Πώς σώθηκε θεατής με επιληπτική κρίση από ηθοποιούς και θεατές – Κραυγή αγωνίας για τα “αυτονόητα”

Πώς σώθηκε θεατής με επιληπτική κρίση από ηθοποιούς και θεατές – Κραυγή αγωνίας για τα “αυτονόητα”
Το θέατρο -που είναι απολύτως εξοπλισμένο και εναρμονισμένο με όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα υγιεινής- ήταν κατάμεστο από κόσμο, όταν κατά τη διάρκεια της παράστασης ακούσαμε ξαφνικά κάποιους θεατές να φωνάζουν "εναν γιατρό, έναν γιατρό...". Getty Images/iStockphoto

Tο θέατρο Πορεία έχει πολλές φορές αιτηθεί για λόγους ασφάλειας τη διαπλάτυνση του ενός πεζοδρομίου της Τρικόρφων. Απάντηση, αγνοείται.

Το βράδυ του Σαββάτου και ενώ παρακολουθούσαμε στο θέατρο Πορεία την εξαιρετική παράσταση του Δημήτρη Τάρλοου “Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου” βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πολύ δυσάρεστο έκτακτο περιστατικό.

Το θέατρο -που είναι απολύτως εξοπλισμένο και εναρμονισμένο με όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα υγιεινής- ήταν κατάμεστο από κόσμο, όταν κατά τη διάρκεια της παράστασης ακούσαμε ξαφνικά κάποιους θεατές να φωνάζουν “εναν γιατρό, έναν γιατρό…”.

Με υποδειγματική πειθαρχία και ψυχραιμία σκηνοθέτης, ηθοποιοί και τεχνικοί διέκοψαν την παράσταση, άναψαν τα φώτα της κεντρικής σκηνής του θεάτρου και όλοι οι θεατές γίναμε μάρτυρες ενός ανθρώπινου περιστατικού, όπου ένας θεατής αισθάνθηκε δυσφορία και σχεδόν λιποθύμησε.

Οι αρμόδιοι του θεάτρου μαζί με τους ηθοποιούς και κάποιους θεατές μετέφεραν τον άρρωστο στο φουαγιέ του θεάτρου σε έναν αναπαυτικό καναπέ, του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες με τη συνδρομή παρευρισκόμενου γιατρού αφού φυσικά είχαν καλέσει και το ΕΚΑΒ.

Όταν όμως έφτασε το ασθενοφόρο (με αρκετή καθυστέρηση), αποδείχθηκε σχεδόν αδύνατον να προσεγγίσει την είσοδο του θεάτρου. Εισερχόμενο από το στενάκι της οδού Αλίτσης το ασθενοφόρο ήταν αδύνατον να μπει στην οδό Τρικόρφων, όπου βρίσκεται το θέατρο Πορεία.

Πρόκειται για ένα πολύ μικρό στενάκι όπου τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα εμποδίζουν ακόμα και την είσοδο ΑΜΕΑ -που με περίσσια ευαισθησία έχει φροντίσει εδώ και 3 χρόνια να εξασφαλίσει το καλά οργανωμένο θέατρο. Έτσι, οι διασώστες πεζή μετέφεραν τον ασθενη στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο όμως πάλι δεν ήταν δυνατόν να κινηθεί.

Η δυσκολία του ασθενοφόρου να προσεγγίσει το θέατρο NEWS 24/7

Επί 35 ολόκληρα λεπτά ο οδηγός του με φιλότιμες προσπάθειες και αλλεπάλληλες μανούβρες προσπαθούσε να μετακινήσει το όχημα και τελικά χρειάστηκε η συνδρομή της ομάδας ΔΙΑΣ και των εργαζόμενων του Πορεία ώστε με τα χέρια να μετακινήσουν αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, προκειμένου φύγει εσπευσμένα σε εφημερεύον νοσοκομείο.

Ηθοποιοί και θεατές επιστρέψαμε στη θεατρική αίθουσα και απολαύσαμε το β σκέλος της ωραίας θεατρικής παράστασηςΟ Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου. Μετά το ενθουσιώδες χειροκρότημα του τέλους, ρωτήσαμε για την έκβαση του συμβάντος. Πληροφορηθήκαμε πως ο θεατής υπέστη σοβαρό επιληπτικό επεισόδιο και χάριν στην έγκαιρη και ψύχραιμη κινητοποίηση των παρευρισκομένων αλλά και των διασωστών του ΕΚΑΒ είχε σωθεί «από τα χειρότερα».

Οπως επίσης πληροφορηθήκαμε, ότι το θέατρο Πορεία έχει πολλές φορές αιτηθεί για λόγους ασφάλειας τη διαπλάτυνση του ενός πεζοδρομίου της Τρικόρφων, στον Δήμο Αθηναίων χωρίς ποτέ να υπάρξει αντίδραση, ούτε καν απάντηση.

Και αναρωτιόμαστε:

  • τι θα γινόταν εάν χθες με λίγη επιπλέον καθυστέρηση χανόταν μια ζωη;
  • τι θα γίνει στο μέλλον εάν ξαναχρειαστεί να προσεγγίσει αυτοκίνητο του ΕΚΑΒ;

Οι κρατικές και οι δημοτικές αρχές (στην προκειμένη περίπτωση Δήμος Αθηναίων και Υπουργείο Πολιτισμού) πρέπει να έχουν ευήκοα ώτα όταν υπάρχουν ζητήματα πρόσβασης σε πολιτιστικούς οργανισμούς καθώς οι χώροι αυτοί γεμίζουν καθημερινά με κόσμο, πόσο μάλλον όταν εγνωσμένης σοβαρότητας καλλιτέχνες και επιχειρηματίες όπως ο Δημήτρης Τάρλοου ζητούν τη συνδρομή του κράτους.

Είναι ζήτημα πολιτισμού….

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα