Μόνικα Μπελούτσι: “Η Κάλλας δεν έζησε μία τραγική ζωή. Έζησε μία γενναία ζωή”

Μόνικα Μπελούτσι: “Η Κάλλας δεν έζησε μία τραγική ζωή. Έζησε μία γενναία ζωή”
"Θα είναι τρία πολύ έντονα βράδια", είπε η Ιταλίδα ντίβα για τις τρεις παραστάσεις που θα δώσει στη σκια της Ακρόπολης Menelaos Myrillas / SOOC

Το NEWS 24/7 δήλωσε "παρών" στην κλειστή συνέντευξη Τύπου με την Ιταλίδα ντίβα με αφορμή την πολυαναμενόμενη παράσταση “Επιστολές και αναμνήσεις της Μαρίας Κάλλας” που θα παρουσιαστεί στις 21,22 και 23 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.

Το πρωί της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου ήταν ένα ιδιαίτερο πρωινό, καθώς είχαμε την τύχη να δούμε και να μιλήσουμε από κοντά με μία από τις διασημότερες ηθοποιούς του παγκόσμιου κινηματογραφικού στερεώματος, τη Μόνικα Μπελούτσι, σε μία κλειστή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Athenee, στην οδό Βουκουρεστίου.

Αφορμή της συνάντησης αυτής, η πολυαναμενόμενη παράσταση “Επιστολές και αναμνήσεις της Μαρίας Κάλλας” που θα παρουσιαστεί στις 21,22 και 23 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο στην οποία η Ιταλίδα ντίβα είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια.

Λιτή, απλή και ελαφρώς τρακαρισμένη, η Μόνικα Μπελούτσι έφτασε στη συνέντευξη Τύπου* συνοδευόμενη από τον Τομ Βολφ, τον εμπνευστή και σκηνοθέτη της παράστασης και από τον Γιώργο Λυκιαρδόπουλο, τον παραγωγό της εταιρείας Λυκόφως.

Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η βαθιά ηρεμία με την οποία μιλούσε και ο σαγηνευτικός εύθραυστος τόνος της φωνής της. Menelaos Myrillas / SOOC

“Αγαπώ πολύ τη χώρα σας, γι΄αυτό έρχομαι άλλωστε και συνέχεια, είμαι πολύ συγκινημένη που είμαι εδώ τώρα με αφορμή την παράσταση αυτή. Το θεατρικό μου αυτό ντεμπούτο είναι κάτι ολοκληρωτικά καινούριο για μένα. Φοβήθηκα πολύ όταν μου το πρότεινε ο Τομ Βολφ. Καταρχάς το θεατρικό κοινό διαφέρει πολύ από αυτό του κινηματογράφου, το θέατρο είναι πιο άμεσο. Εκεί εκθέτεις την ψυχή και την ευθραυστότητά σου σε πρώτο χρόνο. Αυτό νιώθω πως συμβαίνει όταν διαβάζω τα γραμματα και τις αναμνήσεις της Μαρίας Κάλλας. Έχουμε παίξει αυτή την παράσταση σε όλο τον κόσμο και τώρα είμαστε εδώ, στην Αθήνα. Είναι τόσο γεμάτα από συναισθήματα και από ευαισθησίες… Γι΄ αυτό είπα αμέσως ναι σ΄αυτό το όμορφο πρότζεκτ. Θα περάσουμε τρία πολύ έντονα βράδια”, είπε η Μόνικα Μπελούτσι ξεκινώντας τη συζήτηση.

Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η βαθιά ηρεμία με την οποία μιλούσε και ο σαγηνευτικός εύθραυστος τόνος της φωνής της. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι δημοσιογράφοι όλοι ξεχνούσαμε να σημειώσουμε αυτά που έλεγε, γιατί παρασυρόμασταν από το σύνολο της γοητευτικής της παρουσίας.

“Μέσα από την παράσταση αυτή θέλαμε να εκφράσουμε τη Μαρία πιο πολύ από την Κάλλας. Οι περισσότεροι νομίζουν πως η Κάλλας είχε μία τραγική ζωή. Κι όμως είχε μία πολύ γενναία ζωή. Ακολούθησε τα θέλω της και έφτιαξε μόνη της τη ζωή της. Δεν απέκτησε παιδιά, συχνά μιλούσε για μια δυστυχισμένη παιδική ζωή, για τις δύσκολες σχέσεις με τη μητέρα της. Προσπάθησε και πάλεψε για όλα όσα επιθυμούσε. Χώρισε, όταν στην Ιταλία μια εποχή που δεν επιτρεπόταν να πάρεις διαζύγιο για να ακολουθήσει την καρδιά της. Και ακολούθησε τον Ωνάση. Ουσιαστικά θυσίασε όλη τη ζωή για την καριέρα της. Κι όταν γνώρισε τον Ωνάση ανακάλυψε τη θηλυκότητά της. ανακάλυψε τη γυναίκα μέσα της. Για μένα η Κάλλας δεν ήταν ο Ωνάσης ωστόσο… Ήταν μία γυναίκα μοντέρνα, με επιθυμίες.. Η Μαρία Κάλλας παραμένει μια γυναίκα που εμπνέει, μια γυναίκα μοντέρνα.

Δεν ξέρω γιατί ο Βολφ επέλεξε εμένα να την ενσαρκώσω. Ίσως για το μεσογειακό μου ταμπεραμέντο, ίσως γιατί και εγώ όπως κι αυτή γυρίζουμε και δουλεύουμε σε πολλές χώρες, ίσως γιατί παντού ζούμε σαν ξένες… Εμένα με συγκλονίζει και με εμπνέει αφάνταστα το πόσο ασυμβίβαστη ήταν, ήξερε τι ήθελε και γιατί το ήθελε.

Έμαθα πάρα πολλά από αυτή τη γυναίκα. Και σεβάστηκα απόλυτα τον τρόπο που χειρίστηκε τη μελαγχολία της την τελευταία περίοδο της ζωής της. Οι επιστολές της εμπλούτισαν τη ζωή μου”.

Τι είπε ο Τομ Βολφ

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο σκηνοθέτης της παράστασης Τομ Βολφ, που έχει αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη Κάλλας. Το 2018 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Maria by Callas» (που δεν ήξερε τίποτα για την Κάλλας), ενώ από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί και το βιβλίο του “Γράμματα και Αναμνήσεις” που αφορά σ’ όλες τις επιστολές που έχει γράψει η Κάλλας και επίσης περιέχει ένα κομμάτι από το ημερολόγιό της.

Ο Τομ Βολφ, η Μόνικα Μπελούτσι και ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Βολφ χαρακτηριστικά δήλωσε “Είναι μεγάλο προνόμιο για εμάς το ότι ερχόμαστε εδώ στην Ελλάδα. Είναι σαν να επιστρέφει η Κάλλας στην Αθήνα, στην Ελλάδα και στο Ηρώδειο. Ξεκίνησε από το Ωδείο της Αθήνας σαν μαθήτρια και επέστρεψε για τη μνημειώδη της συναυλία στο Ηρώδειο το 1957. Τώρα που η Μόνικα “ξαναγεννά” τη Μαρία Κάλλας μέσα από τα λόγια της, είναι σαν φέρνουμε το πνεύμα και τη ψυχή της πίσω, στην πατρίδα της”.

Η συνεργασία με την Καμεράτα

Ο Τομ Βολφ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με την Καμεράτα και τον Γιώργο Πέτρου, ο οποίος μάλιστα όπως μας αποκάλυψε θα παίξει στο αυθεντικό πιάνο της Κάλλας ένα κομμάτι τιμής ένεκεν στο τέλος της βραδιάς.

“Η παράσταση που δημιουργήσαμε στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2019 ήταν πολύ εσωτερική. Περιστρεφόταν γύρω από το να μπει το κοινό σ΄ ένα δωμάτιο και να ξεκινήσει έναν νοερό διάλογο πρώτα με τη Μαρία και μετά με την Κάλλας… Αυτό δουλεύαμε με τη Μόνικα. Όμως, η Μαρία δεν υπάρχει χωρίς την Κάλλας. Για τον λόγο αυτό η μουσική και η φωνή της έπρεπε να είναι παρούσα στη παράσταση. Έτσι όταν αποφασίσαμε να φερουμε την παράσταση στο Ηρώδειο, σκεφτήκαμε με τη Μόνικα πως αυτό το μέρος αξίζει κάτι ιδιαίτερο, μια ιδιαίτερη προσέγγιση. Και τότε είχαμε την ιδεα να συνεργαστούμε με μία ορχήστρα για να αξιοποιήσουμε τη μουσική που είχαμε στο Παρίσι και να δώσουμε μία μεγαλύτερη διάσταση στην παράσταση. Έτσι προέκυψε η συνεργασία με τον Γιώργο Πέτρου και το Ηρώδειο και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτό. Κάθε μουσικό κομμάτι που θα ακούσετε στην παράσταση έχει ένα πολύ δυνατό νόημα όχι μόνο για την Κάλλας, αλλά και για τη στιγμή που ακούγεται. Η μουσική επικοινωνεί θαυμάσια με τα όσα εκείνη τη στιγμή λέγονται» είπε ο Βολφ.

"Δεν ξέρω γιατί ο Βολφ επέλεξε εμένα να την ενσαρκώσω. Ίσως για το μεσογειακό μου ταμπεραμέντο, ίσως γιατί και εγώ όπως κι αυτή γυρίζουμε και δουλεύουμε σε πολλές χώρες, ίσως γιατί παντού ζούμε σαν ξένες" Menelaos Myrillas / SOOC

Πώς επιλέχθησαν οι επιστολές

“Μαζέψαμε όλες τις επιστολές αρχικά και εν συνεχεία ήθελα να της βάλω σε χρονολογική σειρά. Οι επιστολές αυτές έχουν αυτοβιογραφική μορφή. Ήθελα δηλαδή να αποκαταστήσω τη χρονολογική σειρά της βιογραφίας της. Ηθελα να δείξω με κάθε λεπτομέρεια πως μια νεαρή κοπέλα έγινε ζωντανός μύθος” τόνισε ο σκηνοθέτης, ενώ ευχαρίστησε το Ίδρυμα Ωνάση που του εμπιστεύτηκε το γράμμα της Κάλλας προς τον Ωνάση. “Ένα από τα πιο ωραία ερωτικά γράμματα που έχω διαβάσει” σημείωσε.

* Χάρη στην ελάφρυνση των μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19,έχει ανοίξει ένας μικρός αριθμός θέσεων: Προλάβετε τα τελευταία εισιτήρια εδώ.

*Η εν λόγω συνέντευξη Τύπου δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε πως ήταν άψογα οργανωμένη. Στον χώρο μπήκαμε αφού πρώτα επιδείξαμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού μας και ακολούθως καθίσαμε εντός του καφέ σε προκαθορισμένες θέσεις με όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα