Ο Πάνος Κούγιας “βλέπει” τη Δεσποινίδα Τζούλια μέσα από τον κώδικα της σιωπής

Διαβάζεται σε 2'
Miss Julie - Πάνος Κούγιας
Γιώργος Κασσαπίδης

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει τη Miss Julie. Μια ανατρεπτική σκηνική σύνθεση του κλασικού αριστουργήματος «Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ από τον σκηνοθέτη Πάνο Κούγια.

Ο Πάνος Κούγιας επιχειρεί μια νέα, πρωτότυπη δραματουργία βασισμένη στο εμβληματικό έργο του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, “Δεσποινίς Τζούλια”, ιδωμένη μέσα από τον κώδικα της σιωπής. Η δράση του έργου λαμβάνει χώρα στη κουζίνα της έπαυλης της Δεσποινίδας Τζούλια, σε μια από της σημαντικότερες νύχτες του Σουηδικού ημερολογίου, εκείνη του θερινού ηλιοστασίου, γνωστού και ως «γιορτή της γονιμότητας».

Η Τζούλια, προσπαθώντας να διασκεδάσει τη μοναξιά και την ανία της, αναπτύσσει ένα άνευ προηγουμένου πάθος για τον υπηρέτη της Ζαν, ο οποίος διαμένει στην έπαυλη μαζί με τη μνηστή του και μαγείρισσα, Κριστίν. Αφού η ερωτική επαφή της Τζούλια και του Ζαν ολοκληρωθεί, στη συνέχεια εκτροχιάζεται, υπό το βάρος της αποκάλυψης του μυστικού τους, συμπαρασύροντας ένα γαϊτανάκι αναπόφευκτων συμφορών.

Miss Julie - Πάνος Κούγιας
Γιώργος Κασσαπίδης

Η παράσταση

Όλοι οι ήρωες του έργου παρουσιάζονται ως πτηνόμοφρα όντα, τα οποία προσπαθούν να επικοινωνήσουν, άλλοτε με κραυγές και ήχους και άλλοτε με μαγικά κόλπα και φυσική ομιλία στη πρωτότυπη γλώσσα του έργου. Ενορχηστρωτής αυτής της νύχτας, μια μεταθεατρική αφηγηματική φιγούρα της Σουηδικής βασιλικής αυλής, η οποία επικοινωνώντας απευθείας με το κοινό, πασχίζει να μετατρέψει το ιδιωτικό αυτού του οίκου, σε δημόσιο.

Πρόθεση της παράστασης είναι μέσα από μια πειραματική ματιά, να επαναδιαπραγματευτεί τα παρακάτω ερωτήματα: Πώς μιλάμε για τον έρωτα σε μια εποχή όπου οι περισσότερες σχέσεις προκύπτουν μέσα από εφαρμογές γνωριμιών; Πώς για την «ταξικότητα» αυτού, στη καρδιά ενός νεοφιλελεύθερου και α-ταξικού αιώνα; Τέλος, μήπως ο έρωτας, είναι τελικά ένα ανθρώπινο αυτοάνοσο;

Miss Julie - Πάνος Κούγιας
Γιώργος Κασσαπίδης

Συντελεστές

ΣΥΛΛΗΨΗ/ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πάνος Κούγιας
ΣΚΗΝΙΚΑ/ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Άση Δημητρολοπούλου
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Στέβη Κουτσοθανάση
ΜΑΣΚΕΣ: Έλενα Γκαβέλα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιώργος Κασσαπίδης

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μενέλαος Κυπαρίσσης, Δάφνη Σκρουμπέλου, Ματίνα Στάμου, h_theia_Soula

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ: Ιωάννα Νασιοπούλου, Καλή Κυπαρίσση, Βαρβάρα Νταλιάνη

Ιnfo

Παραστάσεις: 18-19-21-24-25-26 Απριλίου ώρα 21.00
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα