Εστίες EKΠΑ: Κόβουν τη σίτιση από τους φοιτητές ως “αντίποινα” σε κατάληψη

Εστίες EKΠΑ: Κόβουν τη σίτιση από τους φοιτητές ως “αντίποινα” σε κατάληψη
Το εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών Eurokinissi

Εστιακοί φοιτητές καταγγέλλουν την παύση της παροχής σίτισης από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, μιλώντας στο News 24/7 κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες στις εστίες. "Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για εμάς", λένε.

Σε μία δύσκολη αντικειμενικά περίοδο για όλους, κατά την οποία λόγω του Lockdown καλούμαστε όλοι να μείνουμε στα σπίτια μας ώστε να αποφεύγονται οι συνωστισμοί, η είδηση ότι η διεύθυνση της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) έκοψε τη σίτιση των οικότροφων της Φοιτητικής Εστίας έπειτα από κατάληψη των φοιτητών, προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

“Το πρωί του Σαββάτου (12/12) γύρω στις 8 η ώρα ξαφνικά μαθαίνουμε ότι δεν θα έρθει κανένας εργαζόμενος και ότι θα μείνει τελείως κλειστό το εστιατόριο. Πήραμε τηλέφωνο τον διευθυντή, ο οποίος το μόνο που είπε ήταν ότι είναι Σάββατο οπότε πρακτικά δεν είναι διευθυντής και το έκλεισε. Προσπαθήσαμε να ξαναεπικοινωνήσουμε μαζί του αλλά δεν το σήκωσε”, αναφέρει ένας οικότροφος φοιτητής ο Φίλιππος στο News24/7.

Σε καταγγελία που εξέδωσε ο Σύλλογος οικότροφων ΦΕΠΑ, αναφέρει ότι φοιτητές προχώρησαν την Πέμπτη σε κατάληψη της διεύθυνσης και γραμματείας της εστίας με σκοπό να ικανοποιηθεί μία σειρά αιτημάτων. Ζήτησαν μεταξύ των άλλων να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την πρόληψη του COVID-19, να υπάρχουν επαρκή ατομικά αντισηπτικά και μάσκες σε όλα τα κτήρια, να γίνονται εβδομαδιαίες απολυμάνσεις κ.α. Οι φοιτητές είχαν προσπαθήσει το τελευταίο διάστημα πολλάκις να επικοινωνήσουν τα αιτήματά τους, ωστόσο τους αγνοούσαν. Οι οικότροφοι της Εστίας καταγγέλλουν πως σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διευθυντή της εστίας, Βασίλη Ζιάκα, απειλήθηκαν ότι αν δεν λήξει η κατάληψη θα κοπούν όλες οι παροχές της εστίας (ρεύμα, νερό, σίτιση, τεχνική συντήρηση, ίντερνετ).

Εν μέρει οι απειλές έγιναν πράξη. Σαν απάντηση στην κατάληψη, η διεύθυνση της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) έκοψε τη σίτιση των οικότροφων της Φοιτητικής Εστίας αφήνοντας εκατοντάδες φοιτητές χωρίς πρόσβαση σε φαγητό.

Έτσι αντιμετωπίζει η πρυτανεία του ΕΚΠΑ τους φοιτητές της. Τα παιδιά ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στις εστίες, που…

Δημοσιεύτηκε από
Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη στις 
Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020

“Πολλές φορές είχαμε πάει στη γραμματεία, ακόμα και στην πρυτανεία, προκειμένου να πούμε τα προβλήματά μας αλλά μας αγνόησαν. Οπότε αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κατάληψη της γραμματείας και της διεύθυνσης, πλέον και του εστιατορίου. Σήμερα ήρθανε άτομα από κάποιες συλλογικότητες για να μας μαγειρέψουν, εφόσον έμαθαν πως 150 άτομα έχουμε μείνει χωρίς σίτιση και ανοίξαμε το χώρο του εστιατορίου συμβολικά. Αυτή η κίνηση θα συνεχιστεί λογικά μέχρι να ξανανοίξει η σίτιση. Γιατί φτωχοί είμαστε στην τελική, πρέπει κάτι να φάμε”, αναφέρει ο φοιτητής.

Και συνεχίζει: “Το φαγητό εδώ και ένα χρόνο κάθε μέρα γίνεται όλο και χειρότερο. Να σκεφτείτε ότι πολλοί οικότροφοι δεν τρώνε καν το απόγευμα, τόσο χάλια είναι. Το κόστος είναι ελάχιστο γι΄ αυτούς. Εμείς τακτικά επικοινωνούμε τα προβλήματά μας και αυτό που λέμε είναι ότι εφόσον μαγειρεύουν το ένα τρίτο από τις μερίδες που πληρώνονται, τουλάχιστον θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η ποιότητα. Το άλλο που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι δεν δίνεται καν η δεύτερη επιλογή φαγητού όπως γίνεται σε όλα τα εστιατόρια όλων των σχολών. Οπότε πρακτικά, παιδιά που έχουν διάφορα μικροπροβλήματα, από μία μικρή δυσανεξία μέχρι κάποια αλλεργία, μπορεί για μέρες να μείνουν νηστικά ή να αναγκαστούν να αγοράζουν μόνα τους φαγητό”.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στο εστιατόριο της εστίας, σύμφωνα με τον φοιτητή. “Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για εμάς. Αυτό φαίνεται από το φαγητό, τα ασανσέρ που τα περισσότερα είναι χαλασμένα και έχουμε φτάσει στο σημείο να λειτουργεί μόνο ένα, αλλά και τα πλυντήρια που λειτουργούν μόνο δύο. Μιλάμε για ένα κτήριο που δεν έχει καν θέρμανση”.

Όσον αφορά την πανδημία, ο Φίλιππος αναφέρει ότι έχουν ληφθεί ελάχιστα μέτρα. “Το μόνο που έχει γίνει είναι, ύστερα από επανειλημμένα αιτήματά μας, να μας δίνουν μάσκες. Οι μάσκες βέβαια είναι πολύ λίγες”, αναφέρει ο Φίλιππος. “Το αίτημά μας για μαζικά τεστ το χαρακτήρισαν ως περιττό κόστος, ενώ απολυμάνσεις δεν γίνονται τακτικά, παρά μόνο όταν έχουμε κρούσματα. Στις τρεις φορές δηλαδή που σημειώθηκε κάποιο κρούσμα δεν έγινε τίποτα πέρα από απολυμάνσεις και μάλιστα είναι γελοίο, καθώς έκαναν απολύμανση μόνο στα σημεία όπου πέρασε το κρούσμα”, συμπληρώνει ο οικότροφος φοιτητής Θανάσης.

“Το τελευταίο διάστημα διαμαρτυρόμαστε για διάφορα πράγματα που δεν μας καλύπτουν, όπως το ζήτημα της σίτισης, τα μέτρα που λαμβάνονται για την πανδημία, αλλά και άλλα βασικά θέματα που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, όπως για παράδειγμα τα χαλασμένα ασανσέρ, η απουσία πλυντηρίων, οι ζημιές στους τοίχους… Εμείς κινητοποιούμαστε αλλά δεν λαμβάνουμε απαντήσεις. Οι παρατάσεις διαμονής ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει (σ.σ. μειώθηκε το χρονικό διάστημα του δικαιώματος των φοιτητών για παράταση διαμονής στις εστίες και πλέον τα κριτήρια για να γίνει αυτό είναι καθαρά ακαδημαϊκά και όχι οικονομικά)..’, καταγγέλλει ο οικότροφος φοιτητής Θανάσης και συμπληρώνει “Η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού δεν είναι επαρκείς. Με άλλα λόγια έτρωγες και μετά από δύο ώρες πεινούσες”.

Όλη η καταγγελία του Συλλόγου Οικότροφων ΦΕΠΑ

Το Σάββατο 12/12, και ύστερα από δύο μέρες κατάληψης, η πρυτανεία του ΕΚΠΑ και η διεύθυνση έκαναν πράξη τις απειλές τους κόβοντας την αναγκαία παροχή της σίτισης, ενώ αρνούνται να έρθουν σε ουσιαστική επικοινωνία. Πιο συγκεκριμένα η απάντηση του διευθυντή της εστίας Β. Ζιάκα ήταν «είναι Σάββατο, δεν είμαι διευθυντής, έχετε κατάληψη». Ζητάμε την στήριξη όλων σας.

Τον τελευταίο καιρό σαν οικότροφοι/ισσες της εστίας του ΕΚΠΑ (ΦΕΠΑ) έχουμε κινητοποιηθεί για μία σειρά ζητημάτων. Οι απαντήσεις που λαμβάνουμε απέχουν κατά πολύ από το ικανοποιητικό.

Έτσι μετά από κινητοποιήσεις μηνών για ζητήματα της εστίας, που είναι πολύ σημαντικά για τη διαβίωση μας, προβήκαμε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τη Τετάρτη 9/12 σε κατάληψη διαρκείας της διεύθυνσης και γραμματείας της εστίας από τη Πέμπτη 10/12. Η κατάληψη θα διαρκέσει μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα, τα οποία είναι τα εξής:

  • Για τις παρατάσεις διαμονής:

-Να γίνει σεβαστό το κεκτημένο του Συλλόγου Οικοτρόφων για Α’ Παρατάσεις ενός έτους.

-Κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο στην εξέταση όλων των παρατάσεων.

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την πρόληψη του COVID-19:

-Εβδομαδιαίες απολυμάνσεις

-Επαρκή ατομικά αντισηπτικά και μάσκες, σε όλα τα κτήρια.

-Μαζικά και επαναλαμβανόμενα (ανά δύο εβδομάδες) τεστ για όλους/ες.

-Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος COVID-19, που θα κοινοποιηθεί στους χώρους της εστίας. Κοινοποίηση επίσης στους/ις οικοτρόφους/ισσες όλων των διαθέσιμων μέσων ατομικής προστασίας.

  • Ζητήματα σίτισης:

-Να μην γίνονται αιτήσεις σίτισης για όσα άτομα διαμένουν στην ΦΕΠΑ.

-Να μαγειρεύονται ΟΛΕΣ οι μερίδες για τις οποίες υπάρχει χρηματοδότηση.

-Μέριμνα για δεύτερη επιλογή γεύματος, η οποία θα καλύπτει ειδικές διατροφικές ανάγκες.

  • Να μην επιτραπεί η θέσπιση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
  • Να μην απαιτείται η βεβαίωση εκκένωσης δωματίου για όσους/ες οικοτρόφους/ισσες κάνουν αίτηση ορκωμοσίας (μετάβαση από προπτυχιακό σε μεταπτυχιακό).

Την Πέμπτη 10/12, πρώτη μέρα της κατάληψης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ οικοτρόφων και του διευθυντή της εστίας, όπου απειληθήκαμε εκ μέρους της πρυτανείας ότι αν δεν λήξει η κατάληψη που πραγματοποιεί ο σύλλογος από το επόμενο πρωί, θα κοπούν όλες οι παροχές της εστίας (να σημειωθεί ότι παροχές στην εστία θεωρούνται ρεύμα, νερό, σίτιση, τεχνική συντήρηση, ίντερνετ κλπ!).

Η πρυτανεία χωρίς να έχει επικοινωνήσει καθόλου με τον σύλλογο και να συζητήσει τα αιτήματα των οικότροφων (πάγια στάση της Πρυτανείας απέναντι στους εστιακούς φοιτητές, το πιο φτωχό κομμάτι των φοιτητών), προχωρά άμεσα σε έναν ώμο εκβιασμό για να καταστείλει τον αγώνα μας!

Την Παρασκευή 11/12, ενώ συνεχίζαμε τη κατάληψη, επιδιώξαμε μία επικοινωνία με τους ιθύνοντες της πρυτανείας και τον διευθυντή της εστίας. Αρχικά, επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή, τον Βασίλη Ζιάκα, ο οποίος αρνείται να έρθει σε συνεννόηση μαζί μας ή να τοποθετηθεί επί των αιτημάτων μας. Έπειτα, σε επικοινωνία με τον αντιπρύτανη της φοιτητικής μέριμνας Δημήτρη Καραδήμα, μόλις του ανακοινώσαμε ότι θέλουμε να μεταβιβάσουμε τα αιτήματα μας, μας έκλεισε το τηλέφωνο.

Η πρυτανεία με τη στάση της προσπαθεί να διχάσει την εστία με το να κόψει παροχές που είναι βασικές για την διαβίωση των εστιακών και με αυτό το τρόπο να υπονομεύσει τον αγώνα. Προσπαθεί να εμποδίσει των αγώνα των εστιακών στρέφοντας εργαζόμενους/ες και οικότοροφους/ισσες εναντίον της κατάληψης.

Ο σύλλογος έχει δείξει στο παρελθόν ότι στέκεται υπέρ των εργαζομένων διεκδικωντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εργαζόμενοι/ες δεν κινδυνεύουν από την κατάληψη αλλά από τις απειλές τις Πρυτανείας, καθώς έχουμε κάποια κοινά συμφέροντα (π.χ. μέτρα προστασίας απ’ τον covid).

Εμείς, σαν οικότροφοι, βλέπουμε ότι για ακόμη μία φορά το κράτος μάς δείχνει τι σημαίνει γι’ αυτό “φοιτητική μέριμνα”. Σημαίνει διαρκής υπονόμευση των ζωών μας λόγω της υποχρηματοδότησης, σημαίνει πεδίο κερδοσκοπίας για τις επιχειρήσεις, πλέον σημαίνει και ευθείες απειλές προς τους/τις οικότροφους/ισσες!

ΚΑΤΑΓΓΈΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΥΔΑΊΑ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΉ ΠΡΑΚΤΙΚΉ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΊΑΣ!

ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΏΡΑ ΌΛΑ ΤΑ ΑΙΤΉΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ!

Ο ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΝΑ ΔΥΝΑΜΏΣΕΙ ΤΗΝ ΦΩΝΉ ΤΟΥ! ΑΓΏΝΑΣ ΜΈΧΡΙ ΤΈΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΆΓΚΕΣ ΜΑΣ!

*Σημειώνεται ότι το News24/7 επιχείρησε να επικοινωνήσει με τη διεύθυνση της Φοιτητικής Εστίας αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα