Μουσείο Λούβρου: Τι δήλωσε ο δράστης για την τάρτα α λα κρεμ στη Μόνα Λίζα και οι επιθέσεις στη Τζοκόντα

Μουσείο Λούβρου: Τι δήλωσε ο δράστης για την τάρτα α λα κρεμ στη Μόνα Λίζα και οι επιθέσεις στη Τζοκόντα
Η διάσημη Μόνα Λίζα AP Photo/Michel Euler

Τα κίνητρα του δράστη που έκανε την απρόσμενη "γλυκιά" επίθεση στο διασημότερο έργο Τέχνης του κόσμου.

Τάρτα αλά κρεμ τελικά “έφαγε” η Τζοκόντα και όχι μία απλή τούρτα. Δεν έχασε ωστόσο το θρυλικό της μυστηριώδες μειδίαμα και αυτό χάρη στο ειδικό προστατευτικό γυαλί που την περιβάλλει στο μουσείο του Λούβρου. Πιο συγκεκριμένα ο διασημότερος πίνακας του κόσμου βρίσκεται πίσω από θωρακισμένη γυάλινη προθήκη και προστατεύεται από κέλυφος που διατηρεί ελεγχόμενη την υγρασία και την θερμοκρασία. Έτσι η “γλυκιά” αυτή απρόσμενη επίθεση έλαβε τέλος χωρίς τρομερές συνέπειες.

Το μουσείο του Λούβρου δεν θέλησε να κάνει σχόλια για το περιστατικό. Σύμφωνα με φωτογραφίες και μαρτυρίες που αναρτήθηκαν από τουρίστες στο Twitter και το Instagram, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Κυριακής (29/5).

Οι φωτογραφίες δείχνουν την γυάλινη προθήκη της Τζοκόντα λερωμένη με κρέμα, την οποία καθαρίζει ένα μέλος του προσωπικού ασφαλείας του μουσείου.

“Σκεφτείτε τη Γη. Γι΄αυτό το έκανα . Σκεφτείτε τον πλανήτη”

Χρήστης του Twitter που δήλωσε ότι ήταν παρών στο περιστατικό, εξήγησε ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν ένας άνδρας που φορούσε περούκα και σηκώθηκε από αναπηρικό αμαξίδιο για να χτυπήσει την γυάλινη προθήκη και στην συνέχεια να πετάξει το γλυκό. Ο @lukeXC2002 έχει αναρτήσει βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο άνδρας όρθιος δίπλα στο αμαξίδιο να συνοδεύεται προς την έξοδο από την ασφάλεια του μουσείου.

«Υπάρχουν άνθρωποι που καταστρέφουν την Γη … Ολοι οι καλλιτέχνες, σκεφτείτε την Γη. Γι΄αυτό το έκανα αυτό. Σκεφτείτε τον πλανήτη», λέει ο άνδρας, ντυμένος στα λευκά που φοράει περούκα και κασκέτο.

Σε άλλες φωτογραφίες φαίνεται το αναπηρικό αμαξίδιο πίσω από το κορδόνι που κρατά τους επισκέπτες σε απόσταση ασφαλείας από το έργο τέχνης. Η ίδια η επίθεση δεν έχει απαθανατισθεί.

Δεν ήταν η πρώτη επίθεση στην Τζοκόντα

Δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι πέφτει θύμα βανδαλισμού.

Τον Αύγουστο του 2009, ρωσίδα επισκέπτης του Λούβρου συνελήφθη αφού πέταξε ένα φλιτζάνι με τσάι προς τον πίνακα. Το μουσείο είχε τότε ανακοινώσει ότι το φλιτζάνι έσπασε πάνω στη γυάλινη προθήκη η οποία γρατζουνίστηκε ελαφρά.

Τον Δεκέμβριο του 1956, ένας Βολιβιανός είχε πετάξει πέτρα κατά της Τζοκόντας προκαλώντας φθορά στο αριστερό της χέρι. Μετά από αυτό τοποθετήθηκε πίσω από γυάλινη προθήκη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα