Εθνική Πινακοθήκη: Τα λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης του Κωνσταντίνου Παρθένη

Εθνική Πινακοθήκη: Τα λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης του Κωνσταντίνου Παρθένη
"Η Αποθέωση του Διάκου" του Κωνσταντίνου Παρθένη EVANGELOS_GKIKOPOULOS

Το NEWS 24/7 βρέθηκε στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης “Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του”.

Λαμπερά και σεμνά, έτσι όπως ακριβώς έπρεπε, ήταν τα εγκαίνια της έκθεσης “Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του” που έλαβαν χώρα το απόγευμα της Τρίτης (5/7). Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη αναδρομική έκθεση, που αφιερώνεται στο έργο ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της νεοελληνικής τέχνης και αποσκοπεί στο να τιμήσει και να φωτίσει τη σύνθετη, υψηλόφρονα και βαθιά ελληνική δημιουργία του.

Ο Κωνσταντίνος Παρθένης κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο ομαδικό ασυνείδητο του μέσου Έλληνα. Είναι ταυτισμένος με μια οραματική Ελλάδα, που αγκαλιάζει έναν εξαϋλωμένο χώρο, ενοικημένο από τον μύθο και την ιστορία του. Είναι η «ιδανική Ελλάδα» του Παρθένη, σύμφωνα με τον τίτλο της έκθεσης.

COPYRIGHT 2022 EVANGELOS_GKIKOPOULOS

Κόσμος πολύς ήταν μαζεμένος στην είσοδο του κτιρίου, γύρω από τη “Λαϊκή Αγορά” του Παναγιώτη Τέτση, ενώ στο μεγάλο video wall της εισόδου προβαλλόταν ένα εντυπωσιακό βίντεο με το εμβληματικό έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη “Η αποθέωση του Διάκου” να είναι “ζωντανό” (έργο του Ιταλού video artist Rino Stefano Tagliafierro).

Ανάμεσά τους η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η νέα διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Συραγώ Τσιάρα, η διευθύντρια των Συλλογών της Πινακοθήκης Έφη Αγαθονίκου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πινακοθήκης Απόστολος Μπότσος, οι χορηγοί της σπουδαίας αυτής έκθεσης, ο πρόεδρος της 24MEDIA Δημήτρης Μάρης, και ο
πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank Βασίλειος Θ. Ράπανος, αλλά και πολλοί πολλοί άλλοι.

Μοναδική απούσα η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, η μέχρι πρότινος διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή και η έκθεση αυτή – που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της- έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα της.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη COPYRIGHT 2022 EVANGELOS_GKIKOPOULOS

Η Λίνα Μενδώνη σημείωσε πόσο σημαντική είναι η μέρα αυτή των εγκαινίων και για την πόλη της Αθήνας – καθώς το κοινό θα έρθει σε επαφή με το έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη, αλλά και για την ίδια την Πινακοθήκη που φιλοξενεί μία τόσο σημαντική έκθεση στους κόλπους της. Με ιδιαίτερη συγκίνηση μίλησε για την εκλιπούσα Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα. “Πρώτη φορά εδώ χωρίς τη Μαρίνα”, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε “η έκθεση αυτή έμελλε να αποτελέσει το τελευταίο της έργο, ένα έργο που πρόσφερε με όλη της την αγάπη”.

Τέλος, αφού εξήρε τα έργα και την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Παρθένη στην ελληνική Τέχνη, καλωσόρισε την νέα διευθύντρια της, Συραγώ Τσιάρα που με τον ήρεμο δυναμισμό της και τις εξειδικευμένες γνώσεις της παραλαμβάνει ένα απόλυτα σύγχρονο Μουσείο.

Η νέα διευθύντρια της Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα COPYRIGHT 2022 EVANGELOS_GKIKOPOULOS

Η νέα διευθύντρια της Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, έκανε λόγο για το αίσθημα που την περιέβαλε όταν έκανε την πρώτη της βόλτα στην έκθεση του Παρθένη. “Η έκθεση είναι τόσο άρτια στημένη που είχα την αίσθηση πως έμπαινα σε μία ανοιχτή αγκαλιά”. Και κατέληξε ευχόμενη το πνεύμα η δύναμη και ο οραματισμός της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα να αποτελέσει τον οδηγό της δικής της διεύθυνσης.

Ο πρόεδρος της 24 Media και χορηγός της έκθεσης, Δημήτρης Μάρης COPYRIGHT 2022 EVANGELOS_GKIKOPOULOS

Ο πρόεδρος της 24 Media και χορηγός της έκθεσης, Δημήτρης Μάρης, ευχαρίστησε την Πινακοθήκη και την εκλιπούσα Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, για το βήμα που του έδωσε να συνεισφέρει στη δημιουργία της αναδρομικής έκθεσης του Κωνσταντίνου Παρθένη.

Και στη συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά “Η πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής, δια χειρός της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα καθώς επίσης και λαμπρών συντελεστών, τιμά και αναδεικνύει τον καλλιτέχνη, ο οποίος κατάφερε να συνδυάσει τη θρησκευτική πνευματικότητα της βυζαντινής εικονογραφίας με τα σύγχρονα ρεύματα της τέχνης.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα έργα αυτά και τη συνεχή επεξεργασία τους από τον καλλιτέχνη μέχρι της τελειοποίησής τους. Η νέα γενιά που θα επισκεφθεί την έκθεση θα έχει την ευκαιρία να διευρύνει τους ορίζοντές της και να αναπτύξει τη δική της κριτική ικανότητα, την οποία προκαλεί ο καλλιτέχνης σημειώνοντας: «Το όραμα του οφθαλμού γίνεται στο εξής ο πίνακας της σκέψης» (Τετράδιο, 1917-1925).

Σε ένα κόσμο όπου η δημιουργία δεν γνωρίζει όρια, ας κρατήσουμε τα λόγια του Κωνσταντίνου Παρθένη: «Με μια γραμμή μόνο ο δημιουργός γίνεται θεός και δημιουργεί. Και έχει το πλεονέκτημα να εμφανίσει τη δημιουργία του στο σύνολο αμέσως… Η φύση με εμπνέει, τη χρησιμοποιώ σαν στοιχείο της δημιουργίας μου, δεν είναι όμως αυτή που με διατάσσει. Μόνον ο μεγάλος καλλιτέχνης μπορεί να μιλήσει ολόισια στην ανθρώπινη ψυχή. Και όσο πιο απλή είναι η τέχνη του, τόσο πιο τέλειος είναι εκείνος».

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank, Βασίλειος Θ. Ράπανος, COPYRIGHT 2022 EVANGELOS_GKIKOPOULOS

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank, Βασίλειος Θ. Ράπανος, που επίσης είναι χορηγός της έκθεσης αφού δήλωσε πως είναι λίγο αμήχανος γιατί ως πρόεδρος μίας τράπεζας μιλά για ένα εικαστικό γεγονός, σημείωσε πως η Alpha Bank υποστήριξε την έκθεση αυτή και δάνεισε από τη συλλογή της έξι έργα του μεγάλου ζωγράφου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σχέση του Κωνσταντίνου Παρθένη με τους αδελφούς Λοβέρδου (Διονύσιος και Σπύρος Λοβέρδος) που ήταν ιδρυτές της Λαϊκής Τράπεζας, της μετέπειτα Alpha Bank. Mάλιστα στην έκθεση αυτή βλέπουμε και 3 προσωπογραφίες των αδελφών Λοβέρδη, δια χειρός Παρθένη. Και κατέληξε με τα λόγια του Γιώργου Σεφέρη όταν τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας “Σ’ αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται.

Όταν, στο δρόμο της Θήβας, ο Oιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Oιδίποδα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version