“Θέλετε να μάθετε ποιο είναι το πραγματικό θέμα; Το πραγματικό θέμα είναι η εξουσία”

“Θέλετε να μάθετε ποιο είναι το πραγματικό θέμα; Το πραγματικό θέμα είναι η εξουσία”
Cristina_Dendrinou

Η πρωταγωνίστρια της παράστασης "Girls & Boys" που παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά στο Θέατρο 104 μιλά στο NEWS 24/7.

Μία γυναίκα γνωρίζει τυχαία τον μέλλοντα σύζυγό της σ’ ένα αεροδρόμιο. Ένας έντονος, παθιασμένος, τρελός έρωτας. Σύντομα αρχίζουν να φτιάχνουν την κοινή τους ζωή. Αγοράζουν σπίτι, χτίζουν καριέρες, κάνουν παιδιά – μία συνηθισμένη οικογένεια. Μέχρι που εκείνος αρχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη δουλειά του, ενώ εκείνη απολαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη επαγγελματική αναγνώριση. Οι ισορροπίες ανατρέπονται. Τα πάντα αλλάζουν, παίρνοντας μία απροσδόκητη και εφιαλτική τροπή…

Ο λόγος για το «Girls & Boys», το έργο του βραβευμένου με Tony συγγραφέα Dennis Kelly («Ορφανά», «Ματίλντα – Το μιούζικαλ»), παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά στο Θέατρο 104 σε μετάφραση – σκηνοθεσία Άννας-Μαρίας Στεφαδούρου, με πρωταγωνίστρια τη Δώρα Παρδάλη.

To «Girls & Boys» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Φεβρουάριο του 2018 στο Βασιλικό Θέατρο του Λονδίνου, σε σκηνοθεσία Lyndsey Turner, με πρωταγωνίστρια την βραβευμένη με BAFTA Carey Mulligan, σοκάροντας το κοινό και αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Εμείς μιλήσαμε με τη Δώρα Παρδάλη για το έργο αυτό που παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά.

Patroklos_Skafidas

Πρώτα συναισθήματα διαβάζοντας το έργο…

Το έργο το πρωτοδιάβασα πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν μου το έστειλε η Άννα Μαρία, η σκηνοθέτης της παράστασης. Θυμάμαι πως τελειώνοντάς το, δεν είχα ίχνος αμφιβολίας για το πόσο ήθελα να το ανεβάσουμε και για το πόσο ήθελα να παίξω αυτό τον ρόλο. Είχα συνδεθεί πολύ με την ιστορία, το ίδιο και με την ηρωίδα. Ήταν από αυτές τις φορές που διαβάζεις κάτι και κατά κάποιον τρόπο χαράσσεται μέσα σου γιατί σε αφορά πάρα πολύ. Δεν μπορείς να ξεφύγεις εύκολα από μία τέτοια σύνδεση, δεν περνάει από το χέρι σου, δεν είναι λογική, απλώς συμβαίνει. Είναι ένα σπουδαίο κείμενο, κατά τη γνώμη μου, φοβερά σύγχρονο, καλογραμμένο και επίκαιρο, οπότε – πρώτα ως γυναίκα και μετά ως ηθοποιός- χαίρομαι πολύ που το μοιράζομαι στη σκηνή.

Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σου η επιτυχία της παράστασης;

Θα χρησιμοποιήσω μια φράση της Άννας Μαρίας από τις πρόβες που την κράτησα και την σκέφτομαι συχνά. Είναι η εξής: «η ιστορία αυτής της ηρωίδας είναι πιο σημαντική από την παράσταση». Μου φαίνεται μια εξαιρετικά γενναιόδωρη και συγχρόνως γειωμένη σκέψη αυτή και νομίζω πως διέπει τελικά όλη την παράσταση.

Γιατί θεωρείς λοιπόν σημαντικό να ειπωθεί αυτή η ιστορία σήμερα;

Η ηρωίδα λέει σε ένα σημείο: «Αλλά θέλετε να μάθετε ποιο είναι το πραγματικό θέμα; Το πραγματικό θέμα είναι η εξουσία». Αυτή η φράση ήταν από τις πρώτες φράσεις που μου εντυπώθηκαν όταν διάβασα το έργο, γιατί αισθάνομαι πως συνοψίζει την ουσία του. Ο ρόλος της εξουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις, η σχέση της με τη βία και η σύνδεση αυτών με την πατριαρχία είναι από τις βασικές θεματικές του έργου. Η ιστορία λοιπόν γίνεται «δύσκολη» σε σημεία, γίνεται «σκληρή» αλλά παρόλα αυτά η πραγματικότητα που ζούμε, είναι εξίσου σκληρή και πολύ συχνά περισσότερο σκληρή. Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που θεωρώ σημαντικό να ειπωθεί αυτή η ιστορία σήμερα, το 2021, γιατί το θέατρο είναι ένας ασφαλής χώρος να μιλήσουμε, να αφηγηθούμε και να μοιραστούμε «δύσκολες» ιστορίες που ίσως κάτι μας μάθουν για την πραγματική ζωή.

Το πιο δυνατό σχόλιο που έχεις ακούσει για την παράσταση…

Είναι πολλά και κάποια είναι πολύ προσωπικά και συγκινητικά. Θα πω ότι εγώ χαίρομαι όταν μου λένε θεατές πως δεν κοίταξαν ούτε μια φορά το κινητό ή το ρολόι τους στη διάρκεια της παράστασης.

Τι θαυμάζεις στην ηρωίδα του έργου;

Το γεγονός ότι δεν έχει χάσει την πίστη της στους ανθρώπους και στην αγάπη, παρόλο που είχε όλους τους λόγους να το κάνει.

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα:

«Δεν έχω υπάρξει ποτέ βίαιος, αλλά μόνο επειδή δεν ήμουν καλός σε αυτό. Δεν υπήρξα ποτέ ο σκληρός τύπος, αλλά πιθανώς να υπάρχει κάπου μέσα μου ένα κομμάτι που να επιθυμεί να σκοτώσει κάποιον. Μην με παρεξηγείτε. Δεν φαντασιώνομαι πάνω στη βία, στην πραγματικότητα με αρρωσταίνει. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μία πλευρά μου, σε ένα παράλληλο σύμπαν, που την ευχαριστιέται. Πολλοί άντρες το κάνουν. Υπάρχει κάτι στους άντρες που τους ωθεί στη βία και η ανατροφή και η επίγνωση είναι τα αντίδοτα. Οι άνδρες χρειάζονται την αρρενωπότητα και οι γυναίκες τη θηλυκότητα. Αλλά υπάρχουν άνδρες εκεί έξω για τους οποίους η επιβεβαίωση του ανδρισμού τους συνεπάγεται την αδυναμία τους να χάσουν ή να λυγίσουν, παρά μόνο να σπάσουν ολοκληρωτικά. Εκείνος ήταν ένας από αυτούς τους άνδρες, με μία ωρολογιακή βόμβα που περίμενε να εκραγεί μέσα του». Απόσπασμα από συνέντευξη του Dennis Kelly στην εφημερίδα “The Guardian”

Συντελεστές: Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Άννα-Μαρία Στεφαδούρου/Σκηνικά: Ηλέκτρα Σταμπούλου/Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα/Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου/Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας/Trailer: Έλενα Κώτση/Πρωταγωνιστεί η Δώρα Παρδάλη

Παραστάσεις: Σάββατο & Κυριακή στις 21:00 (για 10 παραστάσεις)/Εισιτήρια: 12 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο)/Διάρκεια: 90 λεπτά/Θέατρο 104 (Black Box)/Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα