Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Καταγγελία για “μαφιόζικο” χτύπημα σε αρχαιολόγο

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Καταγγελία για “μαφιόζικο” χτύπημα σε αρχαιολόγο
Αρχαιολόγος (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Τι ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από το ΥΠΠΟΑ;

Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε ένας αρχαιολόγος την περασμένη Τρίτη με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται με βαριά τραύματα. Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, συνδέει την “μαφιόζικη” επίθεση που καταγγέλει με υποθέσεις που χειρίζεται το θύμα, με τον σύλλογο να τονίζει πως έχει καταθέσει τα σχετικά στοιχεία στις αρμόδιες αρχές.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

“Την Τρίτη 7/3 συνάδελφός μας αρχαιολόγος και μέλος του Συλλόγου έπεσε θύμα ξυλοδαρμού την ώρα της επιστροφής από τη εργασία του, με σκοπό την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Ο συνάδελφος νοσηλεύεται με βαριά τραύματα. Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει αποφύγει τον κίνδυνο για μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές, συνδέοντας τον ξυλοδαρμό με τις υποθέσεις αυτές και έχει καταθέσει στοιχεία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εφαρμογή των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι το καθήκον όλων μας, πλήττει τα συμφέροντα όσων θέλουν να κερδοσκοπούν εις βάρος του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίοι αντιδρούν με διάφορους τρόπους και πιέσεις.

Γνωρίζουμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι επιστήμονες που την υπηρετούν και οι διατάξεις που “ενοχλούν” βρίσκονται διαχρονικά στο στόχαστρο οικονομικών και πολιτικών παραγόντων. Έχουμε υποστεί τις άμεσες ή έμμεσες πιέσεις και συγκαλυμμένες απειλές για να μην κάνουμε με ευσυνειδησία τη δουλειά μας.

Εισπράττουμε τις επιπτώσεις του μνημονιακού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της απουσίας πολιτικής βούλησης ελέγχου στην κερδοσκοπική έκρηξη της οικοδομικής και κτηματικής αγοράς, του περιορισμού των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων, που συγκροτούν την ουσία αυτού που παρουσιάζεται ως “ανάπτυξη”.

Ηθικός αυτουργός σε όλα τα παραπάνω είναι, δυστυχώς, η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, που πρώτη έχει στοχοποιήσει με τις δηλώσεις και τη στάση της τους επιστήμονες και τους άλλους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχει λοιδορήσει το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα έναντι της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μόλις τον περασμένο μήνα, άλλωστε, με το Ν. 5021/2023, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, εναρμονιζόμενη με τις πιέσεις οικονομικών παραγόντων των Κυκλάδων, νομοθέτησε για την αλλαγή της σύνθεσης ειδικά του Τοπικού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να μην αποτελείται από αρχαιολόγους η πλειοψηφία στο Συμβούλιο που κρίνει θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων!

Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν!”

Αν το μήνυμα ήταν να φοβηθούμε, τότε σε λάθος αποδέκτη το απηύθυναν. Οι μαχόμενοι αρχαιολόγοι και συναφείς επιστημονικοί κλάδοι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τις αρχαιότητες ως δημόσιο αγαθό, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τον Αρχαιολογικό Νόμο.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαιτεί:

-Η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και οι εντολείς τους

-Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να προβεί άμεσα σε δηλώσεις και ενέργειες που θα αποδεικνύουν ότι επιδιώκει να φτάσει η έρευνα στους πραγματικούς εντολείς της επίθεσης

-Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να καταδικάσει δημόσια τις πρακτικές άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που ασκούνται στους αρχαιολόγους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σε όλη τη χώρα.

-Η Τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς των επαγγελματιών να καταδικάσουν άμεσα και έμπρακτα τις ενέργειες άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που υφίστανται οι αρχαιολόγοι

-Να σταματήσει τώρα η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Τη Δευτέρα 13/3/2023 στη 1 μμ ο ΣΕΑ θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για το θέμα και θα εξαγγείλει τις ενέργειες και τις δράσεις στις οποίες θα προβεί το σώμα των αρχαιολόγων, ενωμένο, απέναντι στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των επιθέσεων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα