Βασίλης Βασιλικός: Πολιτικοί και καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον σπουδαίο συγγραφέα

Διαβάζεται σε 7'
Βασίλης Βασιλικός
Βασίλης Βασιλικός SOOC Nick Paleologos

Ο πολιτικός, αλλά και ο καλλιτεχνικός κόσμος, αποχαιρετά τον σπουδαίο συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Θλίψη προκάλεσε η είδηση θανάτου του βραβευμένου συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού σε ηλικία 89 ετών.

Από τους πολυγραφότερους συγγραφείς, πληθωρικός, πολιτικά ενεργός, ο Βασίλης Βασιλικός σημάδεψε την ιστορία των γραμμάτων του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Εκπρόσωποι του πολιτικού, αλλά και του καλλιτεχνικού κόσμου, αποχαιρετούν τον σπουδαίο συγγραφέα.

“Πληθωρική, πολυδιάστατη προσωπικότητα, τολμηρός δημιουργός που κινήθηκε στο μεταίχμιο ιστορίας και μυθοπλασίας, ευαίσθητος δέκτης των σημάτων της επικαιρότητας και ικανός να τα ερμηνεύσει, ο Βασίλης Βασιλικός σφράγισε με το σπινθηροβόλο του πνεύμα, το έργο και την παρουσία του τα γράμματα, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, την πολιτική” έγραψε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Συνέχισε, γράφοντας στον λογαριασμό της στο Facebook: “Ήταν εκείνος που εισήγαγε στην πεζογραφία μας τη λογοτεχνία του ντοκουμέντου, γράφοντας το μυθιστόρημα-σταθμό «Ζ», με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ένα από τα διασημότερα ελληνικά βιβλία παγκοσμίως. Αντιστάθηκε στη χούντα των συνταγματαρχών και υπήρξε σε όλη του τη ζωή γνήσιος κοσμοπολίτης, με βαθύ αποτύπωμα στην πνευματική και την πολιτική μας ζωή. Όλοι εμείς που μεγαλώσαμε με τα βιβλία του, αλλά και οι νεότεροι που τον ανακαλύπτουν με ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον, τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση”.

Μητσοτάκης: “Ένας αριστοτέχνης αφηγητής που ύφαινε ιστορίες”

“Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού, μιας προσωπικότητας με ανεξίτηλη σφραγίδα στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ευτύχησε, άλλωστε, να είναι από τους πιο πολυμεταφρασμένους πεζογράφους μας. Και, πάντα, μία φωνή που τιμούσε την Ελλάδα και πέρα από τα σύνορά μας.

Ο Βασιλικός ήταν ένας αριστοτέχνης αφηγητής που για δεκαετίες ύφαινε ιστορίες οι οποίες γοήτευαν, οξύνοντας τον προβληματισμό του αναγνώστη. Υπήρξε, όμως, και ένας ενεργός πολίτης. Πολέμιος της δικτατορίας και, αργότερα, συμμέτοχος στην οικοδόμηση της Δημοκρατίας, την οποία υπηρέτησε και ως βουλευτής.

Αν και σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ανέκαθεν είχε τον σεβασμό μου για την προσφορά του στα γράμματα, όσο και για την πίστη του στις αρχές της ελευθερίας και της ισότητας. Τον ίδιο σεβασμό καταθέτω και σήμερα, μαζί με τα συλλυπητήριά μου στη σύζυγο και την κόρη του”, έγραψε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας: “Θα λείψει στην Ελλάδα, την Αριστερά, την Τέχνη”

“Ο φίλος, ο σύμβουλος, ο σύντροφος Βασίλης Βασιλικός έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Θα λείψει στην Ελλάδα, την Αριστερά, την Τέχνη. Θα μας λείψει.

Αφήνει όμως πίσω του το τεράστιο συγγραφικό του έργο, που έκανε με απαράμιλλο τρόπο το δράμα, τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού μας υπόθεση των λαών του κόσμου. Αφήνει το Ζ, παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας. Αφήνει την πράξη της αφοσίωσης στον άνθρωπο, την ελευθερία, και τη δικαιοσύνη.

Είμαι υπερήφανος και ευγνώμων που πορευτήκαμε μαζί σε δύσκολες μέρες. Που μας έδεσε η αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη. Που έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως βουλευτής επικρατείας, τη δική του σεμνή προσφορά. Καλό σου ταξίδι σύντροφε Βασίλη”, είναι τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα.

Τασούλας: “Ξεχώρισε και για την ενασχόλησή με τα κοινά”

“Ο Βασίλης Βασιλικός αποτέλεσε έναν από τους γνωστότερους Έλληνες συγγραφείς παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα της UNESCO, είναι ένας από τους 10 πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς, με τα βιβλία του να έχουν εκδοθεί σε 33 γλώσσες ανά τον κόσμο, καθώς και στη γραφή Μπράιγ. Από τα κορυφαία έργα του θεωρείται στο ‘Ζ’, το οποίο έγινε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση

Περαιτέρω, ο κ. Τασούλας τονίζει πως «εκτός από το σπουδαίο έργο του στον πολιτισμό, ο Βασίλης Βασιλικός ξεχώρισε και για την ενασχόλησή με τα κοινά», καθώς, «συνέβαλε αποφασιστικά στις προσπάθειες της Βουλής των Ελλήνων για την αναβάθμιση του πολιτισμού στη χώρα μας.

Στη σύζυγο του σπουδαίου αυτού ανθρώπου διάσημη υψίφωνο, Βάσω Παπαντωνίου και την κόρη του θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου”, γράφει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Μενδώνη: “Τα βιβλία του τεκμήρια της νεοελληνικής ιστορίας”

“Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα ελληνικά γράμματα. Τα βιβλία του θα βρίσκουν πάντα αναγνώστες και πολλά από αυτά θα διαβάζονται ως τεκμήρια της νεοελληνικής ιστορίας. Κοσμοπολίτης, με κοινωνική συνείδηση και ενεργό δράση στην πολιτική ζωή του τόπου, έγραψε μυθιστορήματα στα οποία καθρεφτίστηκε η μεταπολεμική ελληνική περιπέτεια», πρόσθεσε.

Έζησε μία ελεύθερη και πλούσια ζωή σε εμπειρίες, που του έδωσαν έμπνευση κάνοντας τον έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του καιρού μας”, δήλωσε η Λίνα Μενδώνη.

Κασσελάκης: “Συνομίλησε με την παγκόσμια Ιστορία”

“Κατάφερε την παγκόσμια έκρηξη με ένα γράμμα: Ζ. Έκρηξη λογοτεχνίας. Έκρηξη δημοκρατίας.

Ένας ολόκληρος πλανήτης έμαθε τον ήρωα Γρηγόρη Λαμπράκη, το παρακράτος που εξουσίαζε για δεκαετίες τη χώρα μας, τη δημοκρατία που για να κερδηθεί κάποιοι μάτωσαν σε αυτόν τον τόπο.

Ο Βασίλης Βασιλικός μίλησε την παγκόσμια γλώσσα – το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν συγγραφέα. Και συνομίλησε ταυτόχρονα με την παγκόσμια Ιστορία – το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν άνθρωπο.

Πολυγραφότατος, πολυμεταφρασμένος, πολυβραβευμένος, πολύτιμος. Όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η σημερινή απώλεια είναι διπλή. Όχι μόνο του μεγάλου διανοούμενου αλλά και του μεγάλου συντρόφου. Που συμπαρατάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολες στιγμές και κόσμησε την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας στις εκλογές του 2019, όπως κόσμησε μέσα από την εκλογή του το ελληνικό κοινοβούλιο” έγραψε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης.

ΠΑΣΟΚ: “Θα μνημονεύεται για πάντα”

“Με βαθύ σεβασμό αποχαιρετούμε τον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικό. Τα έργα του διατρέχουν τη νεότερη ελληνική ιστορία και απέδωσαν τη συλλογική συνείδηση για κρίσιμα γεγονότα.

Η ‘Τριλογία’, το ‘Ζ’ για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, αποτελούν λογοτεχνικά ορόσημα σε μια συγγραφική διαδρομή, που πλούτισε τον ελληνικό πολιτισμό.

Βαθιά δημοκράτης και ενεργός πολίτης αφήνει μία πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές Ελλήνων και θα μνημονεύεται για πάντα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ: “Τον τιμούμε για τη σπουδαία συμβολή του στην εξέλιξη της σύγχρονης λογοτεχνίας”

“Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη και σεβασμό τον πολυτάλαντο Βασίλη Βασιλικό, συγγραφέα του εμβληματικού «Ζ» για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, που έγινε ταινία με σπουδαίους συντελεστές και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Τον τιμούμε για τη σπουδαία συμβολή του στην εξέλιξη της σύγχρονης λογοτεχνίας μας, με το ιδιαίτερα πλούσιο σε όγκο και θεματολογία συγγραφικό έργο του, από το οποίο η Τριλογία -‘Το Φύλλο-Το Πηγάδι-Τ’ Αγγέλιασμα’- εντάσσεται στον Κανόνα των κλασσικών έργων της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Είναι, μάλιστα, ένας από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς σε 33 γλώσσες και στη γλώσσα Μπράιγ.

Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε κυρίως στο εξωτερικό, τα πρώτα επτά χρόνια εξόριστος από τη χούντα κατά της οποίας ανέπτυξε δράση. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”, γράφει το ΚΚΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: “Μαχητικός και με ανήσυχο πνεύμα”

“Η απώλεια του Βασίλη Βασιλικού αφήνει μεγάλο κενό στον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό, βυθίζοντας σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο Βασίλης Βασιλικός υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς, σε πολλές γλώσσες του κόσμου. Έζησε στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Νέα Υόρκη, άλλοτε από ελεύθερη επιλογή κι άλλοτε από ανάγκη -αυτοεξόριστος λόγω της χούντας των συνταγματαρχών. Ήταν πάντα ενεργός πολίτης, μαχητικός και με ανήσυχο πνεύμα, υπερασπιζόμενος τις αξίες της Δημοκρατίας.

Το σινεμά και η τηλεόραση απορρόφησαν μέρος της δημιουργικότητάς του. Βρέθηκε στο πλευρό του Νίκου Κούνδουρου για το σενάριο της ταινίας “Μικρές Αφροδίτες”, έγραψε σενάρια, γύρισε ντοκιμαντέρ. Συνέβαλε, επίσης, σημαντικά, ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, στην ανανέωση της ελληνικής τηλεόρασης προωθώντας το άνοιγμά της στον ευρύ ορίζοντα της μυθοπλασίας.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στους οικείους του”, αναφέρει το συλλυπητήριο μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα