Η Νταϊάνα σηκώνει το δάχτυλο; Οι πολυσυζητημένες διασημότητες της Alison Jackson για πρώτη φορά στην Αθήνα

Alison Jackson- Diana gives the finger
Alison Jackson- Diana gives the finger ALISON JACKSON

Η Jackson εμβαθύνει στη λατρεία των διασημοτήτων, ένα παράξενο φαινόμενο που δημιουργήθηκε από τα media, τις διαφημιστικές εταιρίες και τα ίδια τα δημόσια πρόσωπα.

Η Αlison Jackson, η πολυβραβευμένη -και με BAFTA- καλλιτέχνιδα έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς, για να παρουσιάσει μια αναδρομική έκθεση με μοναδικά έργα φωτογραφίας και βίντεο σε διοργάνωση και επιμέλεια της Μαρίνας Νικολετοπούλου.

Η δουλειά της Jackson διερευνά ένα από τα σημαντικότερα θέματα του καιρού μας: «Μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που βλέπουμε σε έναν κόσμο διαμεσολαβημένο από οθόνες, εικόνες και διαδίκτυο;». Σχολιάζει τη ροπή μας στην ηδονοβλεψία, τη δύναμη και τη σαγήνη της εικόνας. Στην εμβληματική της σειρά «Νοητικές Εικόνες» («Mental Images») η Jackson εμβαθύνει στη λατρεία των διασημοτήτων, ένα παράξενο φαινόμενο που δημιουργήθηκε από τα media, τις διαφημιστικές εταιρίες και τα ίδια τα δημόσια πρόσωπα

ADVERTISING
Alison Jackson- Royal Selfie
Alison Jackson- Royal Selfie ALISON JACKSON

Εγείροντας ερωτήματα για το πώς η φωτογραφία αποτελεί ένα παραπλανητικό μέσο, υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην ίδια μας την αντίληψη όσον αφορά τη φωτογραφία, δεν είναι σαφές τι είναι αληθινό και τι όχι».

Alison Jackson- The real Sir Elton John with 'The Queen
The real Sir Elton John with 'The Queen ALISON JACKSON

Η καλλιτέχνιδα παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη τα έργα από τη σειρά «Καταστροφή» («Disaster Series») σε διάλογο με μια επιλογή από προηγούμενες και νεότερες δουλειές της, απεικονίζοντας τις φοβικές φαντασιώσεις μας σε έναν κόσμο διαρκούς τρόμου, που επιδεινώνεται από τις αποτρόπαιες ειδήσεις που τα μέσα εκπέμπουν 24/7. Συγχρόνως, η Jackson παρουσιάζει, στην κόπια του σκηνοθέτη, το βίντεό της από την αποκλειστική ταινία για τα 40 χρόνια των Duran Duran.

Alison Jackson
Trump and Leafblowers ALISON JACKSON

Δημοσιεύσεις της Jackson περιλαμβάνουν τα βιβλία: Private (2004, Penguin Books) Confidential: What you see in this book is not 'real' (2007, Taschen), Stern Fotographie 70 (2012, teNeues), και Private (2016 published by Alison Jackson). Η δουλειά της επίσης περιλαμβάνεται σε πολλές δημόσιες συλλογές μουσείων, όπως: The Parliamentary Art Collection, London; The National Portrait Gallery, London; SF MOMA, San Francisco; The Royal College of Art, London; Musée de la Photographie, Charleroi, Brussels; The Frances Foundation, Paris; The International Centre of Photography.

Πέρα από τη φωτογραφία, η Jackson είναι μέλος του Alumni Council for The Royal College of Art και Επίτροπος στο Chelsea Art Theatre, και επίσης δραστηριοποιείται ως μέντορας για νέους καλλιτέχνες. Το 2019 η Jackson δημιούργησε και λανσάρισε ένα διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Μια μέρα στη Ζωή Σου» (A Day in Your Life), με στόχο να ανακαλύψει νέους ταλαντούχους φωτογράφους από μειονεκτικά περιβάλλοντα.

Επιμέλεια Έκθεσης: Μαρίνα Νικολετοπούλου

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης (ελεύθερη είσοδος)/Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 10:00 π.µ. – 6:30 µ.µ./Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 10:00 π.μ. - 6:30 μ.μ/Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 10:00 π.μ. - 5:30 μ.μ./Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 10:00 π.μ. - 6:30 μ.μ./Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 10:00 π.μ. - 5:30 μ.μ./Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου10:00 π.μ. - 6:30 μ.μ./

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εικαστικά, Φωτογραφία
SHARE:

24Media Network