Η “κανονικότητα” της Μυκόνου: Είσοδος με application, ξενοδοχείο καραντίνας και πάρτι σε βίλες

Η “κανονικότητα” της Μυκόνου: Είσοδος με application, ξενοδοχείο καραντίνας και πάρτι σε βίλες

Με χρήση εφαρμογής ο κόσμος στα μαγαζιά της Μυκόνου. Τι γίνεται με τα πάρτι στις βίλες; Ποια η ανησυχία των επιχειρηματιών και ποιες οι προβλέψεις για τον τουρισμό; Στο πόδι όλο το νησί για να σώσει το καλοκαίρι.

Από τις αρχές Ιουνίου, πριν καν ανοίξουν τα ξενοδοχεία, το “νησί των ανέμων” έπεσε σε μπουρίνι. Το “λουκέτο” 60 ημερών (και πρόστιμο 20.000 ευρώ) στο beach bar “Alemagou” της Φτελιάς το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για μη τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας σήμανε υγειονομικό συναγερμό.

Τι κι αν τα μισά σχεδόν μαγαζιά έμειναν κλειστά, τι κι αν το 10% των ξενοδοχείων δεν είχε ανοίξει, λίγες μόλις μέρες αργότερα, το φαινόμενο του “ο ένας πάνω στον άλλον” επανήλθε, αναδεικνύοντας και μία νέα τάση: Τα πάρτι στις βίλες φαίνεται ότι έχουν γίνει διέξοδος για πολλούς επισκέπτες του νησιού, προκαλώντας τη δυσφορία των καταστηματαρχών και την ανησυχία των λοιμωξιολόγων. Ο συνωστισμός σε ιδιόκτητες βίλες για πάρτι, είτε μεταξύ φίλων, είτε και επί πληρωμή και η συνάθροιση εκατοντάδων ατόμων εντείνουν τις απαισιόδοξες προβλέψεις και τις φωνές διαμαρτυρίας των επιχειρηματιών, ενώ απειλούν να πυροδοτήσουν υγειονομική βόμβα στο νησί και να δικαιώσουν τα πρόσφατα λόγια του καθηγητή μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπολου: “Φοβάμαι ότι δεν θα χρειαστούμε τουρίστες για να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας”.

Την ίδια ώρα, η Μύκονος βρίσκεται επί ποδός… τουρισμού. Καταστηματάρχες, ξενοδόχοι και δημοτική αρχή έχουν κινητοποιηθεί, συστρατευτεί και επιστρατεύσει κάθε μέσο και μέτρο για να σώσουν το φετινό καλοκαίρι. Χρήση application στα μαγαζιά, μετάθεση δεκάδων αστυνομικών και ξενοδοχείο καραντίνας στα σκαριά, ενίσχυση προσωπικού και εξοπλισμού του Κέντρου Υγείας. Το News 24/7 μίλησε με τους αρμόδιους φορείς του νησιού, το οποίο ακόμη και φέτος ζει (σ)τη δική του “κανονικότητα”.
 

“Εμείς χαμηλώναμε τη μουσική κι εκείνοι φεύγανε για τις βίλες”

Ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Επιχειρηματιών Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης περιγράφει στο News24/7 τι πραγματικά συμβαίνει με τα πάρτι στις βίλες:

“Ήρθαν επισκέπτες που έχουν σπίτια, βίλες και σκάφη και έτσι η Μύκονος είχε κίνηση από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Όταν ανακοινώθηκαν τα πρωτόκολλα το νησί δεν ήταν έτοιμο να εναρμονιστεί με όλα αυτά. Εμείς δεν αφήσαμε τον κόσμο να μπει μέσα με αποτέλεσμα έξω από το μαγαζί να γίνεται χαμός. Χαμηλώσαμε τη μουσική, σταματήσαμε να σερβίρουμε ποτά και φύγανε. Και τι έγινε; Πήγανε στα πάρτι στις βίλες. Επειδή ο κόσμος δεν μπορεί να διασκεδάσει με τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα, γίνονται ιδιωτικά πάρτι σε βίλες και σε σπίτια. Άλλα με κάλεσμα φίλων, άλλα επί πληρωμή. Είναι μεγάλα πάρτι με 150-200 άτομα. Και τα πάρτι αυτά αποτελούν πρόβλημα όχι μόνο φέτος, αλλά εδώ και κάποια χρόνια, ενώ κάθε χρόνο γίνονται και χειρότερα. Είναι κάτι που πλήττει τις τοπικές επιχειρήσεις. Το επιπλέον πρόβλημα φέτος βέβαια είναι πως δημιουργείται μεγάλη συνάθροιση κοινού χωρίς να τηρείται κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο”.

Το φαινόμενο των συναθροίσεων σχολίασε και ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς: “Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίας 20 μέρες στη Μύκονο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, υπήρχαν περιστατικά κατά τα οποία δεν τηρήθηκαν οι κανόνες προστασίας έτσι όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ και από το υπουργείο Υγείας. Αυτό είναι γεγονός και γι’ αυτό και η αστυνομία στη Μύκονο επέβαλε τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος. Είναι γεγονότα που πρέπει να περιοριστούν και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι σε αυτό. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν επιχειρηματίες που προσπαθούν να εφαρμόσουν τα μέτρα και για την απόλυτη εφαρμογή τους υπάρχει οικονομικό κόστος. Γι’ αυτό και έχει εκφραστεί η διαμαρτυρία των επιχειρηματιών. Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αυτή την καλή διεθνή εικόνα. Αυτό σημαίνει ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που είναι μία τουριστική περίοδος, κυρίως οι προορισμοί που είναι καταξιωμένοι διεθνώς όπως το νησί μας, πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή και πρόνοια, ώστε να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και της οικονομικής και κοινωνικής ζωής”.

“Τεράστια ανησυχία, καμία στήριξη”

Η προσπάθεια των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης να ευθυγραμμιστούν και να ισορροπήσουν μεταξύ τήρησης των μέτρων και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία τους, η οποία εκφράστηκε ακόμη και με την απειλή απεργίας, όπου βέβαια: “το θέμα δεν ήταν να κάνουμε απεργία, απλά είναι ότι πολλοί δεν έχουν ανοίξει και ότι όλο αυτό δεν είναι βιώσιμο”, λέει ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, μεταφέροντας και εξηγώντας την ανησυχία των επιχειρηματιών που εκπροσωπεί: “Το θέμα είναι ότι δεν στηρίζονται οι επιχειρήσεις αυτές και υπάρχει κίνδυνος αργά ή γρήγορα πολλές να χαθούν, εννοώ να τις πάρουν επιχειρηματίες από το εξωτερικό που έχουν τη δυνατότητα”.

Ποια είναι, όμως, η κατάσταση των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης αυτή τη στιγμή στη Μύκονο;

“Δεν έχει ανοίξει ούτε το 50% των καταστημάτων και δεν είναι σίγουρο ότι θα ανοίξουν όλα. Ο καθένας περιμένει να δει τι θα γίνει. Όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο δύσκολο θα είναι για κάποιον να ανοίξει και να τα βγάλει πέρα. Αν κάποιος έχει ιδιόκτητο κατάστημα είναι δύσκολο να ανοίξει. Ανοίγουν κυρίως αυτοί που πληρώνουν ενοίκιο και προσπαθούν να βγάλουν ένα μέρος της ζημιάς. Δεν συζητάμε για κέρδος φέτος.

Έχουμε ζητήσει να ενταχθούμε στις τουριστικές επιχειρήσεις, όπως τα ξενοδοχεία, που παίρνουν στήριξη του ενοικίου μέχρι τον Αύγουστο. Ζητήσαμε αυτά τα αυτονόητα πράγματα να τα πάρουμε κι εμίς, αλλά ή όποια στήριξη είχαμε από Ιούλιο σταματά. Ζητήσαμε να μην έχουμε αστική ευθύνη σε περίπτωση που υπάρχει ένα κρούσμα σε ένα μαγαζί όπως έχει γίνει στα ξενοδοχεία. Στείλαμε επιστολή και διατυπώσαμε κάποια αιτήματα, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε λάβει απάντηση.

https://www.news247.gr/download/8123//260000/epistolh.pdf

Υπάρχει τεράστια ανησυχία αυτή τη στιγμή. Αλλά έχουμε μία μικρή ελπίδα ότι εφόσον τα πράγματα κυλήσουν ομαλά θα υπάρχει ζήτηση της τελευταίας στιγμής. Θα είναι μεγάλη επιτυχία αν δουλέψει το 30-40% της περσινής σεζόν”.

Η εκτίμηση του Δημάρχου κ. Κουκά βέβαια είναι κάπως πιο αισιόδοξη: “Θα ανοίξουν σχεδόν όλα τα εστιατόρια και θα ανοίξουν σχεδόν όλα τα μεγάλα και επώνυμα μαγαζιά, όπως και όλα τα μαγαζιά στις παραλίες. Αν εξαιρέσουμε τα ξενοδοχεία, το κομμάτι της εστίασης θα λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό”.

“Safe Mykonos”: Η Μύκονος φτιάχνει τη δική της εφαρμογή

Το τουριστικό status της Μυκόνου έχει διαμορφώσει μία ξεχωριστή, συλλογική κινητοποίηση και μία αυτόνομη προετοιμασία για τη δική της “κανονικότητα” που σίγουρα διαχωρίζει την -ούτως ή άλλως από όλες τις πλευρές διαχωρισμένη- θέση της από τα υπόλοιπα νησιά της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο και μοτίβο, λοιπόν, το “νησί των ανέμων” έχει πάρει και ένα ιδιαίτερο μέτρο για να ελέγχει τις συναθροίσεις στα κέντρα διασκέδασης και εστίασης, αλλά και να διευκολύνει τις ιχνηλατήσεις σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα. Η εφαρμογή “Safe Mykonos” βρίσκεται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού για να υποδεχτεί τον τουρισμό και να ακολουθεί τους επισκέπτες στις βραδινές τους εξόδους.

Ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος που ανέλαβε να “τρέξει” το εν λόγω εγχείρημα απευθυνόμενος σε εταιρεία για τη σχεδίαση του application, εξηγεί ποια είναι η στόχευση και η μέθοδος χρήσης του:

“Σαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προσπαθήσαμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα των συναθροίσεων ώστε να λειτουργήσουμε με τους υπάρχοντες κανόνες. Απευθύνθηκα σε μία ελληνική εταιρεία Start-Up εταιρεία, η οποία έφτιαξε μία εφαρμογή, το “Safe Mykonos”.

AP Photo/Derek Gatopoulos

Αυτή είναι μία εφαρμογή που θα κατεβάζει μία φορά ο χρήστης. Δεν θα κρατάει τα προσωπικά του στοιχεία, απλά θα δίνει το κινητό του με το που μπαίνει στο μαγαζί. Έτσι, τα μαγαζιά που είναι συνδεδεμένα με αυτή την εφαρμογή θα καταγράφουν πόσο κόσμο έχουν. Από τη μία ο μεν μάνατζερ του μαγαζιού θα έχει ακριβή εικόνα πόσα άτομα έχει το μαγαζί και αφετέρου αν κάποιος από αυτούς τους χρήστες εμφανίσει μετά από μέρες συμπτώματα και βρεθεί θετικός θα έχει τη δυνατότητα να σταλεί ένα μήνυμα στα κινητά που ήταν ταυτόχρονα μαζί του και να τους ειδοποιήσει να κάνουν έλεγχο. Αν θέλει βέβαια ο χρήστης μπορεί να δώσει και τα προσωπικά του στοιχεία, γιατί μπορεί να θέλει να ενημερώνεται αμέσως. Αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός. Σκοπός αυτής της εφαρμογής δεν είναι μόνο να ξέρουμε πόσοι είναι μέσα στο μαγαζί αλλά και να διευκολύνει τις ενδεχόμενες ιχνηλατήσεις”.

Καταφτάνουν πάνω από 70 αστυνομικοί στη Μύκονο

Σύμφωνα με όσα μάς είπε ο Δήμαρχος Μυκόνου και τα οποία επιβεβαιώνονται από την ΕΛ.ΑΣ, ενώ αναμένονται να ανακοινωθούν επίσημα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο νησί αναμένεται να πάρουν μετάθεση ως και 75 αστυνομικοί. Πρόκειται για μία απόφαση που είχε αποφασιστεί αρκετό καιρό πριν, προ κορονοϊού και στοχεύει στην ενίσχυση της αστυνόμευσης ώστε αυτή να ακολουθεί τις ανάγκες ενός τέτοιου τουριστικού προορισμού, θεωρώντας πως η παρουσία ενός μόνο Αστυνομικού Τμήματος ήταν ανεπαρκής. Μάλιστα, η τοποθέτηση ειδικού κλιμακίου στο “νησί των ανέμων” θα μονιμοποιηθεί, ενώ η στέγαση, τόσο των αστυνομικών όσο και της υποδιεύθυνσης που θα σχηματιστεί θα καλυφθεί οικονομικά από τον ίδιο τον Δήμο.

“Αυτό είχε αποφασιστεί πολύ καιρό πριν και όχι για λόγους που είχαν να κάνουν με την πανδημία. Για πρώτη φορά θα έρθουν 75 επιπλέον αστυνομικοί για την ενίσχυση τήρησης της τάξης, ενώ είναι αυτονόητο ότι θα ελέγχουν και την τήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν έρχονται γι’ αυτό όμως και είναι σημαντικό να τονιστεί αυτό. Υπήρχε μία συνεννόηση και μία δέσμευση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη σύμφωνα με την οποία, επειδή η Μύκονος είναι στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς και υπάρχει μία απίστευτη ανάγκη ενίσχυσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού θα δημιουργηθεί υποδιεύθυνση. Μάλιστα ο Δήμος έχει αναλάβει τη στέγαση των αστυνομικών, όπως έχει αναλάβει και τη δωρεά του σχετικού αστυνομικού οικήματος ώστε να στεγαστεί το νέο αστυνομικό τμήμα”, λέει ο Κωνσταντίνος Κουκάς.

Ξενοδοχείο -και όχι δωμάτια- καραντίνας

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η ΚΥΑ που υπεγράφη από τρία διαφορετικά υπουργεία, κάθε ξενοδοχείο οφείλει να έχει δωμάτιο ή δωμάτια καραντίνας κατ’ αναλογία των συνολικών δωματίων των καταλυμάτων. Η Μύκονος βέβαια ακολουθεί τον δικό της δρόμου αφού, όπως μας είπε η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου, Μαρία Κουσαθανά στοχεύει στη δημιουργία ξεχωριστής ξενοδοχειακής μονάδας απομόνωσης σε περίπτωση κρούσματος ή κρουσμάτων.

“Έχουμε στοχεύσει στην εύρεση ξενοδοχείου, για τον σχεδιασμό καταλύματος. Είμαστε σε διαδικασία εύρεσης χώρου. Μέσα στις επόμενες μέρες θα το έχουμε. Δεν θα χρειαστεί να έχουμε δωμάτια καραντίνας και στόχος μας είναι να μην εφαρμοστεί αυτό στη Μύκονο. Θέλουμε να υπάρχει άλλη υποδομή και τα ξενοδοχεία να είναι μόνο για τουρίστες”.

shutterstock

Υγειονομική οχύρωση με έξοδα του Δήμου

Η Μύκονος κλήθηκε να διαχειριστεί δύο κρούσματα το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που δοκίμασε το σύστημα υγείας του νησιού και την επάρκεια του Κέντρου Υγείας, το οποίο ενισχύεται σε προσωπικό και εξοπλισμό. Πόσο έτοιμο, όμως, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Η Ντίνα Σαμψούνη, Αντιδήμαρχος Μυκόνου και Πρόεδρος Κέντρου Υγείας του νησιού, απαντά στο ερώτημα μέσω του News24/7:

“Έχουμε προβεί σε όλες τις ενέργειες που είναι ανθρωπίνως δυνατές, εφικτές και ενδεδειγμένες για το ζήτημα της αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων. Η προετοιμασία μας είχε γίνει έτσι κι αλλιώς στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, δευτερευόντως αυξήσαμε τη δυναμικότητά μας κατά δύο θέσεις για νοσηλείες covid και με εξωτερικό isobox. Είχαμε τέσσερις θέσεις και τώρα θα τις κάνουμε έξι εντός των επόμενων ημερών. Ο ένας τομέας είναι η δυνατότητα διενέργειας μοριακού ελέγχου και εν συνεχεία η ενίσχυση με περαιτέρω προσωπικό.

Κανένας δεν μπορεί να πει ότι είναι έτοιμος, ούτε και τα νοσοκομεία αναφοράς μπορούν να πουν ότι είναι πανέτοιμα γιατί δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Θεωρούμε ότι είμαστε σε ένα σοβαρό επίπεδο προετοιμασίας όπως και όλη η χώρα. Ασφαλώς και ανησυχώ γιατί δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε ούτε τι εισροή επισκεπτών θα έχουμε. Ευτυχώς έχουμε την υγειονομική περιφέρεια που συνδράμει, δρα και ανταποκρίνεται στα αιτήματα και τις ανάγκες μας”.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ακόμη πιο αναλυτικά ο Δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Κουκάς, λέγοντας:

“Από 1η Ιουλίου θα υπάρχουν πέντε νέοι γιατροί που θα στείλει ο ΕΟΔΥ και θα είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους στο αεροδρόμιο της Μυκόνου. Θα υπάρχει επίσης μία κινητή μονάδα για να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ ο Δήμος έχει προμηθευτεί με έξοδά του και αυτόματο μοριακό αναλυτή για τις αναγκαίες εξετάσεις.

Επίσης τηρώντας μία διαχρονική πολιτική στήριξης του Κέντρου Υγείας, από το Μάρτιο τοποθετήθηκε ένα isobox, ως εξεταστήριο έξω από τη δομή του, καθώς και δύο για νοσηλείες, που έχουν 4 ξεχωριστά δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα. Επιπλέον εδώ και τρία χρόνια σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ο Δήμος δίνει επίδομα στέγασης και σίτισης σαν ένα κίνητρο παραμονής στο νησί και ανταπόδοσης για τη συνεισφορά τους”.

Το “10%” των ξενοδοχείων και το “20%” στην πληρότητα

Τις ταχύτητες των καταστημάτων στο άνοιγμα και την επαναλειτουργία τους φαίνεται πως ακολουθούν και οι ξενοδοχειακές μονάδες, μαζί και οι εκτιμήσεις για την προσέλευση των τουριστών φέτος στη Μύκονο, ένα νησί που σύμφωνα με τον κ. Κουκά “πέρυσι δέχτηκε δύο εκατομμύρια επισκέπτες από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο”. Όλα κινούνται σταδιακά, με τον μήνα Ιούλιο να είναι ρυθμιστής και τελικός κριτής για το πού θα κάτσει η μπίλια.

“Αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει ούτε το 10% των ξενοδοχείων.Το άνοιγμα ξενοδοχείων γίνεται δειλά δειλά, περιμένουμε να ανοίξει το αεροδρόμιο και να δούμε τις αφίξεις τον Ιούλιο. “, λέει η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου, Μαρία Κουσθανά, δίνοντας τη δική της εκτίμηση για το φετινό καλοκαίρι: “Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία επειδή η Μύκονος είναι ένα μέρος που έχει ζήτηση παγκοσμίως. Βέβαια παγκόσμιο είναι και το πρόβλημα γι’ αυτό και είμαστε προσεκτικοί στις εκτιμήσεις μας. Είναι νωρίς ακόμη να πούμε κάτι με βεβαιότητα. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τη φήμη μας, άρα είναι χρονιά-ευκαιρία για να την κρατήσουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μέλημά μας είναι να χτίσουμε μία υποδομή για το 2021”.

Ανάλογη εκτίμηση έκανε και ο Δήμαρχος Μυκόνου, δείχνοντας τον επόμενο μήνα ως τον κινητήριο μοχλό του τουρισμού στο “νησί των ανέμων”:

“Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει, γιατί από εβδομάδα σε εβδομάδα αλλάζουν τα δεδομένα, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι θα ανοίξουν περίπου τα μισά ξενοδοχεία και φαίνεται ότι η πληρότητα για τον Ιούλιο θα είναι περίπου στο 20%. Πέρυσι το νησί δέχτηκε δύο εκατομμύρια επισκέπτες από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά για τη φετινή περίοδο ρεαλιστικές εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν, μόνο εφόσον δούμε την κίνηση τον Ιούλιο”.

Πόσο προσιτή γίνεται φέτος η Μύκονος για τον μέσο Έλληνα;

Δεν είναι μυστικό ότι η Μύκονος αποτελεί έναν τουριστικό προορισμό που δεν απευθύνεται στον μέσο Έλληνα πολίτη. Αυτό δεν φαίνεται ότι θα διαφοροποιηθεί σε βάθος χρόνου αφού, όπως ρητά τονίζει ο Δήμαρχος του νησιού “Μπορούμε να συζητήσουμε για οτιδήποτε εκτός από την έκπτωση της παρεχόμενης υπηρεσίας. Αυτή τη στιγμή η Μύκονος διακρίνεται για ένα πράγμα: Τις υψηλού επιπέδου ποιοτικές παροχές και υπηρεσίες στους επισκέπτες της. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο για το νησί. Οι επισκέπτες θα έχουν πάντα υψηλή και ποιοτική υπηρεσία. Είναι στην κουλτούρα του Μυκονιάτη ότι θέλει πάντα να είναι καλός στην παροχή υπηρεσιών”.

shutterstock

Φαίνεται, λοιπόν, πως η όποια παρέκκλιση από αυτή την -κατά τα άλλα- απαράβατη αρχή θα ισχύει μόνο για φέτος: “Φέτος υπάρχει η ιδιαιτερότητα με τη μείωση των επισκεπτών, συνεπώς είναι βέβαιο ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχει και μία προσαρμογή των τιμών. Θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ειδικά για τους Έλληνες, ώστε να μπορέσουν να έρθουν στο νησί με ένα κόστος που θα είναι προσιτό”, προσθέτει ο κ. Κουκάς.

“Πτώση των τιμών μέχρι και 40%”

Πόσο, όμως, προσιτή γίνεται στην πράξη η Μύκονος για έναν Έλληνα επισκέπτη και πόσο αισθητή γίνεται αυτή η -προσωρινή έστω- αλλαγή; Ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος δίνει ένα μικρό δείγμα της διαφοροποίησης των τιμών σε ό,τι αφορά τη ζωή στο νησί: “Είναι μία πραγματικότητα ότι διαφοροποιούνται οι τιμές φέτος. Ακολουθούν τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, η οποία φέτος είναι μικρότερη. Οι τιμές έχουν πέσει μέχρι και 40% σε ό,τι αφορά τη ζωή ή τη διαμονή στο νησί που σημαίνει ότι ένας Έλληνας μπορεί να έρθει, ένα τριήμερο. Ίσως δεν μπορεί να έρθει για 10 μέρες, αλλά για κάποιες λίγες μπορεί. Υπάρχουν επιλογές για να διασκεδάσει, υπάρχει η απλή ταβέρνα, ενώ μέχρι στιγμής αυτό που φαίνεται είναι πως θα βρει τις υπηρεσίες σε πιο προσιτές τιμές και με λιγότερο κόσμο”.

Όσο για τις τιμές των ξενοδοχείων; Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων προβλέπει αναπροσαρμογή και στα καταλύματα για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο: “Ναι, φέτος η Μύκονος θα είναι πιο προσιτή. Θα υπάρχει μία προσαρμογή των τιμών δεδομένης της κατάστασης. Αυτό βέβαια θα φανεί ακόμη περισσότερο από την 1η Ιουλίου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα