Τελικά, αξίζει όλος αυτός ο ντόρος γύρω από τους “Παίχτες” στο θέατρο Κιβωτός;

Τελικά, αξίζει όλος αυτός ο ντόρος γύρω από τους “Παίχτες” στο θέατρο Κιβωτός;
Christos Symeonides

Είδαμε την πολυσυζητημένη παράσταση του Γιώργου Κουτλή στο θέατρο Κιβωτός και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Ήταν η παράσταση που έπεσε σαν βόμβα στη θεατρική Αθήνα. Με αστραπιαίους ρυθμούς άρχισε να μεταδίδεται από στόμα σε στόμα από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της παρουσίασής της και προκάλεσε κανονικό χαμό. Ολόκληρη τη σεζόν εισιτήριο δεν έβρισκες ούτε για δείγμα. Η επανάληψή της θεωρήθηκε ήταν επιτακτική. Καθόλου άδικα.

Ο λόγος για τους “Παίχτες” του Ν.Β. Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή, με τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Γιώργο Τζαβάρα, Γιώργο Μπουκαούρη και guest star τον Θέμη Πάνου, που επέστρεψαν συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία τους στο Θέατρο Κιβωτός.

Αξίζει, ωστόσο, όλος αυτός ο ντόρος ή η δημοφιλία της αυτή είχε να κάνει με το ότι ήταν μία φρενήρης, feelgood παράσταση που όλοι είχαμε ανάγκη μετά τους απανωτούς εγκλεισμούς που είχαμε βιώσει το 2020-2021 και τίποτα παραπάνω;

Η υπόθεση

ChristosSymeonides

Σ’ ένα απομακρυσμένο πανδοχείο της Ρωσίας, καταφθάνει ένας δεινός χαρτοπαίκτης, απατεώνας, και πλαστογράφος. Στόχος του, να βρει τα επόμενα θύματά του. Ωστόσο η αποστολή του αυτή δε θα είναι τόσο απλή, γιατί στο ίδιο πανδοχείο διαμένουν δύο εξίσου δεινοί απατεώνες, που γυρεύουν το ίδιο ακριβώς πράγμα με αυτόν: ένα αθώο και πλούσιο θύμα. Οι τρεις τους πια ενώνουν τις δυνάμεις τους και οδηγούν την παράσταση σε ένα πανδαιμόνιο γεμάτο μπλόφες, ρίσκο, ανταγωνισμούς, συμμαχίες, εκπλήξεις κι ανατροπές, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν σιγά-σιγά όλοι οι παράξενοι ένοικοι που τριγυρνούν σ’ αυτό το μικρό και ήσυχο πανδοχείο.

Τελικά πόσο καλά “παίζουν” αυτοί οι… “Παίχτες”;

Η αλήθεια είναι πως παίζουν όλοι τους εξαιρετικά στριφογυρίζοντας γύρω από ένα ευφυές γαϊτανάκι εξηγήσεων και παρεξηγήσεων, όπου η πραγματικότητα μπλέκεται με την οφθαλμαπάτη και τα προφανή ξαφνικά περιπλέκονται και σκοτεινιάζουν. Το έργο αυτό του Γκόγκολ αναδεικνύει μοναδική μία εποχή εξαπάτησης, όπου όσο αριστοτεχνικά ξεκινάς για να εξαπατήσεις τον άλλον, τόσο τελικά εσύ παίρνεις τη θέση του θύματος.

Αν έπρεπε να αναφέρουμε τους λόγους που πρέπει να δει κάποιος την παράσταση αυτή, θα σημειώναμε:

  • Την καλοκουρδισμένη και ευρηματική σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή που μας χάρισε μία παράσταση γεμάτη χιούμορ, ενέργεια και ανατροπές που σε παρασύρει στον ρυθμό της από τα πρώτα λεπτά.
  • Το χιούμορ του έργου και τις εξαιρετικές σύγχρονες πινελιές που ακουμπούν στο σήμερα και προκαλούν όχι απλό μειδίαμα στο κοινό, αλλά κανονικό ξεκαρδιστικό γέλιο. Αυτό βέβαια οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολύ δουλεμένη δραματουργική επεξεργασία του Βασίλη Μαγουλιώτη που περιπλέκει με ευφυή τρόπο τον θύτη με το θύμα, την αλήθεια με το ψέμα κι όταν όλα συγχέονται, το μόνο που μένει τελικά είναι το παιχνίδι.
  • Τις δυνατές ερμηνείες ολόκληρης της υποκριτικής ομάδας με προεξάρχουσες αυτές του Γιάννη Νιάρρου, του Βασίλη Μαγουλιώτη, του Ηλία Μουλά και του Αλέξανδρου Χρυσανθόπουλου. Οι τέσσερίς τους αλωνίζουν με φρενήρεις ρυθμούς τη σκηνή σε πλήρη συντονισμό και χημεία μεταξύ τους.
  • Τη ζωντανή μουσική του Αλέξανδρο Δράκου Κτιστάκη που αποτελεί βασικό πρωταγωνιστή της επί σκηνής δράσης καθώς αποτελεί βασικό ενεργειακό της τροφοδότη και κάνει σε πολλά σημεία τους πρωταγωνιστές να μοιάζουν με “Ρώσους” ροκ σταρ.
  • Τον λειτουργικό σε δύο επίπεδα σκηνικό διάκοσμο της Άρτεμης Φλέσσα και τα πολύ εύστοχα πολύχρωμα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη που δένουν εκρηκτικά αρμονικά με την όλη ατμόσφαιρα του έργου και βέβαια με τους φωτισμούς του Σάκη Μπιρμπίλη.
ChristosSymeonides

Tip: Αν μπορείτε, πάρτε μαζί σας εφήβους κι ένα είναι το σίγουρο: θα εκπλαγούν και θα λατρέψουν το θέατρο. Η ενέργεια της παράστασης, η κινηματογραφική απόδοση της δράσης της, η σύγχρονη αισθητική και το χιούμορ που τη διακρίνουν, χτυπούν πραγματικά εφηβική φλέβα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – μετάφραση – διασκευή: Γιώργος Κουτλής/Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Μαγουλιώτης/Σκηνικά: Άρτεμις Φλέσσα/Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη/Μουσική: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης/Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης/Χορογραφία: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου/Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ηλίας Μουλάς, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Γιώργος Τζαβάρας και Γιώργος Μπουκαούρης, guest star ο Θέμης Πάνου

Info

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή 21:00, Σαββατο 18:00 και 21:00, Κυριακή 19:00/Εισιτήρια: 20€ κανονικό, 17€ φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων, άνω 65 ετών/Προπώληση στη viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/theater/oi-paixtes-tou-n-b-gkogkol

Διεύθυνση: Θέατρο Κιβωτός, Πειραιώς 115, Αθήνα 118 54/ Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 34 27 426

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα