Ο “κλεμμένος” Πικάσο πήρε πάλι τη θέση του στην Εθνική Πινακοθήκη

Ο “κλεμμένος” Πικάσο πήρε πάλι τη θέση του στην Εθνική Πινακοθήκη
NEWS 24/7

Τη θέση του στον τοίχο της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου έχει βρει ο πολυσυζητημένος πίνακας του Πάμπλο Πικάσο.

Ήταν ένα γεγονός πολυαναμενόενο στον χώρο της Τέχνης. Να μάθουμε τι ετοιμάζει η νέα διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου Συραγώ Τσιάρα (31/10), στον επικείμενο προγραμματισμό της σχετικά με τις μόνιμες συλλογές, τις περιοδικές εκθέσεις, τις δράσεις, τους στόχους και το πρόγραμμα των ετών 2023 – 2024.

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος μάς περίμενε μία έκπληξη καθώς κατευθυνθήκαμε στο β’ υπόγειο του κτιρίου, όπου και έλαβε χώρα η έναρξη λειτουργίας της νέας Αίθουσας Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης (αίθουσα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη). Εκεί το ενδιαφέρον όλων προσέλκυσε ο πολυσυζητημένος πίνακας με το γυναικείο κεφάλι, έργο του Πάμπλο Πικάσο, που μετά από τις περιπέτειές του (θυμίζουμε ότι είχε κλαπεί τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012), βρήκε τη θέση του στον τοίχο της Πινακοθήκης. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε το γεγονός πως ο πίνακας προστατεύεται από ειδικό γυαλί (Plexiglass)

Κοντά του εκτίθεται και το “κλεμμένο” έργο του Ολλανδού ζωγράφου Πιτ Μοντριάν, του 1905, που απεικονίζει ένα ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού. “Ο ανεμόμυλος Στάμμερ”, αγοράστηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά, ο οποίος τον δώρισε στη συνέχεια στην Εθνική Πινακοθήκη

Mετά από την κλοπή των πινάκων του Πικάσο και του Mοντριάν και στη συνέχεια την ανεύρεσή τους, από σήμερα τα έργα εκτίθενται και πάλι στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ο πίνακας του Μοντριάν με τον χαρακτηριστικό ανεμόμυλό του διακρίνεται στο πάνω δεξί σημείο της φωτογραφίας. Εθνική Πινακοθήκη

Το περιστατικό με τον πίνακα του Πικάσο και η ταραχώδης ιστορία του έργου

Θυμίζουμε ότι ο πίνακας είχε πρωταγωνιστήσει σε απίστευτο και συνάμα τραγελαφικό περιστατικό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Ιούνιος 2021). Κατά την ενημέρωση κοινού αναφορικά με τους κλεμμένους πίκανες των Πικάσο και Μοντριάν, που είχαν βρεθεί εννέα χρόνια μετά την κλοπή τους από το παλιό κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, συνέβη το “μοιραίο” περιστατικό.

Pablo Picasso (Μάλαγα, Ισπανία 1881-Μουζέν, Γαλλία 1973), Γυναικείο κεφάλι, 1939, Λάδι σε μουσαμά, 56 x 40 εκ. / Δωρεά του καλλιτέχνη, αρ. έργου Π.1357 NEWS 24/7

Ο εν λόγω πίνακας του Πικάσο είχε γλιστρήσει και είχε βρεθεί στο πάτωμα, καθώς το αριστούργημα είχε τοποθετηθεί πρόχειρα σε ένα σημείο της αίθουσας.

Το έργο ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56×40, του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, φιλοτεχνήθηκε το 1939 και απεικονίζει γυναικείο κεφάλι. Αποτυπώνει τη μούσα του, φωτογράφο Ντόρα Μάαρ, με την οποία έζησε μια θυελλώδη σχέση για εννέα ολόκληρα χρόνια και αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τον ελληνικό λαό, σαν τιμητική προσφορά για την γενναία αντίσταση του κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα