Το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας είναι για 2η χρονιά γεγονός και μετατρέπει το πανέμορφο νησί του Ιονίου σε σημείο συνάντησης τεχνών και πολιτισμών

Διαβάζεται σε 8'
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας είναι για 2η χρονιά γεγονός και μετατρέπει το πανέμορφο νησί του Ιονίου σε σημείο συνάντησης τεχνών και πολιτισμών

Το νησί των Φαιάκων γίνεται για έξι μήνες σημείο αναφοράς και ολιστικής εμπειρίας τέχνης και πολιτισμού στους ρυθμούς του Φεστιβάλ που έχει την σφραγίδα του Διονύση Γραμμένου στην καλλιτεχνική διεύθυνση.

Συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις αλλά και εκδηλώσεις πρωτότυπης δημιουργίας συνθέτουν ένα πολυποίκιλο, πρωτότυπο και δημιουργικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Για όσα συνέβησαν και όσα πρόκειται να συμβούν στο νησί των Φαιάκων τις επόμενες ημέρες, η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, μιλά στο NEWS 24/7 και ξεδιπλώνει το αποτύπωμά του.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας διανύει τη 2η χρονιά του και έχει εδραιωθεί πλέον ως θεσμός. Τι φιλοδοξεί να αφήσει πίσω μετά την εξάμηνη παρουσία του στο νησί;

Η Κέρκυρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κουλτούρα. Δεκάδες πολιτιστικά μας σωματεία τα οποία ως Δήμος επιχορηγούμε ετησίως, προσφέρουν ένα μοναδικό «μωσαϊκό» στον τομέα αυτό. Μέσα από χορωδίες, φιλαρμονικές, μαντολινάτες, φωνητικά σχήματα, ποιητές, ζωγράφους, θέατρο, καλλιτεχνικές σχολές, με εκατοντάδες μέλη, αποτυπώνεται η ζώσα πολιτιστική πραγματικότητα του νησιού μας.
Το ΔΦΚ συνεχίζει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται, αποτελεί έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό.
Η αξία του, και εξαρχής αυτός ήταν ο στόχος μας, είναι να προάγει ένα υπερεθνικό πολιτιστικό χαρακτήρα και να τον συνδέσει με το τοπικό στοιχείο. Με βάση την κοινωνική διάσταση του πολιτισμού, επικεντρώσαμε στο τετράπτυχο:
-προβολή της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς μέσα από τα ιστορικά τοπόσημα, όπου και η διεξαγωγή πολλών εκδηλώσεων.
-πολιτιστική ανάταση μέσα από ποιοτικές εκδηλώσεις.
-διασύνδεση του πολιτιστικού περιεχομένου του νησιού με το σύγχρονο στοιχείο της τέχνης, δημιουργία ενός διαπολιτισµικού «διαλόγου» μεταξύ του τοπικού και του διεθνούς.
-«Εκπαίδευση» του κοινού στην ποιότητα και προώθηση της τουριστικής βιωσιμότητας μέσα από πρακτικές που αναδεικνύουν και σέβονται τον πολιτισμό.
Με βάση τα παραπάνω, το ΔΦΚ φιλοδοξεί να αφήσει πίσω του μια πολιτιστική, εκπαιδευτική και οικονομική κληρονομιά που θα ενισχύσει το νησί και θα το καταστήσει ακόμα πιο ελκυστικό για το κοινό και τους επισκέπτες.

Ανατρέχοντας στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, εντυπωσιάζει το ευρύ φάσμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων το οποίο καλύπτει. Πώς το υποδέχτηκαν μέχρι τώρα κάτοικοι και επισκέπτες;

Με μεγάλη χαρά, παρακολούθησα όλες τις εκδηλώσεις του ΔΦΚ. Ο Καλλιτεχνικός μας Διευθυντής, ο συντοπίτης μας αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένος μαέστρος Διονύσης Γραμμένος, έφτιαξε ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται πλήρως στον χαρακτήρα της Κέρκυρας. Μαζί με τον Νίκο Ερηνάκη ως διευθυντή επικοινωνίας του Φεστιβάλ, δημιουργήθηκε μια δυνατή ομάδα, που έχει βαθιά γνώση των πολιτιστικών δεδομένων. Εντυπωσιάστηκα και ενθουσιάστηκα με την ποιότητα και την ποικιλία των εκδηλώσεων και παρατήρησα ότι αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του κοινού. Το Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα διαπολιτισμικής ανταλλαγής και πολιτιστικής εμπλοκής που συμβάλλει στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της καλλιέργειας του πολιτιστικού πλουραλισμού. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: οι κάτοικοι έσπευσαν στην Πλακάδα του Αγ. Σπυρίδωνος στην καρδιά της παλιάς Πόλης, τοπόσημο που αποτελεί από μόνο του φυσικό σκηνικό, για να παρακολουθήσουν την διεθνούς φήμης υψίφωνο Χριστίνα Πουλίτση και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα σε ένα ρεσιτάλ αφιερωμένο στην Μαρία Κάλλας. Οι επισκέπτες που βρίσκονταν εκεί, οι διερχόμενοι και οι καθήμενοι σε παρακείμενους χώρους εστίασης, βρέθηκαν μπροστά σε μια μοναδική και ευχάριστη έκπληξη. Απολάμβαναν στιγμές χαλάρωσης ακούγοντας παράλληλα τις πιο αγαπημένες άριες του ιταλικού Μπελ κάντο. Εντυπωσιάστηκαν. Ήταν μια εμπειρία μοναδική!

Πώς ενσωματώνεται το κερκυραϊκό στοιχείο στη διοργάνωση, από τους χώρους όπου διαδραματίζεται το φεστιβάλ μέχρι το περιεχόμενο των εκδηλώσεων;

Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει το κερκυραϊκό στοιχείο στο ΔΦΚ. Η ενσωμάτωσή του στη διοργάνωση ενισχύει την μοναδική μας ταυτότητα και την πολιτιστική ποικιλία και πολυμορφία μας, αναδεικνύοντας την πλούσια κερκυραϊκή κληρονομιά. Οι εκδηλώσεις του ΔΦΚ πραγματοποιούνται σε ένα μοναδικό φυσικό σκηνικό, μέσα στα καντούνια μας, τις πλατείες, σε χώρους με σημαντική ιστορική αναφορά.
Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπεριλήφθηκαν φέτος συναυλίες Φιλαρμονικών της υπαίθρου μας, οι τοπικές γεύσεις αναδεικνύονται μέσα από εκδηλώσεις γαστρονομίας και γευσιγνωσίας, καλλιτέχνες που ζουν στο νησί συμμετέχουν στις εικαστικές εκθέσεις. Μέσα από αυτή τη συμμετοχή η οποία προσελκύει πολλούς επισκέπτες αναδεικνύεται και γίνεται ουσιωδώς γνωστή η τοπική τέχνη και κουλτούρα.

Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας;

Η επιτυχία και η διάδοση του ΔΦΚ είναι πολυπαραγοντική αλλά εξαρτάται άμεσα από το πώς η τοπική μας κοινωνία αντιδρά ως προς τη διεξαγωγή του. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις, η στήριξη και η ενεργός συμμετοχή στην προετοιμασία, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι οι κάτοικοι του νησιού «διψούν» για ποιοτικές εκδηλώσεις και παράλληλα αντιλαμβάνονται τη συμβολή του ΔΦΚ στην προώθηση και προβολή του νησιού και την ενίσχυση του τοπικού μας πολιτισμού. Να σημειώσω επιπρόσθετα ότι το ΔΦΚ μέσα από τις εκδηλώσεις του έχει προσελκύσει επισκέπτες.

Βλέπουμε την jazz πρωταγωνιστή στο πρόγραμμα του μήνα με ηχηρές παρουσίες της εγχώριας και διεθνούς σκηνής. Τρεις συναυλίες των μουσικών σχημάτων Modes n’ moods, 7 Mile Limit και Pablo Held Trio, δύο πρωινές δράσεις με jazz μουσικές καθώς και η θεατρική παράσταση «Λάμπρος του Σολωμού» συμπληρώνουν το πρόγραμμα του Σεπτέμβρη. Τι να περιμένουμε;

Όντως, πρόκειται για ένα μήνα γεμάτο μοναδικές μουσικές εμπειρίες, κάθε συγκρότημα φέρνει τη δική του μοναδική αισθητική στην jazz την οποία ήδη απολαμβάνουμε σε διάφορες μορφές και προσεγγίσεις. Για μας, προσφέρεται μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέους καλλιτέχνες, να ζήσουμε την jazz με διαφορετικό τρόπο, ενώ ο συνδυασμός μουσικής και θεάτρου, προσφέρει μια πολυδιάστατη εμπειρία.

 

Ο πολιτισμός διαχρονικά έχει μια ιδιαίτερη θέση στο νησί σας. Στο πρόγραμμα του Σεπτέμβρη συναντάμε και μια πολλά υποσχόμενη μπάντα από την Κέρκυρα, τους 7 Mile Limit. Ποια είναι η συμβολή του Φεστιβάλ στην περαιτέρω απελευθέρωση της πολιτιστικής δημιουργίας στο νησί;

Η συμμετοχή των 7 Mile Limit αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Το ΔΦΚ ενισχύει την τοπική πολιτιστική δημιουργία άμεσα, αρκεί να αναφέρω ότι πλέον ο Δήμος μας μέσα από το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα έχει ενισχυθεί με υπερσύγχρονη τεχνική υποδομή διεξαγωγής εκδηλώσεων. Αυτό επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία και οι φορείς μας. Πλέον, έχουν τη δυνατότητα σε συνεργασία με τον Δήμο μας να ενισχυθούν με τις κατάλληλες υποδομές. Συνολικά, το ΔΦΚ αποτελεί έναν πολύτιμο πόρο για το νησί μας, συνδυάζει την ψυχαγωγία με την ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας, την πολυπολιτισμική ανταλλαγή αλλά και την θετική οικονομική επίδραση στην τοπική μας κοινωνία.

Τι να αναμένουμε από δω και πέρα;

Το ΔΦΚ έκανε με επιτυχία τα πρώτα βήματά του αυτά τα δύο χρόνια και είμαι ιδιαίτερα περήφανη γι’ αυτό. Ως Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, πετύχαμε τη διεξαγωγή του μέσα από το ΠΕΠ Ιόνια Νησιά ΕΣΠΑ 2014-2020 και ως φορέας υλοποίησης δημιουργήσαμε ένα νέο πολιτιστικό δεδομένο στο νησί μας. Αυτό που επιθυμούμε και ήδη προγραμματίζουμε είναι η απρόσκοπτη συνέχιση και ανάπτυξη του Φεστιβάλ και καταρτίζουμε την σχετική πρόταση. Τους επόμενους δύο μήνες διεξαγωγής του Φεστιβάλ, τον Οκτώβριο και Νοέμβριο, υπάρχει πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων. Αρκεί να αναφέρω: Χορός (Michael Guttman tango, Ολίβια Θανάσουλα «κενός χώρος), θέατρο (παιδική θεατρική παράσταση ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας), φιλαρμονικές (Strings Trio και Metallon / KOA), χορωδίες (παιδική χορωδία Rosarte), τραγούδι (Gala όπερας Α. Χονδρογιάννης & Α. Μπόγρη), φωτογραφία (Αλεξάνδρα Καλαϊτζόγλου), χαρτογραφική προβολή, ζωγραφική (Amanda Galal), αλλά και ηχητικές τέχνες (dj event). Η υλοποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας, για την επόμενη 5ετία είμαι βέβαιη ότι θα δώσει τη δυνατότητα να προβληθεί η Κέρκυρα και ο πολιτισμός της παγκοσμίως!

 

Το ΔΦΚ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με την πολύτιμη υποστήριξη χορηγών, φίλων και εθελοντών και φορέας υλοποίησής του είναι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα