Σάκης Ρουβάς: Όταν τραγούδησε στα κατεχόμενα μαζί με Τούρκο pop star

Σάκης Ρουβάς: Όταν τραγούδησε στα κατεχόμενα μαζί με Τούρκο pop star
O Σάκης Ρουβάς μαζί με τον Τούρκο σταρ Μπουράκ Κουτ Blue Beret magazine.

Στις 19 Μαΐου 1997 ο νεαρός έλληνας τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς βρέθηκε στην Κύπρο, για μία κοινή συναυλία με τον Τούρκο Μπουράκ Κουτ. Η συναυλία έγινε σε ποδοσφαιρικό γήπεδο της κατεχόμενης Λευκωσίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο -μάλλον μεγαλεπίβολος- στόχος εκείνης της συναυλίας ήταν το να επιτευχθεί επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων του νησιού, των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκύπριων. Προηγουμένως, ο Σάκης Ρουβάς είχε ερμηνεύσει το κεντρικό τραγούδι της ταινίας κινουμένων σχεδίων ‘Η Παναγία των Παρισιών’ μαζί με τον Τούρκο τραγουδιστή Μπουράκ Κουτ, ενώ αμφότεροι είχαν χαρίσει τις φωνές τους και στον Κουασιμόδο, τον κεντρικό ήρωα, στις αντίστοιχες μεταγλωττίσεις της ταινίας.

“Όταν ο κόσμος θ’ αλλάξει, το μίσος θα πάψει κι η αγάπη θα ‘ρθει” τραγουδούσαν οι δυο pop star λίγο πριν την ανακοίνωση της κοινής τους εμφάνισης στα κατεχόμενα της Λευκωσίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ουδείς μπορούσε να φανταστεί το κύμα των αντιδράσεων που θα ξεσπούσαν.

Στην Κύπρο, διαδηλωτές απειλούσαν πως δεν θα άφηναν τον Σάκη Ρουβά να πατήσει το πόδι του εκεί, ενώ στην Ελλάδα κυκλοφορούσε μια δήλωση που αποδίδόταν στον Διονύση Σαββόπουλο, η οποία φαινόταν να τον προτρέπει με τα εξής λόγια: “Σάκη παιδί μου μην πας (Στην Κύπρο). Εσύ δεν ξέρεις. Το πρόβλημα στην Κύπρο δεν είναι το AIDS, εκεί ο κόσμος ζει υπό την απείλή των τούρκικων όπλων”, ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης αντιμετώπιζε θετικά το γεγονός, αναφερόμενος και στις δικές του συναυλίες με τον Ζολφού Λιβανελί. Στην Τουρκία ξεσπούσαν εθνικιστικά επεισόδια, με πρωταγωνιστές κατά κύριο λόγο, τους ‘Γκρίζους Λύκους’.

εικόνα από κυπριακό περιοδικό της εποχής. εικόνα από κυπριακό περιοδικό της εποχής.

Η συναυλία

Αν και μέσα σε ένα σύννεφο από αποδοκιμασίες και μια μάλλον αμήχανη ατμόσφαιρα, η συναυλία ολοκληρώθηκε, το βράδυ της 19ης ημέρας του Μάη. Αναφορές της εποχής σε κυπριακά περιοδικά κάνουν λόγο για 2.500 θεατές, εκ των οποίων οι 1900 ήταν Τουρκοκύπριοι. Η σύζυγος του Τούρκου δολοφονημένου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, η Καίτη Κληρίδου και ο Μιχάλης Παπαπέτρου ήταν ανάμεσα στα επώνυμα πρόσωπα που είχαν δώσει το παρόν σε μια βραδιά – “πείραμα”, που έδειξε πως το μίσος της διχόνοιας στο νησί παρέμενε άσβεστο και η γλυκιά μελωδία του ντουέτου Ρουβά-Κουτ δεν έφτανε για να λειάνει τις κοφτερές αιχμές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα