Milky Way: Η σκηνή με το συσσίτιο της Εκκλησίας που θα συζητηθεί

Διαβάζεται σε 6'
Milky Way
Milky Way MEGA

Σε μια σκηνή του “Milky Way”, ο ιερέας αρνήθηκε να προσφέρει φαγητό σε γυναίκα που δεν ήταν Χριστιανή. Η απάντηση στο “δεν συμβαίνουν αυτά στην Εκκλησία μας”.

Με το 7ο επεισόδιό της επέστρεψε η σειρά “Milky Way” το βράδυ της Πέμπτης (14/12) στο MEGA και για μία ακόμη φορά, ο Βασίλης Κεκάτος προσέφερε μια μοναδική τηλεοπτική εμπειρία στο κοινό, τόσο με τις όμορφες εικόνες που είδαμε, όσο και με τα ισχυρά κοινωνικά μηνύματα που έστειλε.

Στο προτελευταίο επεισόδιο της σειράς, είδαμε την Μαρία και τον Τζο να φτάνουν στην Αθήνα, παραμονή Χριστουγέννων, προκειμένου να προχωρήσει σε έκτρωση.

Η Μαρία ενθουσιάστηκε τόσο με την ίδια την πόλη, όσο και με τους φίλους του Τζο, και ήρθε λίγο πιο κοντά στο “αθηναϊκό όνειρο”.

Απόλαυσε τη θέα της απέραντης Αθήνας από τα Τουρκοβούνια, περιπλανήθηκε στα στενά της πρωτεύουσας, “χάθηκε” στο σύμπαν στο Πλανητάριο, διασκέδασε σε πάρτυ σε μια υπόγεια στοά, έφαγε “βρώμικο” σε καντίνα στο Πάρκο Γουδή, ενώ είδε με τα ίδια της τα μάτια την αγαπημένη της celebrity, την Φουρέιρα, στον δρόμο.

Έζησε την πιο συναρπαστική νύχτα της ζωής της, μακριά από την μικρή επαρχιακή της πόλη, και μαγεύτηκε από τον νέο κόσμο που ανοίχτηκε μπροστά της. Όλα αυτά, λίγο πριν από τη μεγάλη απόφαση της, αφού ανήμερα των Χριστουγέννων πρόκειται να προχωρήσει στην ενέργεια που θα της αλλάξει την ζωή.

Την ίδια στιγμή, ο Τάσος συνειδητοποίησε πως η Μαρία του είπε ψέματα, όταν είδε τους γονείς της στο βενζινάδικο, οι οποίοι πήγαιναν στο δείπνο που οργάνωνε η ενορία τους. Ωστόσο, αποφάσισε να μην το αποκαλύψει στην οικογένειά της, αλλά και να μην πιέσει την ίδια για να μάθει την αλήθεια.

Milky Way: Η σκηνή με την εκκλησία

Όπως και τα προηγούμενα επεισόδια, που έθιξαν διάφορα κοινωνικά ζητήματα, όπως η πατριαρχία, η ομοφοβία, ο σεξισμός, οι παθογένειες της ελληνικής οικογένειας, η αυτοδιάθεση του σώματος, έτσι κι αυτό της Πέμπτης (14/12) περιείχε κοινωνικό σχόλιο.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κεκάτος στηλίτευσε την Εκκλησία και υπονόησε πως υπάρχει υποκρισία, πολλές φορές, τόσο από τους εκπροσώπους της, όσο και από αρκετούς Χριστιανούς, που, ενώ προτάσσουν το “αγαπάτε αλλήλους”, τελικά κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, βασισμένοι στο χρώμα, τη φυλή και τη… θρησκεία τους.

Όπως είδαμε χθες, κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου γεύματος που διοργάνωσε η ενορία του χωριού, εμφανίστηκε η Μύριαμ (Ξένια Ντάνα). Είναι συνάδελφος της Ελένης (Γιούλικα Σκαφιδά) στο εργοστάσιο γάλακτος, ενώ οι δύο γυναίκες είχαν μια τρυφερή στιγμή μεταξύ τους στα προηγούμενα επεισόδια. Είχαν ανταλλάξει ένα φιλί στα αποδυτήρια της επιχείρησης, με την Ελένη να κάνει τελικά πίσω, παρά την έλξη που αισθάνθηκε.

Milky Way
Milky Way MEGA

Όταν η Μύριαμ έφτασε στο δείπνο και ζήτησε φαγητό από τον παπά της ενορίας, εκείνος την ρώτησε την θρησκεία της. Ενώ του είπε πως είναι Χριστιανή, εκείνος επέμεινε στο εάν είναι Ορθόδοξη, και όταν έλαβε αρνητική απάντηση, τότε αρνήθηκε να της προσφέρει φαγητό και της είπε πως το γεύμα προσφέρεται μόνο σε Χριστιανούς Ορθόδοξους.

Milky Way
Milky Way MEGA

Την στιγμή που της εξέφραζε ότι είναι ανεπιθύμητη στην εκδήλωση, η Ελένη σηκώθηκε, πλησίασε και ρώτησε ποιο είναι το πρόβλημα. Στο σχόλιο του παπά απάντησε πως είναι φίλη της, της προσέφερε η ίδια ένα πιάτο με φαγητό και την κάλεσε να κάτσει στο τραπέζι με την ίδια και την οικογένειά της.

Η σκηνή αυτή επέκρινε την στάση πολλών λειτουργών της Εκκλησίας, οι οποίοι κηρύττουν την αγάπη, ωστόσο, εκφράζουν σε κάθε ευκαιρία ρατσιστικές, μισογυνιστικές και ομοφοβικές απόψεις, δείχνοντας πως υπάρχει υποκρισία σε αρκετές περιπτώσεις. Ουκ ολίγες φορές παπάδες και ιερείς έχουν μιλήσει υποτιμητικά για την γυναίκα ή για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενώ φαίνεται να νοιάζονται μόνο για τα “ελληνόπουλα”, κι ας μιλούν για “τα παιδιά όλου του κόσμου”.

Παράλληλα, η σκηνή άσκησε κριτική στη συμπεριφορά αρκετών Χριστιανών Ορθόδοξων, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους “καλούς ανθρώπους”, αλλά οι πράξεις τους και το μίσος που εκφράζουν για τον συνάνθρωπό τους δεν συνάδει με όσα θεωρούν ότι είναι. Μας θύμισε εκείνους που λένε πως είναι αμαρτία να μην νηστέψεις, αλλά στην επίσκεψή τους στην εκκλησία είναι οι πρώτοι που θα κουτσομπολέψουν τον δίπλα τους.

Milky Way: “Αυτά δεν γίνονται στην Εκκλησία”

Πολλοί χρήστες του Twitter “χειροκρότησαν τον Βασίλη Κεκάτου που τόλμησε να θίξει αυτό το θέμα, ενώ ορισμένοι έσπευσαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους και να δηλώσουν πως “αυτά τα πράγματα δεν γίνονται” και πως “η Εκκλησία ποτέ δεν θα έδιωχνε κάποιον από το γεύμα”.

Ωστόσο, κάποιοι τους απάντησαν με ένα περιστατικό που συνέβη την άνοιξη του 2022 στην Καλλιθέα, όταν ένας ιερέας έδιωξε από το συσσίτιο μια γυναίκα, όταν διαπίστωσε πως είναι τρανς.

Η τρανς γυναίκα είχε επικοινωνήσει με το RED UMBRELLA ATHENS (RUA), το οποίο αφού ενημερώθηκε για το περιστατικό κατέθεσε μήνυση στη ΓΑΔΑ και συγκεκριμένα στο Τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικού εγκλήματος. Ο ιερέας, με απόφαση του εισαγγελέα, παραπέμφθηκε σε δίκη ως κατηγορούμενος για εξύβριση κατ’ εξακολούθηση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Η δικηγόρος της γυναίκας, Αγγελική Σουγλέ, είχε περιγράψει το περιστατικό: “Διαπιστώθηκε η τρανς ταυτότητά της, ο ιερέας ξεκίνησε τις τρανσφοβικές επιθέσεις. Με χυδαίες εκφράσεις όπως “άνδρας με βυζιά”, “πλάσμα του διαβόλου” κ.α., ο ιερέας της αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο συσσίτιο, διώχνοντάς την”.

Η κ. Σουγλέ, μιλώντας για την υπόθεση στο NEWS 24/7 είχε τονίσει πως οι τρανσφοβικές ενέργειες στις οποίες προχώρησε ο ιερέας “δεν τις τέλεσε ως λαϊκός” επομένως “η Εκκλησία έχει ευθύνη, δεν είναι αμέτοχη”. “Άλλωστε το φιλανθρωπικό έργο, εν προκειμένω το συσσίτιο, γίνεται από τους πιστούς και όχι από τον ίδιο” είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: “Μιλάμε για μια τρανς γυναίκα, πιστή, που σε μια δύσκολη στιγμή βρήκε αποκούμπι στην εκκλησία και δέχθηκε επίθεση με αισχρές εκφράσεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα