Μάρθα Μπουζιούρη, γιατί επέλεξες γυναίκες ναυτικών να πρωταγωνιστήσουν στο έργο σου;

Μάρθα Μπουζιούρη, γιατί επέλεξες γυναίκες ναυτικών να πρωταγωνιστήσουν στο έργο σου;
Η Μάρθα Μπουζιούρη φέρνει για πρώτη φορά στη σκηνή πραγματικές γυναίκες που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με άντρες ναυτικούς. Anastasia Giannaki

Μια παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Μάρθας Μπουζιούρη που φέρνει για πρώτη φορά στη σκηνή πραγματικές γυναίκες που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με άντρες ναυτικούς.

Τα Ταξίδια της Πηνελόπης” είναι μια παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Μάρθας Μπουζιούρη που φέρνει για πρώτη φορά στη σκηνή πραγματικές γυναίκες που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με άντρες ναυτικούς. Τρεις ηρωίδες διαφορετικών γενεών και καταβολών, πλαισιωμένες από έναν χορό νέων γυναικών ηθοποιών, καταλαμβάνουν ένα μέχρι πρότινος άβατο – σύμβολο της ανδρικής κυριαρχίας: το λιμάνι. Από εκεί, θα “σαλπάρουν” για το δικό τους ταξίδι.

“Όταν μου έγινε η πρόταση από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά να σκηνοθετήσω μια παράσταση ενταγμένη στην κουλτούρα της πόλης, στην ιδιαίτερη σχέση που έχει με τη θάλασσα και τη «ναυτοσύνη», στο μυαλό μου πήρε σχήμα μια παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες εκείνες που έχουν δέσει τη ζωή τους με άντρες ναυτικούς. Καθώς, από τις περιπέτειες του Οδυσσέα έως την ποίηση του Καββαδία, όλη η αφήγηση είναι ανδροκρατούμενη, μέσα από αυτή τη δουλειά θέλησα να μιλήσω για το δικό τους ταξίδι” αναφέρει η Μάρθα Μπουζιούρη στο NEWS 24/7 και συνεχίζει εξηγώντας το τι τελικά είναι η παράσταση αυτή “Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα Ταξίδια της Πηνελόπης. Μια παράσταση εμπνευσμένη ως μια ανεστραμμένη εκδοχή της Οδύσσειας, που φέρνει για πρώτη φορά στη σκηνή πραγματικές γυναίκες για να μοιραστούν τη δική τους ιστορία, που δεν μοιάζει ούτε με τις μυθιστορηματικές περιπέτειες του άντρα-ταξιδευτή ούτε με τη μελαγχολική ρουτίνα της πιστής και αφοσιωμένης συντρόφου σε καθεστώς αναμονής”.

Στην παράσταση αυτή κυριαρχούν οι εξής ερωτήσεις: Πώς μοιάζει λοιπόν η ζωή της “γυναίκας του ναυτικού”; Τι ξέρουμε για το δικό της “ταξίδι”; Πώς αντιλαμβάνεται τον έρωτα και τη συντροφικότητα; Πώς βιώνει τη μοναξιά και την απουσία; Πόσο βαραίνει το βλέμμα της κοινωνίας επάνω της; Σε ποιο βαθμό διαμορφώνεται η ταυτότητά της από την κυκλική εναλλαγή του χρόνου που μοιράζεται ανάμεσα στο “μαζί” και το “χώρια”;

Η Μάρθα Μπουζιούρη όπως μας αποκαλύπτει τις απαντήσεις σε αυτές και σε πολλές άλλες ερωτήσεις τις αναζήτησε στη διάρκεια μιας πολύμηνης έρευνας, συνομιλώντας με περίπου 40 γυναίκες από διάφορα μέρη της Ελλάδας – ξεκινώντας από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, περνώντας μέσα από «απίθανες» πόλεις όπως τα Τρίκαλα και η Πτολεμαϊδα, και φτάνοντας σε νησιά με ναυτική παράδοση όπως η Σύρος, η Άνδρος, η Χίος, η Κεφαλονιά και οι Σπέτσες.

Ένα βιωματικό ταξίδι χειραφέτησης, μια κατάδυση στη γοητευτική τοπογραφία της γυναικείας φύσης.

“Ανάμεσα στις κυρίες που μοιράστηκαν μαζί μας τις ιστορίες και εμπειρίες τους, ήταν και η Λέλα, η Εύη και η Μύριαμ: τρεις ηρωίδες διαφορετικών γενεών και καταβολών, σε διαφορετικές συνθήκες συντροφικότητας – χωρισμένη, παντρεμένη, σε σχέση αντιστοίχως. Τρεις πρωταγωνίστριες της ζωής και τελικά της σκηνής που φιλοξενεί Ταξίδια της Πηνελόπης, η οποία δεν θα μπορούσε να βρίσκεται παρά στο λιμάνι – ένα μέχρι πρότινος άβατο, σύμβολο της ανδρικής κυριαρχίας – ατενίζοντας τη θάλασσα. Μέσα στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ λοιπόν, η Λέλα, η Εύη και η Μύριαμ, πλαισιωμένες από ένα χορό νέων γυναικών – αποφοίτων της δραματικής σχολής του Πειραϊκού Συνδέσμου – μας προσκαλούν σε ένα βιωματικό ταξίδι χειραφέτησης, μια κατάδυση στη γοητευτική τοπογραφία της γυναικείας φύσης.

Μαζί, διανύσαμε μια διαδρομή που περνά από φωτεινές στιγμές, με πολύ κέφι, χιούμορ και τρυφερότητα. Μια διαδρομή που φέρνει στο φως αναμνήσεις, προσωπικά ενθύμια κι αγαπημένα τραγούδια. Και παράλληλα, έχοντας προηγουμένως δημιουργήσει ένα κλίμα οικειότητας, ασφάλειας κι εμπιστοσύνης, τολμήσαμε να μπούμε σε περιοχές δύσκολες και σκληρές, να αγγίξουμε θέματα που θεωρούνται ταμπού, όπως η απώλεια, η ασθένεια, η σεξουαλικότητα, η πίστη και η απιστία, η έμφυλη βία. Νιώθω την ανάγκη να τις ευχαριστήσω ξανά για την εμπιστοσύνη, το θάρρος, την αφοσίωση, την τρυφερότητα με την οποία αγκάλιασαν αυτή την παράσταση, και η μία την άλλη.

Από το θέμα μέχρι τις πρωταγωνίστριες και τους συντελεστές της – τη Δανάη Ελευσινιώτη στα σκηνικά και τα κοστούμια, την Κατερίνα Πολέμη στην πρωτότυπη μουσική, τη Σεσίλια Τσελεπίδη στους φωτισμούς, την Εύα Οικονόμου-Βαμβακά στη συν-δραματουργία, την Αναστασία Γιαννάκη στις φωτογραφίες, τη Ρέα Σαμαροπούλου ως βοηθό σκηνοθέτη, «Ταξίδια της Πηνελόπης» είναι μια καθαρά γυναικεία υπόθεση. Είναι μια παράσταση – ύμνος στη γυναικεία φύση, η δραματουργία της οποίας διέρχεται μέσα από σκοτεινά σημεία για να βγει στο φως με τρόπο απελευθερωτικό, με δύναμη για τη ζωή και αισιοδοξία για το μέλλον και τις επιθυμίες αυτών των γυναικών.

Σε πολύ λίγο «σαλπάρουμε», κι ευελπιστώ πως με αφετηρία τον Πειραιά, Ταξίδια της Πηνελόπης θα ταξιδέψουν σε πολλές ακόμα θάλασσες της Ελλάδας…” καταλήγει η σκηνοθέτιδα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη/ Έρευνα-Δραματουργία: Μάρθα Μπουζιούρη – Εύα Οικονόμου–Βαμβακά/ Κείμενο: Η ομάδα/ Σκηνικά-Κοστούμια: Δανάη Ελευσινιώτη/ Πρωτότυπη Μουσική & Μουσική Διδασκαλία: Κατερίνα Πολέμη/ Φωτισμοί: ΣεσίλιαΤσελεπίδη/Videos: Μάρθα Μπουζιούρη/ Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρέα Σαμαροπούλου/ Βοηθός Σκηνογράφου: Ξένια Κουκίου/ Φωτογραφίες Παράστασης: Αναστασία Γιαννάκη/ Με τις: Μύριαμ – Σοφία Αρτζανίδου, Ευαγγελία Κόκορη, Λέλα Σταματελάτου/ Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Δέσποινα Γαλανάκη, Αγάπη Γιαννοπούλου, Αντιγόνη Καρδασιλάρη, Ξένια Παυλοπούλου, Αποστολία Σωτηρίου, Βίρνα Τατάνη

Info: 24,25,26,29,30/9 και 1,2,3/10 στις 20.30 / Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ E2/ https://www.ticketservices.gr/event/ta-taxidia-tis-pinelopis-petrini-apothiki/

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα