Game of Thrones: Γιατί όλοι θα θέλουν να πάρουν το Ντράγκονστοουν

Game of Thrones: Γιατί όλοι θα θέλουν να πάρουν το Ντράγκονστοουν

Τίποτα στον κόσμο δεν συγκρίνεται με το σπίτι σου. Το "σπίτι" των προγόνων της Καλίσι όμως, κρύβει μπόλικα κλειδιά για να ξεκλειδώσει τις πόρτες που θα οδηγήσουν στην επιβίωση μέσα στον βαρύ χειμώνα. Ο οποίος, είναι εδώ (Vids)

Είναι γεγονός. Αυτό που περίμεναν εκατομμύρια φαν ανά την υφήλιο, συνέβη. Κοινώς, η έβδομη σεζόν του Game of Thrones ξεκίνησε με το επεισόδιο που φέρει τον λιτό τίτλο, “Dragonstone”. Ντράγκονστοουν ελληνιστί αν προτιμάτε. Παρακάτω προχωρούμε σε μια βουτιά στην ιστορία του Ντράγκονστοουν, κάνοντας αναφορά σε σημεία της πρεμιέρας της σειράς. Προσοχή, υπάρχουν SPOILERS για όσους δεν είδαν το πρώτο επεισόδιο ή τη σειρά γενικότερα.

Το πάμε κάπως “ανάποδα” εδώ, για να σταθούμε στο στοιχείο που θα είναι το πιο κομβικό για την προοικονομία της συνέχειας.

Το επεισόδιο κλείνει με τη Ντενέρις Ταργκάρυεν, την Καλίσι, να σκύβει ευλαβικά και να πιάνει την άμμο της παραλίας λίγο πριν ανέβει τα σκαλιά και ανοίξει τις πύλες της πατρίδας της. Στα τελευταία πλάνα, η Καλίσι μπαίνει στην κεντρική αίθουσα και αντικρίζει τον θρόνο του “Τρελού Βασιλιά”, του πατέρα της. Είναι μια στιγμή που περιμέναμε στην πραγματικότητα εδώ και έξι σεζόν.

Όσοι παρακολούθησαν το επεισόδιο, προφανώς αναγνώρισαν την αίθουσα του θρόνου παρότι δεν είχαν δει το κάστρο που τη περιβάλλει μέχρι τώρα. Πρόκειται για τη βάση που χρησιμοποιούσε ο Στάννις Μπαράθηον. Αλλά στη μυθολογία του Μάρτιν, το Ντράγκονστοουν είναι πολλά περισσότερα από μια “πρώην βάση του Στάννις”. Πέραν από το μέρος που γεννήθηκε η Ντάνι, είναι το φρούριο από όπου ξεκίνησε η ηγεμονία των προγόνων της.

Και κυρίως, κάτω από το ηφαιστειογενές νησί που στέκει στο άνοιγμα του Κόλπου του Μαυροπόταμου, υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα δρακόγυαλου (οψιδιανός), το οποίο ψάχνει εναγωνίως ο Τζον Σνόου που βρίσκεται στο Τείχος, αλλά και ο Σαμ Τάρλι που προσπαθεί να γίνει μέιστερ. Δρακόγυαλο είχαν και τα Παιδιά του Δάσους που αφανίστηκαν, και με αυτό μπορούσαν να κρατούν μακριά τους White Walkers.

Το “μυστικό” των κοιτασμάτων δρακόγυαλου είναι εκείνο που βλέπουμε να ανακαλύπτει μελετώντας ο Σαμ με τη βοήθεια της καλής του, και σπεύδει να ενημερώσει με γράμμα του τον Τζον.

 

Έναν Τζον που έχει φυσικά το Heartsbane, το Βαλυριανό σπαθί που μπορεί να σκοτώσει τους απέθαντους. Ο οψιδιανός μαζί με το ατσάλι των σπαθιών από τη Βαλύρια, είναι τα μόνα που έχουν αποτελεσματικότητα απέναντι στους Walkers. Όλα τα κομμάτια του παζλ δένουν.

Περισσότερα για την ιστορική και συμβολική σημασία του φρουρίου μπορεί να μας πει όμως η προ-ιστορία του μέρους αφού υπογραμμίσουμε εδώ μία υποσημείωση: Κανείς δεν ξέρει πώς φτιάχτηκε το δρακόγυαλο. Ξέρουμε μόνο που βρίσκεται και τι μπορεί να κάνει. Και ξέρουμε και πως ο μεγάλος εχθρός, καταφτάνει.

Στη μυθολογία του Μάρτιν λοιπόν όλοι οι μεγάλοι Οίκοι για τους οποίους ξέρουμε αρκετά πράγματα, όπως οι Σταρκ, οι Λάννιστερ και οι Γκρέιτζοϋ, είχαν ζήσει για χιλιάδες χρόνια στο Γουέστερος. Ωστόσο, οι Ταργκάρυεν, είναι μεταγενέστεροι. Αρχικά βρίσκονταν στο Έσσος, και ιστορικά κρατάνε από την αρχαία Βαλύρια. Το Ντράγκονστοουν αποτέλεσε την έδρα του Οίκου Μπαράθηον και έχει τη μορφή δράκων. Ήταν επίσης η αρχική θέση ισχύος του Οίκου Ταργκάρυεν στο Γουέστερος το οποίο είχαν αποικίσει και ενισχύσει σαν το δυτικότερο φυλάκιο της Ελεύθερης Βαλύρια.

Μετά τον Πόλεμο της Κατάκτησης στα Επτά Βασίλεια το νησί χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του διαδόχου, γνωστού ως “Ο Πρίγκιπας του Ντράγκονστοουν”. Αφότου ο Ρόμπερτ Μπαράθηον έριξε τους Ταργκάρυεν, έδωσε το νησί στον αδερφό του Στάννις Μπαράθηον, δημιουργώντας τον Οίκο Μπαράθηον του Ντράγκονστοουν.

Όπως διαβάζουμε στο wiki.westeros, το πανάρχαιο φρούριο του Ντράγκονστοουν χτίστηκε χρησιμοποιώντας Βαλυριανές τεχνικές ανοικοδόμησης οι οποίες χάθηκαν στον Όλεθρο της Βαλύρια, και έτσι μοιάζει μοναδικό ανάμεσα στα όλα τα κάστρα του Γουέστερος. Το κεντρικό μέρος του Ντράγκονστοουν είναι χτισμένο όλο από μαύρη πέτρα, μιας και οι πύργοι του είναι σχεδιασμένοι να μοιάζουν με δράκους, και 1000 τέρατα σε διάφορα σχήματα χρησιμοποιούνται σαν επάλξεις στα τρία τείχη. Όταν ο Μέιστερ Κρέσσεν ήρθε αρχικά στο Ντράγκονστοουν ο στρατός των τεράτων τον τρόμαζε λίγο, αλλά όσο περνούσαν τα χρόνια τα συνήθισε, και στα γεράματα του σκεφτόταν το τρίμετρο σκυλί και δράκο στο μπαλκόνι του σαν παλιούς φίλους.

Ο σχεδιασμός του κάστρου είναι προσανατολισμένος ειδικά για να μοιάζει με δράκο. Οι πύλες μοιάζουν με μικρούς δράκους και οι πυρσοί στέκονται σε νύχια δράκων. Ένα ζεύγος πελώρια φτερά καλύπτει το οπλοστάσιο και το σιδεράδικο, και ουρές σχηματίζουν αψίδες και σκάλες.

Το ιδανικό “σπίτι” για την Καλίσι δηλαδή.

Κομβικά ιστορικά γεγονότα:

Πόλεμος της Κατάκτησης: Σχεδόν έναν αιώνα μετά την Καταστροφή της Βαλύρια, ο Αίγκον Ι ξεκίνησε την εισβολή του στην ήπειρο, κατακτώντας έξι από τα Επτά Βασίλεια. Ίδρυσε την πόλη του Κινγκς Λάντινγκ όπου προσγειώθηκε με τον δράκο του πρώτη φορά στο Μαυροπόταμο. Το Κινγκς Λάντινγκ έγινε η πρωτεύουσα και το Ντράγκονστοουν έγινε η θέση ισχύος του διαδόχου του Σιδερένιου Θρόνου, που ονομαζόταν όπως είπαμε και παραπάνω, “Πρίγκιπας του Ντράγκονστοουν”.

Χορός των Δράκων: Κατά τη διάρκεια του Χορού των Δράκων, το νησί υπήρξε η πρώτη έδρα ισχύος της Βασίλισσας Ραινύρα Ταργκάρυεν και του Μαύρου Συμβουλίου της. Όταν η Ραινύρα κατέλαβε τον Σιδερένιο Θρόνο μετά την Πτώση του Κινγκς Λάντινγκ, ο Άρχοντας Λάρυς Στρονγκ έβγαλε στα κρυφά τον Βασιλιά Αίγκον II Ταργκάρυεν από την πρωτεύουσα και τον έκρυψε σ’ ένα ψαροχώρι στο Ντράγκονστοουν, πιστεύοντας ορθώς ότι η βασίλισσα δεν θα σκεφτόταν να ψάξει τον εχθρό της στο ίδιο της το νησί. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του Σερ Άρφρεντ Μπρουμ και του απλού λαού, ο Αίγκον κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του νησιού και του κάστρου του. Η Ραινύρα επέστρεψε στο νησί της μετά από την Επίθεση στον Δρακόλακκο, αγνοώντας ότι είχε επέλθει η Πτώση του Ντράγκονστοουν. Έτσι, συνελήφθη από τους υποστηρικτές του Αίγκον και δόθηκε από αυτόν ως τροφή στον δράκο του, Σάνφαϊρ. Ο χρυσαφένιος δράκος πέθανε στο νησί από τα τραύματά που δέχτηκε κατά τη διάρκεια του Χορού.

Ο Πόλεμος Του Σφετεριστή: Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Σφετεριστή, ο Πρίγκιπας Ραίγκαρ Ταργκάρυεν σκοτώθηκε από τον Ρόμπερτ Μπαράθηον, άρχοντα του Στορμς Εντ, στη Μάχη της Τρίαινας. Πριν οι επαναστάτες φτάσουν στο Κινγκς Λάντινγκ και το λεηλατήσουν, ο Βασιλιάς Αίρυς II έστειλε την Βασίλισσα Ραίλλα με τον νέο του διάδοχο, Πρίγκιπα Βισέρυς, στο Ντράγκονστοουν.

Η Νταινέρυς γεννήθηκε, καθώς μια φοβερή θύελλα μαινόταν πάνω από το Ντράγκονστοουν, βυθίζοντας τα απομεινάρια του στόλου των Ταργκάρυεν, γι’ αυτό το λόγο αποκαλείται πολλές φορές “Νταινέρυς Θυελλογέννητη”. Η μητέρα της πέθανε πάνω στη γέννα.

Εκείνη τη χρονική στιγμή ο πόλεμος είχε ήδη χαθεί. Ο Ρόμπερτ Μπαράθηον είχε πάρει το θρόνο και ο Αίρυς είχε ήδη σκοτωθεί μαζί με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια, αφήνοντας την Νταινέρυς και το μεγαλύτερο αδερφό της, το Βισέρυς, ως τους μόνους γνωστούς εν ζωή διαδόχους των Ταργκάρυεν. Οι φρουροί στο Ντράγκονστοουν αποφάσισαν να παραδοθούν και να τους παραδώσουν στους επαναστάτες σε αντάλλαγμα για τη ζωή τους, αλλά πριν να εκτελέσουν αυτό το σχέδιο, ο Σερ Γουίλλεμ Ντάρρυ και κάποιοι άλλοι πιστοί ακόλουθοι έσωσαν τα παιδιά και τα φυγάδευσαν, σαλπάροντας για την Ελεύθερη Πόλη του Μπράαβος, όπου έζησαν για χρόνια σ’ ένα σπίτι με κόκκινη πόρτα.

Ο Ρόμπερτ, που έγινε βασιλιάς μετά τον θάνατο του Αίρυς κατά τη διάρκεια της Λεηλασίας του Κινγκς Λάντινγκ, έδωσε εντολή στον νεότερο αδερφό του, Στάννις Μπαράθηον, να κατασκευάσει νέο στόλο και να πάρει το Ντράγκονστοουν από τους εναπομείναντες πιστούς των Ταργκάρυεν. Ο Σερ Γουίλλεμ Ντάρρυ φυγάδεψε τον Βισέρυς και την Νταινέρυς στο Μπράαβος πριν τα πλοία του Στάννις φτάσουν στο νησί. Ο Στάννις ηγήθηκε της επιτυχημένης επίθεσης στο Ντράγκονστοουν. Ο Ρόμπερτ τότε παραχώρησε το νησί και το κάστρο του στον Στάννις.

Μετά την Επανάσταση του Ρόμπερτ: Ο Άρχοντας Στάννις απεχθανόταν το κάστρο γιατί τα εδάφη του ήταν φτωχότερα από αυτά του Στορμς Εντ, το οποίο ένιωθε πως του ανήκε εφόσον ένιωθε πως ήταν διάδοχος του Οίκου Μπαράθηον. Θεωρούσε προσβλητική την παραχώρηση του κάστρου από τον αδερφό του, αλλά ο Ρόμπερτ θεώρησε πως ένας δυνατός ηγέτης έπρεπε να βρίσκεται στην παλιά θέση ισχύος των Ταργκάρυεν.

Στα πρόσφατα γεγονότα που επίσης έχουμε δει, ο Στάννις Μπαράθηον και οι δυνάμεις του έφυγαν από το Ντράγκονστοουν για να υπερασπιστούν το Μαύρο Κάστρο και το Τείχος. Ο Σερ Ρόλαντ Στορμ, ο Μπάσταρδος του Νάιτσονγκ, γίνεται καστελάνος του κάστρου για όσο θα είναι απών ο Στάννις.

Στο Τείχος, ο Βασιλιάς Στάννις στέλνει μήνυμα στον Σερ Ρόλαντ στο Ντράγκονστοουν να ξεκινήσει να εξορύσσει οψιδιανό. Ο Στάννις φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να κρατήσει την θέση του για πολύ αλλά ελπίζει ότι ο Άρχοντας του Φωτός θα του παρέχει αρκετή παγωμένη φωτιά για να οπλιστούν πριν πέσει το Ντράγκονστοουν.

Φτάνοντας στην πρεμιέρα της έβδομης σεζόν, βλέπουμε την Καλίσι να εισέρχεται στην έδρα του Οίκου της κατεβάζοντας τη σημαία των Μπαράθηον, και να βρίσκεται πλέον στο ίδιο σημείο από όπου κατάφεραν να κατακτήσουν όλα τα Βασίλεια και να γίνουν παντοδύναμοι. Το Ντράγκονστοουν είναι άδειο και το δρακόγυαλο δικό της. Μαζί με τους συμβούλους της η ίδια αισθάνεται καλύτερα από ποτέ, και ίσως, πιο δυνατή από ποτέ. Αργά ή γρήγορα φαίνεται πως στο διάβα της θα βρεθεί ο Τζον Σνόου που χρειάζεται το δρακόγυαλο για τη μεγάλη μάχη του. Μέχρι τότε η Ντενέρις θα πρέπει να έχει ξεμπερδέψει με όσους αποφασίσουν να εκστρατεύσουν εναντίον της, κάτι που αρχίσαμε να υποψιαζόμαστε από το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου. Ή να αντεπιτεθεί, μιας και η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

Ωστόσο η κυριαρχία της διαφαίνεται μέσα από τη φράση με την οποία κλείνει και η πρεμιέρα του έβδομου κύκλου.

Που δεν είναι άλλη από το: “Shall we begin?”.

Αναλυτικά για το τι έγινε στο πρώτο επεισόδιο μπορείτε να διαβάσετε στο PopCode. Το τρέιλερ του δεύτερου επεισοδίου μπορείτε να το δείτε παρακάτω:

Η σειρά θα προβάλλεται και σε  prime time προβολή από τη  Δευτέρα 17 Ιουλίου και κάθε Δευτέρα  στις 22.00 στο  Novacinema4HD.

Ο νέος κύκλος θα είναι διαθέσιμος και μέσω των υπηρεσιών  Nova On Demand και  Nova GO. Επιπλέον για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Nova εξασφάλισε αποκλειστικά για τους συνδρομητές της, την προβολή των προηγούμενων έξι κύκλων σε ένα επικό Box Set. Όλα τα επεισόδια βρίσκονται διαθέσιμα από την Παρασκευή 19 Μαΐου μέχρι και την Πέμπτη 31 Αυγούστου  χωρίς καμία επιπλέον χρέωση μέσω των υπηρεσιών  Nova On Demand και  Nova GO.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα