Όχι στο ευρωομόλογο και από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Όχι στο ευρωομόλογο και από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Eurokinissi

Στη γραμμή του Βερολίνου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- Ερώτημα το μέχρι πού θα πάνε τη σύγκρουση Ιταλία και Ισπανία, αλλά και τι θέση θα κρατήσει στοτέλος ο Μακρόν

Ιδιαίτερα κρίσιμο για την ενότητα και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να είναι  το επόμενο δεκαπενθήμερο, διάστημα εντός του οποίου το Eurogroup θα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις του για περαιτέρω μέτρα στήριξης των οικονομιών των χωρών- μελών, για την ανάσχεση των συνεπειών του κορονοϊού.

Στην άρνησή τους για θέσπιση ευρωομόλογου ή έστω «κορονοομόλογου» (που θα αφορά δηλαδή το χρέος που δημιουργείται από τα κράτη-μέλη την περίοδο του κορονοϊού), το Βερολίνο και οι δορυφόροι του(Ολλανδία, Φιλανδία, Αυστρία κοκ), φαίνεται να βρήκαν σύμμαχό τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή –ή τουλάχιστον την ηγεσία της!

Η –γερμανίδα- πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στο γερμανικό πρακτορείο dpa, υπήρξε  κατηγορηματική όταν ρωτήθηκε εάν σχεδιάζει έκδοση ευρωομολόγων: «: “Όχι, επί αυτού υπάρχουν πολύ σαφή νομικά όρια, δεν είναι αυτό το σχέδιο. Δεν δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Το Eurogrοup έχει εντολή να επεξεργαστεί εντός 14 ημερών διάφορες προτάσεις σχετικές με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τις οποίες θα υποβάλει στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων. Θα πρέπει να περιμένουμε”.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή, αποκλείει η λύση που θα προτείνει το: “Όχι, επ΄αυτού υπάρχουν πολύ σαφή νομικά όρια, δεν είναι αυτό το σχέδιο. Δεν δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Το Eurogrοup έχει εντολή να επεξεργαστεί εντός 14 ημερών διάφορες προτάσεις σχετικές με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τις οποίες θα υποβάλει στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων. Θα πρέπει να περιμένουμε”.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλαδή, αποκλείει το ενδεχόμενο η πρόταση που θα καταθέσει προς το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ σε ένα δεκαπενθήμερο το Eurogroup να περιλαμβάνει το ευρωομόλογο ή το κορονοομόλογο, παρότι πολύ πιστεύουν πως εάν το Βερολίνο πιεστεί στα αλήθεια δεν μπορεί παρά να υποχωρήσει.

Μέχρι τώρα οι μόνοι ηγέτες που φέρονται διατεθειμένοι να συγκρουστούν ευθέως με το Βερολίνο και τους δορυφόρους του, κατ’ ουσίαν, δηλαδή με το ευρω-ιερατείο, είναι οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ειδικά ο Τζ. Κόντε δεν έχει κανένα περιθώριο να βάλει τη Ρώμη σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης –σε ένα λάιτ μνημόνιο δηλαδή- καθώς, μεταξύ άλλων, αυτό θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησής του και επαναφορά στην εξουσία της Λέγκας του Σαλβίνι, με ορατή σε μια τέτοια περίπτωση την ακόμα και την αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη. Ερώτημα αποτελεί εάν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, που επιμένει σε δηλώσεις του για την πολιτική που προωθεί, είναι έτοιμος να συγκρουστεί με το Βερολίνο υπέρ των συμφερόντων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου ή όχι, αφού κατά τα λοιπά οι εννιά πρωθυπουργοί (μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης) θα επιμείνουν στην πολιτική θέση της έκδοσης ευρωομολόγου.

Ανεξαρτήτως όλων αυτών, όμως, η θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εναντίον της έκδοσης ευρωομολόγου, μάλλον δικαιώνει τις εκτιμήσεις εκείνων που υποστηρίζουν πως η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι περισσότερο συντηρητική από την προηγούμενη, της οποίας ηγείτο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα