Καταγγελία κατοίκων: “Τα Εξάρχεια είναι σχεδόν κατεχόμενα”

Καταγγελία κατοίκων: “Τα Εξάρχεια είναι σχεδόν κατεχόμενα”
Επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνoμίας σε τέσσερα υπό κατάληψη κοντά στην πλατεία Εξαρχείων Eurokinissi

Να μιλήσουν για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τα Εξάρχεια, αποφάσισαν μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, σε μια νεοσυσταθείσα πρωτοβουλία με τίτλο "Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο Εξαρχείων ενάντια στην καταστολή".

Με στόχο να οργανωθούν κοινωνικές πρωτοβουλίες από τους κατοίκους των Εξαρχείων, το «Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο Εξαρχείων ενάντια στην καταστολή» πραγματοποιεί τακτικές συνελεύσεις, ενώ σήμερα, αποφάσισε να δώσει συνέντευξη Τύπου, ώστε να κοινοποιηθούν τα πραγματικά προβλήματα όπως τα βλέπουν οι κάτοικοι που συμμετέχουν σε αυτό.

Αρχικά, ανακοινώθηκε πως μετά την πορεία στην οποία συμμετείχαν περίπου 5.000 άνθρωποι το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, ετοιμάζεται και δεύτερη αντίστοιχη κινητοποίηση από τα Εξάρχεια, με κατεύθυνση αυτή τη φορά το δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας.

Όσοι μίλησαν στην συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, αναφέρθηκαν στο πρόβλημα της μόνιμης παρουσίας πάνοπλων αστυνομικών και τις καθημερινές επιχειρήσεις σε χώρους στέγασης, υπογράμμισαν την διαφαινόμενη, όπως είπαν, επέλαση επιχειρηματικών συμφερόντων real estate, την εκτόξευση των τιμών στα ακίνητα, τις μαφίες διακίνησης ναρκωτικών που, σύμφωνα με τους ίδιους «δρουν ανενόχλητες με την ανοχή της αστυνομίας» και τους συνεχείς ελέγχους στοιχείων και τα σεξιστικά σχόλια από τους άντρες των διμοιριών των ΜΑΤ που έχουν ακροβολιστεί στα Εξάρχεια.

“Τα ΜΜΕ αποκρύπτουν τα Εξάρχεια της δημιουργίας

«Τα Εξάρχεια είναι σχεδόν κατεχόμενα τον τελευταίο μήνα» είπε ο κ. Ανδρέας Κριτσωτάκης από την λαϊκή συνέλευση Εξαρχείων. «Η πρωτοβουλία του Ενιαίου Κοινωνικού Μετώπου, λειτουργεί περίπου έναν μήνα, έχουμε κάνει πέντε συνελεύσεις και στόχος μας είναι, όσοι από τους κατοίκους και τις συλλογικότητες των Εξαρχείων ή άλλες κοινωνικές ομάδες, θεωρούν πως μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, να τους πούμε ότι είναι καλοδεχούμενοι. Μέσα σε αυτόν τον μήνα, έχουμε κάνει μικρές παρεμβάσεις αλλά και μια μεγάλη διαδήλωση με περίπου 5.000 κόσμο» συμπλήρωσε, ενώ τόνισε πως αποκρύπτονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα Εξάρχεια της δημιουργίας, των δομών αλληλεγγύης όπως οι κοινωνικές κουζίνες, τα κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία, οι συνεταιριστικές εκδόσεις, οι βιβλιοθήκες, οι παιδικές χαρές, οι δομές στέγασης προσφύγων και άλλων αδύναμων ομάδων.

Συνέντευξη Τύπου (Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο Εξαρχείων ενάντια στην Καταστολή). Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019. (Eurokinissi/ Έφη Σκάζα) Eurokinissi

 

“Αντί για τις ναρκομαφίες στοχεύουν τους ευάλωτους

Αποτέλεσμα των επιχειρήσεων εκκένωσης των καταλήψεων στέγης, σύμφωνα με την Άννα Τσαμούρα, κάτοικο Εξαρχείων που συμμετέχει και στο Στέκι Μεταναστών, ήταν, όσοι από τους πρόσφυγες δεν έχουν μεταφερθεί «σε άθλιες συνθήκες εκτός αστικού ιστού», να έχουν μετατραπεί σε αστέγους. Το πρόβλημα των μαφιών των ναρκωτικών είναι υπαρκτό, σύμφωνα με την ίδια, ωστόσο οι κατασταλτικές επιχειρήσεις στην περιοχή δεν είχαν αυτόν τον στόχο, με αποτέλεσμα «το εμπόριο να συνεχίζεται με την ανοχή της αστυνομίας». Αναφέρθηκε επίσης σε αυξημένο αριθμό αστέγων μετά τις επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων, λέγοντας πως «Αφού στον στόχο δεν είναι οι ναρκομαφίες, επιχειρούν να πατάξουν τους ευάλωτους».

Αναφορικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι από την εξάπλωση των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναφέρθηκε ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν πλέον εκτοξευθεί από τα 3.5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στα 7.5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ τα ενοίκια, στα Εξάρχεια και τη Νεάπολη, έχουν αυξηθεί από 15% ως και 30%.

Με το πρόσχημα της ανομίας, γίνονται επιχειρήσεις, ωστόσο οι δουλέμποροι και οι ναρκέμποροι συνεχίζουν να κινούνται ανενόχλητοι, είπαν οι κάτοικοι. Άλλωστε, τόνισαν, πως το πρόβλημα των ναρκωτικών, δεν υπάρχει μόνο στα Εξάρχεια, αλλά είναι μετακινούμενο, από το Πεδίο του Άρεως, στην πλατεία Βάθης και άλλες περιοχές. «Μέχρι στιγμής, οι μόνοι που παραμένουν σταθεροί είναι οι ναρκέμποροι. Ανατρέπονται μόνο οι δομές αλληλεγγύης και οι ζωές των μόνιμων κατοίκων».

Υποβαθμίζουν τη γειτονιά για την επέλαση του real estate

Από την πλευρά της, η Μαριέττα Σιμεγιάτου, από τον Ελεύθερο Κοινωνικό χώρο Nosotros, είπε πως «Εδώ και έναν μήνα είμαστε μάρτυρες στις καθημερινές επεμβάσεις μονάδων καταστολής στη γειτονιά μας με μια άνευ προηγουμένου ένταση. Καταλήψεις στέγασης προσφύγων εκκενώνονται και αυτό-οργανωμένοι κοινωνικοί χώροι απειλούνται, ενώ δέχονται επίθεση μέχρι και εκδηλώσεις πολιτισμού σε ανοικτό δημόσιο χώρο», ενώ συμπλήρωσε ότι βασικός στόχος είναι να αδειάσει η γειτονιά από τους κατοίκους της, να εξευγενιστεί και να παραχωρηθεί στα χέρια των πολυεθνικών real estate που ήδη έχουν αγοράσει κτίρια ολόκληρα στη γειτονιά. «Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει πρώτα να υποβαθμιστεί η γειτονιά και να πέσει η αξία της γης. Γι’ αυτό η εικόνα που παρουσιάζεται για τα Εξάρχεια, είναι εικόνα αντικοινωνικής γειτονιάς, όταν στα Εξάρχεια λειτουργούν σήμερα 57 βιβλιοπωλεία, πλήθος θεάτρων και ελεύθερων κοινωνικών χώρων. Όσο και αν παρουσιάζεται ως τόπος μάχης που κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή, οι δρόμοι των Εξαρχείων σφύζουν από ζωή». Ωστόσο, υπογράμμισε πως η κατάσταση αυτή, έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό με την συνεχή παρουσία των διμοιριών στην πλατεία και τους γύρω δρόμους, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να αδειάζουν νωρίς και τα μικρά καταστήματα που καταφέρνουν να επιβιώνουν, να έχουν απολέσει μεγάλο μέρος της εμπορικής τους κίνησης.

Κλείνοντας, όσοι μίλησαν από το «Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο Εξαρχείων ενάντια στην καταστολή», ζήτησαν να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις συνελεύσεις που πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, από όσους κατοίκους θέλουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια να αναδειχθεί η άλλη πλευρά των Εξαρχείων και να σταματήσουν οι συνεχείς κατασταλτικές επιχειρήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα