Δέκα βιβλία για τον Γενάρη – Μήπως και η νέα χρονιά κυλήσει πιο αισιόδοξα

Δέκα βιβλία για τον Γενάρη – Μήπως και η νέα χρονιά κυλήσει πιο αισιόδοξα

Δέκα ωραία και αισιόδοξα βιβλία που είδαμε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, για έναν Γενάρη που προμηνύεται δύσκολος.

Η αλήθεια είναι πως ο Γενάρης του 2022 δεν μπήκε και με το … δεξί. Τα κρούσματα ήταν -και είναι ακόμα- στον Θεό λόγω της μετάλλαξης Ομικρον, οι μουσικές σκηνές είχαν κλείσει γιατί θεωρήθηκαν εστίες υπερμετάδοσης, οι θεατρικές σκηνές κατέβαζαν η μία μετά την άλλη ρολά γιατί όλο και κάποιο κρούσμα εμφανιζόταν στους συντελεστές, ενώ οι μάσκες έγιναν εκ νέου το απαραίτητο αξεσουάρ μας εντός εκτός κι επί ταυτά. Μοναδική ασφαλής ψυχαγωγική διέξοδος που δεν “κολλάει” παρέμεινε το βιβλίο.

Πάμε λοιπόν να ταξιδέψουμε με 10 ωραία και αισιόδοξα βιβλία που είδαμε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων τις γιορτινές αυτές μέρες και τράβηξαν την προσοχή μας!

Το Βρεγμένο Ψάρι (Graphic Novel)- Volker Kutscher

“Το Βρεγμένο Ψάρι”, το πρώτο βιβλίο με ήρωα τον Γκέρεον Ρατ, πάνω στο οποίο έχει βασιστεί η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά Babylon Berlin, κυκλοφορεί σε Graphic Novel από τις εκδόσεις Διόπτρα. Με φόντο τη δεκαετία του 1920, στη γέννηση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, εν μέσω οικονομικών και πολιτικών δυσκολιών, διαδραματίζεται μια ιστορία διαφθοράς, λαθρεμπορίου και σκανδάλων. Έπειτα από ένα ατυχές περιστατικό δολοφονίας και σε μια στιγμή ­ραγδαίων αλλαγών στη Γερμανία, ο αστυνόμος Γκέρεον Ρατ μετατίθεται από την παλιά του θέση στην Κολονία σε μια νέα στο Βερολίνο. Εκεί θα βρεθεί μπροστά σε μια τεράστια αστυνομική έρευνα για ένα ­κύκλωμα πορνογραφίας, όπου θα ανακαλύψει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν, ούτε καν την αστυνομία.

Αρσέν Λουπέν, τζέντλεμαν-λωποδύτης- Μορίς Λεμπλάν


Οι περιπέτειες του πιο διάσημου διαρ­ρήκτη Ο Αρσέν Λουπέν –που έγιναν και σειρά στο Netflix– κρύβουν όλα τα χαρακτηριστικά της κλασικής αστυνομικής αφήγησης.

Ένα υπερωκεάνιο στον Ατλαντικό, μια μυστηριώδης κλοπή, οι υποψίες που στρέφονται εναντίον όλων των επιβατών… όλα τα συστατικά μιας αστυνομικής ιστορίας, όπου ο αφηγητής αναδεικνύεται σε μετρ της τέχνης της απόκρυψης!

Ο Αρσέν Λουπέν, τζέντλεμαν-λωποδύτης εκδόθηκε το 1907 και περιλαμβάνει τις εννιά πρώτες περιπέτειες του ανθρώπου με τα χίλια πρόσωπα, όπου ο ήρωας είναι ήδη σε αντιπαράθεση με τον ορκισμένο εχθρό του, τον επιθεω­ρητή Γκανιμάρ.

Utopia avenue – David Mitchell

Βρισκόμαστε στο 1967. Στους κύκλους των μουσικόφιλων αρχίζει να κυκλοφορεί πως στην ψυχεδελική σκηνή του Λονδίνου εμφανίστηκε μια νέα μπάντα – ένας απίθανος συνδυασμός μιας φολκ τραγουδίστριας, ενός μπλουζ μπασίστα, ενός τζαζ ντράμερ και ενός ηλεκτρικού κιθαρίστα. Άγνωστοι μεταξύ τους και με εντελώς διαφορετικές καταβολές, μαζί καταφέρνουν να κάνουν μαγικά. Αυτή είναι η ιστορία του σύντομου, φλογερού ταξιδιού των Utopia avenue, μιας μοναδικής μπάντας από τα καταγώγια του Σόχο μέχρι την εμπορική επιτυχία, και αποκεί στην αμερικάνικη γη της επαγγελίας, τη στιγμή ακριβώς που το Καλοκαίρι της Αγάπης έδινε τη θέση του σε κάτι σκοτεινότερο· μια ιστορία για τα όνειρα, τα ναρκωτικά, τη σεξουαλικότητα, την τρέλα και τον πόνο, και τις παγίδες της δόξας. Καταγράφοντας μια εποχή κατά την οποία ο νεανικός ιδεαλισμός ερχόταν σε σύγκρουση με την απαθή πραγματικότητα, το μαγευτικό αυτό μυθιστόρημα τιμά τη δύναμη που έχει η μουσική να γεφυρώνει τα χάσματα, να ορίζει μια εποχή και να συναρπάζει την ψυχή. Μπορούμε στ’ αλήθεια να αλλάξουμε τον κόσμο ή ο κόσμος αλλάζει εμάς; Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ξενοδοχείο Metropol- Eugen Ruge

O Eugen Ruge μάς συστήνει μια από τις λιγότερο γνωστές πτυχές της σοβιετικής Ιστορίας, βασισμένη σε πραγματικά έγγραφα που βρέθηκαν στα αρχεία της Ρωσικής Μυστικής Υπηρεσίας, στην οποία ανήκε η γιαγιά του. Η στενή προσωπική σχέση του συγγραφέα με την ιστορία διαμορφώνει ένα δυνατό, ρεαλιστικό μυθιστόρημα (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος), ενώ ο ίδιος φροντίζει στον επίλογο να καταγράψει ποια σημεία είναι πραγματικά και ποια προϊόν μυθοπλασίας. «Οι πιθανές λεπτομέρειες είναι επινοημένες», γράφει ο ίδιος ο Όιγκεν Ρούγκε, «αλλά οι απίθανες είναι αληθινές».

Μόσχα, 1936. Η Γερμανίδα κομμουνίστρια Σαρλότε ξεκινά με τον άντρα της και τη νεαρή Βρετανή Τζιλ ένα ταξίδι στην καινούργια τους πατρίδα, τη Σοβιετική Ένωση. Το ζευγάρι ζει και εργάζεται στον Τομέα ΙΙ του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κομιντέρν, μέχρι που ξαφνικά τίθενται σε διαθεσιμότητα και μεταφέρονται στο πολυτελές ξενοδοχείο Metropol. Η καθημερινότητα των ενοίκων του Metropol αποκαλύπτει το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό της εποχής: τον φόβο απέναντι στο σταλινικό καθεστώς, τις δήθεν αντικειμενικές δίκες, τις ατελείωτες ουρές έξω από τα καταστήματα, τις σχέσεις των ανθρώπων που κλονίζονται από τις υποψίες.

Εκτός εαυτού- Salzmann Marianna Sasha

Το µυθιστόρηµα της Σάσα Μαριάννα Ζάλτσµαν (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη), «ασυµβίβαστο και µε την καλύτερη έννοια πολιτικό», µιλάει για την ταυτότητα αλλά και για την ασίγαστη λαχτάρα για ζωή. Είναι ένα βιβλίο για την ιστορία του εικοστού αιώνα και τις απτές συνέπειές της στον εικοστό πρώτο. Αφηγείται την ιστορία τεσσάρων γενεών µιας οικογένειας, τον καλυµµένο αντισηµιτισµό της Σοβιετικής Ένωσης και των πρώτων µετασοβιετικών χρόνων, την οδύσσεια της µετανάστευσης και της ελπίδας για µια καλύτερη ζωή, στην πατρίδα και στην ξένη χώρα, και κυρίως την ιστορία των πολύ νέων µελών της, που δεν ξέρουν πού ανήκουν, αν έχει νόηµα να ανήκουν κάπου.

Είναι µαζί από την πρώτη µέρα. Τα δίδυµα αδέρφια, η Αλίσσα και ο Άντον. Σ’ ένα µικρό διαµέρισµα στη Μόσχα των µετασοβιετικών χρόνων τραβάνε το ένα τις µπούκλες του άλλου καθώς οι γονείς τους ορµούν ο ένας στον άλλον. Αργότερα, στη δυτικογερµανική επαρχία, κυκλοφορούν στους διαδρόµους του κτιρίου υποδοχής προσφύγων και µπαίνουν στα ξένα δωµάτια για να κλέψουν τσιγάρα και να µυρίσουν µπουκαλάκια µε αρώµατα. Κάποια χρόνια µετά, όταν η Αλίσσα παρατάει τις σπουδές µαθηµατικών για να αφοσιωθεί στις προπονήσεις του µποξ, ο Άντον εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη πίσω του. Ώσπου µια µέρα φτάνει µια κάρτα από την Κωνσταντινούπολη – δε γράφει λέξη, δεν έχει αποστολέα. Η Αλίσσα τότε θα βρεθεί στην πολύβουη, διχασµένη πόλη του Βοσπόρου, όπου υπάρχουν κοµµάτια της οικογένειάς της και της ιστορίας της, σε αναζήτηση του αδερφού της. Όσο περισσότερο θα ερευνά, τόσο λιγότερο νόηµα θα βγάζει για όλα, για τη µητρική γλώσσα, την πατρίδα, το «φύλο»…

Μικρές αυτοκρατορίες/ Muratti – Ένας αποχαιρετισμός-Χρήστος Αστερίου

Στο νέο βιβλίο του Χρήστου Αστερίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, ο ανώνυμος αφηγητής ανασυνθέτει την ιστορία της περίφημης καπνοβιομηχανίας Muratti, καταφεύγοντας σε επιστολές, σε ημερολογιακές καταγραφές, σε δικαστικά έγγραφα. Η ιστορία της καπνοβιομηχανίας Muratti είναι, ουσιαστικά, μια ιστορία εξαφάνισης, μια αναπότρεπτη πορεία προς τη λήθη. Από την Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα ως το Βερολίνο και το Μάντσεστερ, η καπνοβιομηχανία Muratti συνόδεψε τόσο τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την ξέφρενη δεκαετία του 1920, όσο και τις ιστορικές ανακαλύψεις της εποχής: τον κινηματογράφο και το ποδήλατο.

Americana – Ντον ΝτεΛίλο

Το Americana (1971), το πρώτο μυθιστόρημα του κορυφαίου Αμερικανού συγγραφέα Ντον ΝτεΛίλο κυκλοφορεί από τη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg και αποτυπώνει το νευρωτικό τοπίο της σύγχρονης ζωής και την αποσύνθεση του αμερικανικού ονείρου.

Ο νεαρός Ντέιβιντ Μπελ, ευκατάστατος, εμφανίσιμος εργάζεται ως παραγωγός σε τηλεοπτικό σταθμό. Oι συνεχείς ίντριγκες, οι συκοφαντίες και η μωροφιλοδοξία του επαγγελματικού του περιβάλλοντος, του έχουν δημιουργήσει τεράστιο εσωτερικό κενό και τον έχουν φέρει στα όρια της κατάρρευσης. Αποφασίζει να φύγει για τις Μεσοδυτικές Πολιτείες με μια κάμερα στο χέρι και να κινηματογραφήσει την Αμερική πίσω από την απατηλή εικόνα της την κατασκευασμένη από τα ΜΜΕ.

Θάνατος στα Σύννεφα- Αγκάθα Κρίστι


Ένα βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι είναι πάντοτε το κατάλληλο για να ξεκινήσει η χρονιά. Στον “Θάνατο στα Σύννεφα” (εκδόσεις Ψυχογιός) υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από το να βρούμε τον δολοφόνο. Και η δικαιοσύνη είναι μια χρήσιμη λέξη, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να πούμε τι εννοούμε με αυτή τη λέξη. Το σημαντικότερο είναι να αποκαταστήσουμε τον αθώο. Το κάθισμα με τον αριθμό 9 ήταν το ιδανικό για να μπορεί ο Ηρακλής Πουαρό να παρατηρεί τους συνεπιβάτες του στο αεροπλάνο. Στα δεξιά του κάθισε μια χαριτωμένη νεαρή γυναίκα, η οποία φαινόταν ξεκάθαρα ότι ήταν ερωτευμένη με τον άντρα απέναντι. Ευθεία, στη θέση 13, κάθισε μια κόμησσα, η οποία έκρυβε καλά τον εθισμό της στην κοκαΐνη. Απέναντι από την ξύλινη σκάλα, στη θέση 8, ένας συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει μια επιθετική σφήκα. Αυτό που ο Πουαρό δεν αντιλήφθηκε ήταν ότι πίσω του, στη θέση 2, ήταν καθισμένο το άψυχο σώμα μιας γυναίκας.

Η Μέτρηση του Μεσημβρινού- Ντενί Γκεζτ

Μια κινηματογραφική αφήγηση του Ντένι Γκετζ (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος) για τον αγώνα φωτισμένων επιστημόνων, φιλοσόφων και πολιτικών της περιόδου της Γαλλικής Επανάστασης να προσφέρουν στην ανθρωπότητα το πρότυπο μέτρο.

Παρίσι, 1792. Η Γαλλική Επανάσταση στο αποκορύφωμά της. Με εντολή της Εθνοσυνέλευσης, οι αστρονόμοι Ντελάμπρ και Μεσέν αναλαμβάνουν να υπολογίσουν την ακριβή απόσταση ανάμεσα σε δύο πόλεις: τη Δουνκέρκη στον βορρά και τη Βαρκελώνη στον νότο. Απώτερος σκοπός αυτής της αποστολής είναι ο προσδιορισμός του μήκους του πρότυπου μέτρου και η καθιέρωση μιας νέας οικουμενικής μονάδας μέτρησης – «για όλους τους ανθρώπους, για όλες της εποχές», όπως διεκήρυττε ο Κοντορσέ.

Το ταξίδι των δύο αστρονόμων πολύ γρήγορα μετατρέπεται σε περιπέτεια. Οι Ντελάμπρ και Μεσέν διασχίζουν δυσπρόσιτες και αφιλόξενες περιοχές και αντιμετωπίζουν κάθε λογής κινδύνους. Στην πορεία, ο Ντελάμπρ πέφτει σε δυσμένεια από την Επιτροπή Κοινής Σωτηρίας, ενώ ο Μεσέν συλλαμβάνεται, φυλακίζεται στην Ισπανία και αργότερα εξορίζεται στην Ιταλία. Στη διάρκεια της απομόνωσής του ξαναζεί νοερά τα γεγονότα. Μια σκέψη τον βασανίζει: η πιθανότητα να έχει κάνει λάθος στις μετρήσεις του.

Το όργιο- Τζων Φαντέ

Μια κωμωδία γεμάτη ζωή για το οδυνηρό τέλος της παιδικής αθωότητας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το “Όργιο” του Τζων Φαντέ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα.

Κολοράντο, μέσα της δεκαετίας του ’20. Ο Νικ Στεφανίνι ξεκίνησε απλός χτίστης, αλλά δούλεψε πολύ στη ζωή του κι έχει πια γίνει εργολάβος με δικό του συνεργείο. Είναι πατέρας τριών παιδιών, νοικοκύρης, προκομμένος. Ώσπου μια μέρα ένας εργάτης του, ο Φούριας, πιάνει την καλή στο χρηματιστήριο και κάνει ένα απίστευτο δώρο στον Νικ: ένα ανεκμετάλλευτο χρυσωρυχείο.Ο Νικ συνεταιρίζεται με τον Φρανκ Γκαλιάνο, που ξέρει από ορυχεία αλλά δεν πιστεύει στον Θεό, κι οι δυο μαζί αρχίζουν τη σκληρή δουλειά. Ω, πόσο θ’ αλλάξει η ζωή της οικογένειας Στεφανίνι! Θα ζήσουν σ’ έναν πύργο, θα έχουν υπηρέτριες, μπάτλερ και σοφέρ! Κανένας δεν είναι τόσο ενθουσιασμένος όσο ο αφηγητής μας, ο 10χρονος γιος του Νικ, που βιάζεται να μεγαλώσει και να γίνει άντρας. Όταν όμως μια μέρα ανεβαίνει στο ορυχείο να δει την πρόοδο των εργασιών, τον περιμένει μια τρομερή έκπληξη…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα