Η “Νίκη” του Χωμενίδη είναι το ευρωπαϊκό μυθιστόρημα της χρονιάς

Η “Νίκη” του Χωμενίδη είναι το ευρωπαϊκό μυθιστόρημα της χρονιάς
Ο Χρήστος Χωμενίδης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το βιβλίο του 55χρονου συγγραφέα, που φέτος κυκλοφόρησε σε γαλλική μετάφραση, απέσπασε το Βραβείο Ευρωπαϊκού Βιβλίου.

Στην «Νίκη», το όγδοο μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη, απονέμεται το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Μυθιστορήματος, γνωστότερο στην Ευρώπη ως Βραβείο Ευρωπαϊκού Βιβλίου (Prix du Livre Européen). Το μυθιστόρημα –που εν πολλοίς πραγματεύεται την ιστορία της μητέρας του, Νίκης, και μέσω αυτής την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας– κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 2014, ενώ στην γαλλική του μετάφραση το 2021.

Αναφερόμενος στην σημαντική αυτή διάκρισή του, ο ίδιος ο συγγραφέας σημείωσε στην σελίδα του στο Facebook:

«Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στη “Νίκη” είναι μια Νίκη για την Ελλάδα. Μέσα από την τέχνη, η πατρίδα μας μπορεί να συστηθεί ξανά στον κόσμο.

Την ώρα της μεγάλης αυτής δικαίωσης και χαράς, σκέφτομαι τη μάνα μου και τον πατέρα μου που αποτέλεσαν την πρώτη έμπνευση για τη “Νίκη”. Σκέφτομαι τους δασκάλους που μού έδωσαν τα φώτα. Σκέφτομαι τους αναγνώστες που με στηρίζουν σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα.

Ευχαριστώ την εκδότριά μου Άννα Πατάκη, που με εμψυχώνει με αδελφική αγάπη.

Αγκαλιάζω τα πιο δικά μου πρόσωπα. Στέλνω ένα μεγάλο φιλί στους συνομήλικους της κόρης μου νέους αναγνώστες, μέσα από τους οποίους θα βγουν οι νέοι μας συγγραφείς.

Ευχαριστώ πολύ!»

Υπό την αιγίδα του Ζακ Ντελόρ

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μυθιστορήματος (που εν τούτοις δεν απονέμεται μόνο σε μυθιστορήματα, αλλά και σε δοκίμια) δημιουργήθηκε το 2007 από την ένωση Esprit d’ Europe, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρώτος πρόεδρος του θεσμού, ο τέως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, που παραμένει επίτιμος πρόεδρος. Τον διαδέχτηκε το 2011 ο Πασκάλ Λαμί, τέως Επίτροπος Εμπορίου και τέως γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα μυθιστόρημα και ένα δοκίμιο τα οποία εκφράζουν ένα θετικό όραμα για την Ευρώπη, προάγοντας τις ευρωπαϊκές αξίες και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών. Τα υποψήφια βιβλία πρέπει να προέρχονται από κράτος-μέλος της Ε.Ε. και να έχουν εκδοθεί μέσα στην εκάστοτε χρονιά.

Στην φετινή τελική τριάδα βιβλίων, συνυποψήφιοι του Χωμενίδη και της «Νίκης» του ήταν το «La réparation du monde» (Η αποκατάσταση του κόσμου) του Κροάτη Σλόμπονταν Σνάιντερ, και το «Casa Triton» του Φινλανδού Κχίελ Βέστο. Η τελετή απονομής του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000€, θα πραγματοποιηθεί (πανδημίας επιτρέπουσας, πάντα) στις 8 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη

Τη βράβευση σχολίασε με ποστάρισμά του στο facebook, o Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έγραψε τα εξής: «Με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει, ήδη, μία χρυσή σελίδα και στη δική του, προσωπική Ιστορία ως συγγραφέας. Τιμά διπλά την Ελλάδα, καθώς ο ίδιος ανήκει στην πρόσφατη γενιά των δημιουργών της. Αλλά και γιατί η «Νίκη» του είναι εμπνευσμένη από τις περιπέτειές της. Και προσφέρει μεγάλη χαρά σε όλους όσοι παρακολουθούν τα βιβλία του, τον καθημερινό δημόσιο λόγο και την κοινωνική του παρουσία.

Στέλνω στον Χρήστο τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια. Ως Πρωθυπουργός, ως πιστός αναγνώστης του και ως καλός φίλος με τον οποίο μοιραζόμαστε, συχνά, σκέψεις και προβληματισμούς. Εύχομαι να συναντήσει στον δρόμο του και άλλες διακρίσεις. Να ακονίζει πάντα την φαντασία του στην πραγματικότητα, κρατώντας το ίδιο τολμηρή την πέννα του. Και να παραμείνει ένας δυναμικός συγγραφέας και, ταυτόχρονα, ένας ζωντανός παρατηρητής της ζωής και ενεργός πολίτης της πατρίδας μας.»

Για την διάκριση του Χρήστου Χωμενίδη, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στον Χρήστο Χωμενίδη και στη “Νίκη”, αποτελεί μια σπουδαία διάκριση, όχι μόνο για τον ίδιο τον συγγραφέα, ο οποίος έχει κερδίσει εδώ και χρόνια την εκτίμηση του αναγνωστικού κοινού, της κριτικής και των συναδέλφων του, αλλά και για την ελληνική λογοτεχνία. Το έργο του Χρήστου Χωμενίδη τιμά τα Ελληνικά Γράμματα, τιμά την Ελλάδα. Βασίστηκε σε ένα ελληνικό θέμα, στο τραυματικό μέρος της νεότερης ελληνικής Ιστορίας για να δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα συναρπαστικό και ενωτικό. Με το έργο του, ο Χρήστος Χωμενίδης στρέφει τον κόσμο στην ανάγνωση. Με τη “Νίκη”, στρέφει τη ματιά της Ευρώπης στην Ελληνική Λογοτεχνία. Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και πιστεύω ότι η “Νίκη” θα συναντήσει, εκτός από το ελληνικό, και το διεθνές κοινό.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα