Με δυο μέλη μείον θα λειτουργεί στο εξής η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής

Με δυο μέλη μείον θα λειτουργεί στο εξής η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής
Κώστας Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Επιτροπή. Στον Πρόεδρο της Βουλής επιρρίπτει τις ευθύνες η ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμμένει στην απόφασή του και δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη από μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis.

Η Προανακριτική (Προκαταρκτική των πραγμάτων Επιτροπή, όπως κανονικά λέγεται πλέον) στο εξής θα λειτουργεί με δυο μέλη λιγότερα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να αποχωρήσει σε καμία περίπτωση, υπό τις παρούσες τουλάχιστον συνθήκες, από τις εργασίες της Επιτροπής. Οι δυο πρώην υπουργοί θα παρακολουθούν προφανώς πολύ στενά τις εργασίες της Προανακριτικής, καθώς είναι πολύ καλοί γνώστες των θεμάτων που εξετάζει, ενώ το κύριο βάρος της προώθησης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ εντός της Επιτροπής θα προωθούν στελέχη, όπως ο Σπύρος Λάππας. Ούτως ή άλλως οι συσχετισμοί με όρους πλειοψηφίας-μειοψηφίας δεν μεταβάλλονται από τα δυο κενά έδρανα, απλώς θα δυσκολευτεί η δουλειά όσων στελεχών της Κουμουνδούρου παραμείνουν σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται ότι στην Προκαταρκτική δεν συμμετέχει με εκπρόσωπό του το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ προβληματισμό για το πού οδηγούνται οι εργασίες της συγκεκριμένης Επιτροπής εκφράζει και το ΚΚΕ, αποδίδοντας την ευθύνη στις σκοπιμότητες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Κινήματος Αλλαγής. Ο Περισσός, μάλιστα, δεν αποκλείει μελλοντικά το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τις εργασίες, εκτιμώντας πως εάν συνεχίσει έτσι δεν έχει να προσφέρει τίποτε στην αποκάλυψη όσων ερευνά και όσων τυχόν προκύψουν εν συνεχεία.

Οι εξελίξεις με την εξαίρεση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από την Προανακριτική, πάντως, επηρεάζει προς το αρνητικόν τις σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Πρόεδρο της Βουλής, καθώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει την πολιτική ευθύνη στον Κώστα Τασούλα, τον οποίο και κατηγορεί ότι δεν ασκεί τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος, αλλά ως εκπρόσωπος της πλειοψηφίας.

Οι σχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Πρόεδρο της Βουλής προφανώς και δεν διαρρηγνύονται από τη συγκεκριμένη υπόθεση, όμως τραυματίζονται, με αποτέλεσμα να να απαιτείται μεγάλη προσοχή στις επόμενες κρίσεις που προφανώς υπάρξουν, ώστε να εξασφαλιστεί η σοβαρή λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα