Στο Χυτήριο η εργατική τάξη παίρνει την εκδίκησή της

Στο Χυτήριο η εργατική τάξη παίρνει την εκδίκησή της
Η θεατρική ομάδα Splish-Splash καταπιάνεται με το θέμα της πάλης των τάξεων σε μια αμείλικτη σάτιρα

Το NEWS 24/7 μίλησε με τον JohnnyO, τον σκηνοθέτη των Splish-Splash, για την κωμωδία βωβού κινηματογράφου που παρουσιάζεται στο Χυτήριο.

Οι Splish-Splash, 18 χρόνια μετά την πρώτη συνάντησή τους με το αθηναϊκό κοινό, επιστρέφουν και μας παρουσιάζουν την ανατρεπτική κωμωδία «Ο mπάτλερ» στην υπαίθρια θεατρική σκηνή στο Χυτήριο, από την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η θεατρική ομάδα Splish-Splash καταπιάνεται με το θέμα της πάλης των τάξεων σε μια αμείλικτη σάτιρα, που αποθεώθηκε στο bob theater festival. Έχοντας αφαιρέσει το λόγο απ’ τα εκφραστικά τους μέσα καταφέρνουν να αποδώσουν με εκπληκτική ακρίβεια τις καταστάσεις και τα συναισθήματα που βιώνουν οι ρόλοι, σε μια ατμόσφαιρα εμπνευσμένη απ’ την αισθητική του βωβού κινηματογράφου.

Εμείς μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης JohnnyO και λύσαμε όλες μας τις απορίες….

Πώς πήρατε το ρίσκο να κάνετε μία παράσταση βωβού κινηματογράφου στο θέατρο; Τι σας παρακίνησε;

Ασχολούμαι με τον βωβό κινηματογράφο από μικρό παιδί, καθώς τρέφω μεγάλη αγάπη γι αυτό το είδος. Η ιδέα να δημιουργήσουμε μια ομάδα που να υπηρετεί αυτό το είδος και να κινείται σ’ αυτήν την αισθητική, γεννήθηκε το 2003. Μετά από 18 χρόνια συνεχούς κι επιτυχημένης πορείας, έχοντας πλέον ενα φανατικό κοινό, αλλά και διακρίσεις από το εξωτερικό, κάνουμε επανεκκίνηση και πετάμε την αδράνεια της πανδημίας. Δε ρισκάρουμε πλέον, μας περιμένουν και τους περιμένουμε κι εμείς μ’αγάπη!

Πόσο δύσκολο είναι να σκηνοθετείτε μία βωβή παράσταση;

Υπάρχει ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας μέσα στην ομάδα των Splish-Splash. Υπάρχει πάντα το κείμενο κι ας μην ακούγεται, υπάρχει η σωματική “φόρμα” του ρόλου που χρησιμοποιεί ο κάθε ηθοποιός. Ολες οι σκηνές λοιπόν στήνονται, χρησιμοποιώντας κινήσεις κι εκφράσεις που οι ρόλοι χρησιμοποιούν. Επειτα γίνεται “φιλτράρισμα” των εκφραστικών και σωματικών διαλόγων, ώστε να έχουμε καθαρές εικόνες και δράσεις. Το τελευταίο στάδιο είναι η επιμέλεια της κίνησης απο τη χορογράφο μας, για να αποκτήσουν οι σκηνές ρυθμό βωβού κινηματογράφου, καθώς η μουσική υπάρχει από την αρχή μέχρι το τέλος της παράστασης μας.

Μιλήστε μας για αυτόν τον “mπάτλερ”…Ποιος είναι;

Ενας πολλά υποσχόμενος οικονομολόγος, αναζητώντας δουλειά στην έπαυλη ενός μεγιστάνα, πείθεται να δουλέψει ως μπάτλερ με απώτερο σκοπό, να ανέλθει στη θέση του “Γενικού Διευθυντή”.

Οταν αντιλαμβάνεται πως μια τέτοια θέση, δίνεται μόνο σ’ ανθρώπους της “ανώτερης” τάξης. Αλλάζει τακτική και με τις συμβουλές και την υποκίνηση της μουσικού της Επαύλης, αρχίζει να σχεδιάζει τη δολοφονία του Μεγιστάνα. Είναι όμως αυτό που θέλει πραγματικά;

Πώς επικοινωνεί η παράσταση αυτή με το σήμερα και ιδιαίτερα με το κοινό που έχει βιώσει απανωτούς εγκλεισμούς λόγω της πανδημίας;

Η παράσταση μας είναι διαχρονική καθώς μιλά και σατιρίζει την πάλη των τάξεων, αλλά και συγκεκριμένα τον ρόλο που διαδραματίζει η λεγόμενη “Μεσαία τάξη”. Το στήσιμο της θυμίζει αυτό που είχε πει ο Charlie Chaplin: “Η ζωή από κοντά είναι τραγωδία, από μακριά είναι ξεκαρδιστική κωμωδία” Νομίζω μας εξηγεί πολλά!

Μελλοντικά σχέδια

Τα σχέδια μας τώρα, είναι να συνεχίσουμε τα ταξίδια μας στα φεστιβάλ του εξωτερικού, που βίαια διακόψαμε λόγω της πανδημίας. Μακάρι για όλους μας να είναι μια υπέροχη χρονιά κι η πανδημία να μας “αφήσει” όχι απλά να επιβιώσουμε αλλά κυρίως να ζήσουμε!

Συντελεστές παράστασης: Σενάριο: Έφη Γαβρήλου, Παναγιώτα Καντιάνη, Αντώνης Πεξαράς, JohnnyO//Σκηνοθεσία: JohnnyO/Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Καμπυλαυκά/Πρωτότυπη μουσική: Αντώνης Μοσχούτης, Αποστόλης Κοσκινάς, Μάνος Σπυριδάκης/Σκηνογραφία: Εύα Παραδέλη/Ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Γεωργάτου/Σκίτσα: Δήμητρα Σπυρίδωνος/Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος/Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Νικολαΐδη/Παίζουν: Johnny O, Σίμος Κυπαρισσόπουλος, Δημήτρης Μικιός, Μαρία Μπαλούτσου, Ντίνος Ποντικόπουλος, Μάριος Συμεωνίδης,

Info

Πού: Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού/Πότε: Παρασκευή και Σάββατο, από 1/10 έως και 6/11 (εκτός από Σάββατο 9/10)/Ώρα έναρξης: 21:15/Διάρκεια: 75 λεπτά/Εισιτήρια – Γενική είσοδος: 15 €, ειδικές τιμές: 12€, 10€, 4€/Αγορά εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/mpatler/

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα