Πού έδυ μου το κάλλος: Το άγνωστο έργο της Λιλής Ζωγράφου στη σιδερένια σκάλα του Λυκαβηττού

Πού έδυ μου το κάλλος: Το  άγνωστο έργο της Λιλής Ζωγράφου στη σιδερένια σκάλα του Λυκαβηττού
NIKOS KATSAROS

Η site-specific performance "Πού έδυ μου το κάλλος" πραγματοποιείται στη σιδερένια σκάλα που οδηγεί στη σειρήνα του πολέμου στον Λυκαβηττό.

Το άγνωστο και εξαντλημένο έργο της Λιλής Ζωγράφου Πού έδυ μου το κάλλος” (εκδ. Γαβριηλίδη) κινείται στα όρια μεταξύ διηγήματος, ποίησης και μονολόγου.

Αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που συναντά τον έρωτα σε έναν Γερμανό κατά τη διάρκεια της Κατοχής και που υποχρεώνεται να ζήσει με την ανάμνησή του όταν τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρούν. Οι ήρωες του έργου υπερβαίνουν συμβολικά, αλλά και έμπρακτα, τον διαχωρισμό των εθνών και μάλιστα σε συνθήκη πολέμου.

Η Ράνια Καπετανάκη ALEXANDROS_GKARTZONIKAS

Το κάλλος, που μόνο ως συνάρτηση μπορεί να γίνει αντιληπτό, καταδικάζεται σε θάνατο όταν δεν συνυπάρχει. Οι κοινωνικές συμβάσεις και τα πατριαρχικά στερεότυπα, εσωτερικευμένα πια, παραμένουν ικανά να νικήσουν το όνειρο.

Η περφόρμανς

Η site-specific performance “Πού έδυ μου το κάλλος” πραγματοποιείται στη σιδερένια σκάλα που οδηγεί στη σειρήνα του πολέμου στον Λυκαβηττό. Αποτελεί μια απόπειρα συνομιλίας του ομώνυμου διηγήματος της Λιλής Ζωγράφου με το φυσικό τοπίο και το σώμα της περφόρμερ.

Χρησιμοποιώντας σαν υλικά τις αναμνήσεις της ηρωίδας, τα μοναδικά σημαίνοντα του τοπίου, τους ήχους του κοντραμπάσου και ένα κοστούμι που υφαίνει μια παράλληλη αφήγηση της ιστορίας, δημιουργεί ένα νέο έργο όπου ο ρομαντισμός και η σκληρότητα εναλλάσσονται και συνυπάρχουν.

Ένα έργο για τον έρωτα, τον πόλεμο, τη φθορά·
για το ιδανικό, το ανυπέρβλητο, το ανέφικτο·
για την ουτοπία που δεν μπορεί να αντέξει την πραγματικότητα·
που δεν μπορεί παρά να παραμείνει ουτοπία.

Συντελεστές: Σύλληψη-Εκτέλεση: Ράνια Καπετανάκη/Καλλιτεχνική συνεργάτης: Μαριλένα Ρασιδάκη/Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Γεβετζή/Σχεδιασμός & υλοποίηση κοστουμιού: Δάφνη Αηδόνη/Μουσική σύνθεση-κοντραμπάσο: Λουκάς Γιαννακίτσας/Ηχοληψία-Ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Σκανδάμης/Φωτογραφίες: Νίκος Κατσαρός

Πληροφορίες: Ημερομηνία & ώρα έναρξης: Κυριακή 5 & 22 Μαΐου, 19.00 /Διάρκεια: 30 λεπτά/Τόπος: Σιδερένια σκάλα Λυκαβηττού/Στίγμα: 37°59’04.4″N 23°44’52.8″E /https://goo.gl/maps/3X1hJyAHXCCHPkei7/Σημείο προ-συνάντησης: Παρκινγκ Λυκαβηττού, 18.45/Τηλέφωνο: 6974 784617/Η περφόρμανς δημιουργήθηκε για το 3ου Φεστιβάλ Λυκαβηττού/Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα