Παραιτήθηκαν όλοι οι διδάσκοντες της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

Παραιτήθηκαν όλοι οι διδάσκοντες της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου
INTIME

Παραιτήθηκε σύσσωμος ο Σύλλογος Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, αφού εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν δώσει προς την κυβέρνηση για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος.

Παραιτήθηκε την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου σύσσωμος ο Σύλλογος Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, αφού εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν δώσει προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/22.

Αυτό ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα στην κατάληψη των σπουδαστών στο κτίριο Τσίλερ. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση με το σκεπτικό τους. Θυμίζουμε πως οι καθηγητές είχαν δηλώσει από τις 24 Ιανουαρίου πως αν δεν λάβουν έμπρακτες ενδείξεις μέχρι τις 8/2, ότι το Π.Δ θα τροποποιηθεί, θα υποβάλλουν την παραίτησή τους

Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στην ιστορία της η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου μένει ανενεργή, χωρίς καθηγητές, αλλά και χωρίς σπουδαστές (αφού λόγω απουσιών και κατάληψης χάνουν τη χρονιά τους).

Τα ονόματα των διδασκόντων

Ανέστης Αζάς / Ιώ Βουλγαράκη / Εβίτα Ζημάλη / Αλεξία Καλτσίκη / Σίμος Κακάλας / Μαρία Κεχαγιόγλου / Γεωργία Μαυραγάνη / Θάνος Παπακωνσταντίνου / Αγλαΐα Παππά / Λένα Φιλίπποβα / Νίκος Χατζόπουλος / Ταξιάρχης Χάνος / Ρηνιώ Κυριαζή / Κατερίνα Κοζαδίνου / Γιάννης Νταλιάνης / Μελίνα Παιονίδου / Χαρά Κεφαλά / Κωνσταντίνα Πιτσιάκου / Φωκάς Ευαγγελινός / Αγγελική Στελλάτου / Ιωάννα Τουμπακάρη / Βίκυ Παναγιωτάκη / Mαριέλα Νέστορα / Κωνσταντίνος Μωραΐτης / Αλεξάνδρα Καζάζου / Χρυσή Τζαρδή / Κωνσταντίνος Μπουμπούκης / Δηώ Καγγελάρη / Γρηγόρης Ιωαννίδης / Διονύσης Καψάλης / Αλέξανδρος Βούλγαρης / Χρήστος Δήμας / Πέτρος Σεβαστίκογλου / Σύλλας Τζουμέρκας / Θάλεια Ιστικοπούλου / Γιάννης Μετζικώφ / Παναγιώτα Κωνσταντινάκου / Γιώργος Σαμπατακάκης / Θωμάς Μοσχόπουλος / Πρόδρομος Τσινικόρης.

Μία ιστορική αναδρομή μέσα από τα λόγια των ίδιων των καθηγητών

Οι καθηγητές της Δραματικής του Εθνικού Θέατρου είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις 24 Ιανουαρίου – όπου και είχαν προειδοποιήσει για τις παραιτήσεις τους- πως: “Το 1981 οι καλλιτεχνικές σχολές περνούν από την αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας σε αυτήν του Υπουργείου Πολιτισμού. Με βάση το Νόμο 1158 –που συνεχίζει να ισχύει μέχρι σήμερα– οι δραματικές σχολές, δημόσιες και ιδιωτικές, ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης. Εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο είναι και ο κρατικός φορέας που απονέμει τους τίτλους σπουδών μετά από εισαγωγικές, κατατακτήριες και απολυτήριες εξετάσεις των σπουδαστών ενώπιον ειδικών επιτροπών του Υπουργείου. Από το 1981 μέχρι το 2003, το Υπουργείο Παιδείας μέσω ειδικών οργανισμών, ισοτιμούσε τα διπλώματα των καλλιτεχνικών σχολών με πτυχία ΤΕΙ.

Μετά το 2003, με την κατάργηση της ανώτερης εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας σταματά την ισοτίμηση των διπλωμάτων. Οι δραματικές σχολές μένουν έτσι στον αέρα, καθώς οι 3ετείς (τουλάχιστον) σπουδές που παρέχουν ουσιαστικά δεν αντιστοιχούν σε τίποτα! Συνεχίζουν όμως να ονομάζονται επισήμως «Ανώτερες»!

Πολλές φορές οι αρμόδιοι επαγγελματικοί φορείς των καλλιτεχνών προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν την Πολιτεία απέναντι σ’ αυτό το παράλογο, αλλά συναντούσαν είτε την απροθυμία συνεργασίας των Υπουργείων, είτε την ασυνέχεια της δημόσιας διοίκησης με τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπουργών, είτε τη σθεναρή αντίσταση μερίδας ακαδημαϊκών.

Στις 17/12/2022, λοιπόν, υπογράφεται το Προεδρικό Διάταγμα 85 με πρωτοβουλία των Υπουργών Παιδείας και Εργασίας, χωρίς καν να ζητηθεί η γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι και αρμόδιο για τις καλλιτεχνικές σπουδές. Σε αυτό το Διάταγμα επιχειρείται να στριμωχτούν οι 8 βαθμίδες που αναγνωρίζει η Εκπαίδευση στις 4 κατηγορίες που αναγνωρίζει το Προσοντολόγιο του Δημοσίου. Και επινοείται ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ κατηγορία «Δ.Ε. αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών», υποβιβάζοντας έτσι τις 3ετείς καλλιτεχνικές σπουδές στο επίπεδο της κατηγορίας του απολυτηρίου Λυκείου”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα