ρεκόρ αμέσως μετά την πρεμιέρα της.

Σύμφωνα με τα νούμερα του Netflix, η τέταρτη σεζόν προβλήθηκε για 287 εκ. ώρες από τις 27 Μαΐου έως τις 29 Μαΐου μόνο, ξεπερνώντας παράλληλα τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, τη δεύτερη σεζόν του “Bridgerton” και τις 193 εκ. ώρες που συγκέντρωσε στο πρώτο τριήμερο προβολών της. Το ντεμπούτο του πρώτου μέρους του τέταρτου κύκλου, την Παρασκευή που μας πέρασε, είναι με άλλα λόγια το πιο επιτυχημένο για αγγλόφωνη σειρά στο Netflix.

Άλλο ένα ρεκόρ που έσπασε η σειρά είναι ότι έφτασε το νούμερο 1 στις πιο δημοφιλείς σειρές σε 83 χώρες. Παράλληλα, βρίσκεται στο Top 10 στις 93 χώρες όπου παρέχει τις υπηρεσίες του το Netflix. Η σειρά δείχνει αν δίνει “ανάσα” στο Netflix που δε διάγει και την καλύτερη περίοδό του, εξαιτίας του αυξανόμενου ανταγωνισμού στις πλατφόρμες. Τον Απρίλιο, η πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι οι συνδρομητές της μειώθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από πάνω από μια δεκαετία, με τις μετοχές της να κάνουν “βουτιά”.

Aπό το ντεμπούτο του το 2016, το Stranger Things είναι μια από τις σειρές που έχει βοηθήσει το Netflix να καθιερωθεί και να φτάσει εκεί που είναι τώρα, και η τέταρτη σεζόν περνάει σε άλλη, πραγματικά, διάσταση.

Παρακάτω, ακολουθούν αρκετά spoilers για όσους δεν έχουν αρχίσει ακόμη το πρώτο μισό του τέταρτου κύκλου.

Με το “καλημέρα”, τα στοιχεία που ξεχώρισαν ήταν φυσικά τα 80s κουρέματα των ηρώων που μεγάλωσαν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, η γενικότερη ρετρό αισθητική, και η μουσική που έχει τη δική της σημασία στα επεισόδια, με το Running Up That Hill να σαρώνει ξανά. Τον λόγο, θα τον καταλάβετε λίγο παρακάτω.

Netflix

 

Αναμφίβολα όμως, το στοιχείο που έδωσε νέα ώθηση στη σειρά, είναι η παρουσία του νέου “μεγάλου κακού” που παίζει με τις ζωές αλλά και τη ψυχολογία του Hawkins, έξι μήνες μετά την επική μάχη του Starcourt, που έφερε τον τρόμο και την καταστροφή.

Στην πιο ευάλωτη και μεταβατική στιγμή της παρέας, εν μέσω βίαιων αλλαγών, προσαρμογών και bullying, εν μέσω αναζήτησης ισορροπιών, εμφανίζεται μια νέα απειλή που αν αντιμετωπιστεί, ίσως βάλει τέλος για πάντα στη σατανική υφή του Upside Down. Είναι παραπάνω από σαφές, πως η σειρά γίνεται λιγότερο “fun” αλλάζοντας ύφος, σε μια συνειδητή επιλογή των αδερφών Duffer που φλερτάρουν με το πιο ώριμο “horror”. Σε κάθε περίπτωση όμως, πέραν από τις όποιες gore στιγμές, το θρίλερ είναι κατά βάση ψυχολογικό, κλειστοφοβικό και φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με εσωτερικές αναζητήσεις και φόβους.

Ο νέος κακός, ο Vecna (βγαλμένος από το Dungeons & Dragons), θυμίζει αρκετά τον Freddy Krueger, και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο Robert Englund, ο άνθρωπος δηλαδή που ήταν πίσω από την ανατριχιαστική μάσκα του Krueger, υποδύεται τον Victor Creel.

Η υπόθεση στον τέταρτο κύκλο είναι πιο σκοτεινή, πιο αιματηρή και πιο δύσκολη για τους ήρωες που έχουν και μεταξύ τους προβλήματα. Μέσα σε όλα, η El, έχει χάσει τις υπερδυνάμεις της. Έτσι, στα πρώτα τουλάχιστον επεισόδια, η παρέα πρέπει να βρει την άκρη μόνη της απέναντι στον Κακό που στοχεύει εφήβους, αποσκοπώντας να τους πάρει τις ζωές για να μεγαλώσει τις δικές του δυνάμεις.

Μάλιστα, ο “Vecna” μοιάζει να παίζει με το μυαλό των εφήβων που στοιχειώνει, ποντάροντας στις φοβίες τους, τα τραύματα που δεν έχουν επουλωθεί και στις ενοχές τους. Φαντάζει σατανικός, ωστόσο συμβολίζει σε μεγάλο βαθμό, την εσωτερική μάχη με τη σκοτεινή ή κρυφή πλευρά του κάθε ήρωα. Παράλληλα, τα επεισόδια διαρκούν πολύ περισσότερο της μίας ώρας το καθένα, χωρίς να χάνουν τον ρυθμό τους.

Στα συν της σειράς, είναι η δουλειά που έχει γίνει στην εξέλιξη των χαρακτήρων, ιδίως εκείνων που δεν ήταν κεντρικοί. Ξεχωρίζει η Max που κερδίζει τις εντυπώσεις ως χαρακτήρας, αποκτώντας κεντρική αξία στην ανάπτυξη της πλοκής, αλλά και ο απολαυστικός Eddie Munson που έρχεται να “δέσει” απόλυτα στην όλη φιλοσοφία.

Παρακάτω, η -ίσως- καλύτερη και  σίγουρα, πιο συγκινητική σκηνή της σειράς ως τώρα. SPOILER για όσους δεν έχουν αρχίσει τον τέταρτο κύκλο, με ερμηνεία – ρεσιτάλ από τη Sadie Sink. Η μεταφορά για την εσωτερική πάλη απέναντι στο τραύμα, και τη πίστη στη κάθαρση, είναι παραπάνω από ορατή και ανατριχιαστική. Σημειώνεται πως όπως μπορεί να δει κανείς και στα σχόλια στο YouTube, είναι και η σκηνή που άγγιξε περισσότερο το κοινό, ακριβώς λόγω του συμβολισμού της και του θετικού μηνύματος που περνάει.

Ο David Harbour για τον Vecna

Μιλώντας στο Variety, ο David Harbour που υποδύεται τον πολύπαθο Jim Hopper, προσπάθησε να περιγράψει τη δυναμική και τη σημασία του villain της σειράς.

“Ο Vecna είναι ένας τρόμος ψυχολογικού επιπέδου, που δεν νομίζω να έχουμε ξαναδεί ως τώρα στο σενάριό μας. Γνωρίζαμε το Upside Down ως μια “σατανική Άγρια Δύση” του Stranger Things, με βία, με τέρατα, αλλά δεν έχουμε ξαναδεί έναν τέτοιο κακό. Αυτό είναι το νέο συναρπαστικό στοιχείο, ότι εμφανίζεται ένας κακός που κανείς δεν ξέρει να αντιμετωπίσει, και έχει ψυχολογική σημασία”. Η αντιμετώπισή του, θα λύσει τα μυστικά του Upside Down.

Ο Matt και ο Ross Duffer αποκάλυψαν ότι ο Vecna έχει διαμορφωθεί κατά 90% με practical effects. “Θέλαμε μια παρουσία στο πλατό στην οποία οι ηθοποιοί μας θα μπορούσαν να αντιδράσουν. Θέλαμε κάτι εκεί που θα μπορούσαμε να κινηματογραφήσουμε, και απλώς νομίζω ότι αυτό κάνει αυτόν τον κακό πιο τρομακτικό και πιο αληθινό και απτό, και είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι”, ανέφεραν.

Οι Duffers πρόσθεσαν πως η παρουσία του συγκεκριμένου αντιπάλου συνδέεται με την πρόθεσή τους να “ωριμάσουν” τη σειρά τους, κάτι που αντικατοπτρίζει και τον τρόπο με τον οποίο ωριμάζουν οι έφηβοι ήρωες. Τα παιδιά, δεν είναι πια παιδιά και έρχονται αντιμέτωπα με τους μεγαλύτερους εφιάλτες τους, σε φυσικό και μεταφυσικό επίπεδο. “Δεν μπορούμε να κάνουμε συνέχεια το Goonies”, ανέφερε ο Ross Duffer. “Επιτέλους κάναμε τη σειρά horror movie και το απολαμβάνουμε”.

Ο Gaten Matarazzo που υποδύεται τον Dustin Henderson, ανέφερε στο Variety πως ο Vecna θα αλλάξει τη σειρά σε μια απρόβλεπτη κατεύθυνση.

“Ο νέος κακός αλλάζει τα πάντα. Αλλάζει τον τρόπο που ξέραμε για να αντιμετωπίζουμε το Κακό, γενικότερα. Και αυτή είναι η δυσκολία του”.

Η Priah Ferguson που παίζει την Erica Sinclair, είπε ακόμη από τη δική της μεριά, πως τα στοιχεία του Vecna ξεπερνούν τα κλασικά, συνηθισμένα θρίλερ cliché.

“Ο Vecna είναι πολύ τρομακτικός, γιατί παίζει με το μυαλό. Αυτό ακριβώς φρικάρει τους πρωταγωνιστές και έχει αγγίξει τόσο βαθιά το κοινό μας. Το show έγινε ακόμη πιο σκοτεινό και τρομακτικό, και αυτό συμβαίνει επειδή το κοινό μεγαλώνει μαζί μας”.

Αντί επιλόγου:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα