Την απάντηση Τασούλα στον Τσίπρα αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ – Οι προβληματισμοί Μπουγά

Την απάντηση Τασούλα στον Τσίπρα αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ – Οι προβληματισμοί Μπουγά
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας Eurokinissi

“Δεν υπάρχει θέμα αντικατάστασης, εφόσον το αίτημα αυτό βασίζεται σε παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής. Επομένως δεν θα υπάρξει καμία αντικατάσταση” προειδοποιεί η Κουμουνδούρου.

Την απάντηση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα στο μείζον θέμα που δημιουργήθηκε με την απόφαση της Προανακριτικής για αντικατάσταση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη, αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες των Παιχνιδιών Εξουσίας, στην πρώτη συνεδρίαση της Προανακριτικής ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπουγάς τόνισε ότι υπάρχουν πέρα από πολιτικές διαστάσεις και δυσερμήνευτες νομικές για την εξαίρεση των δυο πρώην υπουργών. Ταυτόχρονα φέρεται να παραδέχθηκε ότι σωστά ειπώθηκε πως η διάταξη του άρθρου 14 μιλά για μάρτυρα που έχει όντως εξεταστεί.

Η κυρίαρχη άποψη στην Κουμουνδούρου είναι πως ο Πρόεδρος της Βουλής κερδίζει χρόνο, δύσκολα, όμως, θα λάβει μια απόφαση “αδειάζοντας” την πλειοψηφία της Προανακριτικής. Η αναβολή της συνεδρίασης της Πέμπτης, δείχνει πως ο Κ. Τασούλας όντως θέλει χρόνο, η τοποθέτηση όμως που έκανε συνομιλώντας με δημοσιογράφους δεν αφήνει πολλά περιθώρια ως προς τις προθέσεις του: “Το θέμα θα λυθεί θεσμικά και όχι με τραμπουκισμούς, τσαμπουκάδες, ύβρεις, απειλές και ακτιβισμούς. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με τον τρόπο που πάνε να το λύσουν οι δυο συνάδελφοι” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής, για να προσθέσει πως “όλα αυτά είναι παρακμιακά φαινόμενα και δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν”. Όπως δε σημείωσε το να είναι έξω από την αίθουσα Τζανακόπουλος και Πολάκης δεν θεωρείται ακτιβισμός, το να είναι μέσα όμως αν δεν είναι μέλη είναι ακτιβισμός και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας, στα “Παιχνίδια Εξουσίας”, σχολιάζουν ως εξής τη στάση του Προέδρου της Βουλής: “ Ο κ. Τασούλας με τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ότι «λύσεις υπάρχουν», αναγνωρίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής της Βουλής λειτούργησε παράνομα και υπάρχει πρόβλημα, στο οποίο αναζητά λύση. Επομένως, αυτό που περιμένουμε είναι να πάρει πρωτοβουλία για να λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε η πλειοψηφία στην Επιτροπή και το οποίο αναγνωρίζει και ο ίδιος. Και προφανώς όχι να ψάξει μία νέα νομική ακροβασία για να νομιμοποιήσει την παρανομία της Επιτροπής με την εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος της Βουλής οφείλει να λειτουργεί ως Πρόεδρος όλων των βουλευτών και όχι ως κομματάρχης. Αυτό περιμένουμε να πράξει».

Οι ίδιες πηγές απαντούν, επίσης, σε όσους ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα την αντικατάσταση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί: “ Αυτό το οποίο οφείλει να γίνει αυτή τη στιγμή, για να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, είναι ο Πρόεδρος της Βουλής να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, μετά την παράνομη και αβάσιμη απόφαση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να εξαιρέσουν δύο εκλεγμένους βουλευτές από την Επιτροπή. Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αντικατάστασης, εφόσον το αίτημα αυτό βασίζεται σε παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής. Επομένως δεν θα υπάρξει καμία αντικατάσταση».

Τέλος, τονίζουν τα εξής ως προς τους λόγους που η Προανακριτική εξαίρεσε τελικά τα δυο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: “ Πρώτον, δεν τους εξαίρεσε η Επιτροπή αλλά ο κ. Μητσοτάκης κατόπιν σχετικής μεθόδευσης της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για να κάνουν το χατίρι του κ. Σαμαρά. Το ΚΚΕ καταψήφισε το παράνομο αίτημα εξαίρεσης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν καθώς δε θα νομιμοποιούσαν την αντικοινοβουλευτική και παράνομη μεθόδευση. Και ακόμα και στο ΚΙΝΑΛ, είδαμε ότι στελέχη όπως ο κ. Καστανίδης, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, διαφώνησε ανοιχτά με τις μεθοδεύσεις του κόμματός του και του κ. Κεγκέρογλου, που λειτούργησε ως η σαμαρική πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ κι έκανε λόγο για «παραβίαση του κοινοβουλευτικού κανόνα ότι αρμοδιότητα για το ποιος εκπροσωπεί μία ΚΟ σε μία Επιτροπή την έχει αποκλειστικά η προτείνουσα ΚΟ και κανείς άλλος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα