Προσχεδιασμένο το έγκλημα του Ολοκαυτώματος από τους Γερμανούς

Προσχεδιασμένο το έγκλημα του Ολοκαυτώματος από τους Γερμανούς

Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρέμης παρουσίασε στοιχεία στο Συνέδριο της Βιάννου. Έδωσε και φωτογραφίες της περιοχής που τραβήχτηκαν έξι εβδομάδες πριν τη σφαγή (Pics)

Σοβαρές ενδείξεις ότι το Ολοκαύτωμα της Βιάννου ήταν προμελετημένο από τους Γερμανούς προκύπτουν από τα “ίχνη” που άφησαν πίσω τους οι κατακτητές.

Ο Γερμανός Καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Christophe Schminck-Gustavus παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία κατά την έναρξη του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις που γίνεται στη Βιάννο, ενώ έδωσε και φωτογραφίες της περιοχής που τραβήχτηκαν έξι εβδομάδες πριν τη σφαγή!

Την πρώτη μερα έγιναν πολύ σημαντικές εισηγήσεις, με πρώτη εκείνη του Μανόλη Γλέζου, ενώ συγκίνησε και η παρουσία των επιζώντων από το Ολοκαύτωμα.

“Αυτές οι φωτογραφίες που παρουσιάζω για πρώτη φορά από τα γερμανικά αρχεία δείχνουν ότι υπήρχε μια μεθόδευση, κάτι ετοίμαζαν από καιρό” τόνισε ο Γερμανός καθηγητής Christophe Schminck-Gustavus ο οποίος με την πολύχρονη έρευνά του συνέβαλε στην τεκμηρίωση και ανάδειξη του Ολοκαυτώματος στις Λυγκιάδες Ιωαννίνων, τους Ασπραγγέλους Ζαγορίου και γενικά στην 'Ηπειρο. Ο Γερμανός παραδέχθηκε ότι για χρόνια οι μαθητές, στα σχολεία τους δε μάθαιναν τίποτα για τα εγκλήματα της Βερμαχτ στην Ελλάδα. "Αργότερα εγώ έμαθα γι αυτά και άρχισα να ψάχνω τα αρχεία” τόνισε και πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι για τα στυγερά εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα ουδέποτε τιμωρήθηκαν, ενώ η Ελλάδα και οι Έλληνες ουδέποτε έλαβαν αποζημιώσεις ή επανορθώσεις από τη Γερμανία.

Εξέφρασε, παράλληλα, την υποστήριξή του προς τον αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, σημειώνοντας ότι απαιτείται κλιμάκωση της πίεσης προς τη γερμανική κυβέρνηση για να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της.

Κορυφαία στιγμή της πρώτης μέρας του συνεδρίου και η κατάθεση ψυχής του Μανόλη Γλέζου. Ο Γλέζος αναρωτήθηκε για την αδιάλλακτη στάση των Γερμανών σχετικά με τις αποζημιώσεις και ανέλυσε τα πιθανά κίνητρά τους. “Μήπως το κάνουν γιατί εδώ ηττήθηκε η ναζιστική μηχανή; Μήπως γιατί βοηθήσαμε να είναι ελεύθερη σήμερα η Γερμανία; τόνισε με δηκτικό τρόπο ο Γλέζος.

Είπε ότι είναι μεγάλη αδικία αυτό που γίνεται στην Ελλάδα με τις αποζημιώσεις και επεσήμανε ότι αγώνας εισέρχεται σε μία νέα φάση και το Συνέδριο της Βιάννου, με τους σημαντικούς Έλληνες, Γερμανούς και Ιταλούς ομιλητές θα βοηθήσει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάδειξη και διεθνοποίηση του θέματος.

Στο συνέδριο ακόμη μίλησε η κ.Ρηγοπούλου που αναφέρθηκε στα τραύματα μιας ολόκληρης επαρχίας, η κ.Δούρου, επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έγινε και προβολή ντοκιμαντέρ.

Θυμίζουμε ότι οι ομαδικές εκτελέσεις στη Βιάννο έγιναν από τις 14 έως τις 16 Σεπτέμβρη, 401 κάτοικοι της περιοχής έχασαν τη ζωή τους και 980 κατοικίες σε 10 χωριά καταστράφηκαν. Στη φοβερή ώρα της δοκιμασίας, οδηγούμενοι στην εκτέλεση οι πατριώτες, έδειξαν το μεγαλείο της ψυχής των και τη δύναμη τους. Κανείς δεν λύγισε, κανείς δεν έκλαψε, κανείς δεν παρακάλεσε.

Πηγή: cretalive.gr

SHARE:

24Media Network