Εντείνεται η πολιτική κρίση στην Αλβανία – Άγνωστο πού θα καταλήξει

Εντείνεται η πολιτική κρίση στην Αλβανία – Άγνωστο πού θα καταλήξει
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα AP

"Η απομάκρυνση του Ράμα αδιαπραγμάτευτος όρος" δηλώνει ο Μπάσα.

Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει η πολιτική κρίση στην Αλβανία, με άγνωστες συνέπειες ακόμα και για το πώς θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές της 30 Ιουνίου.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα επιμένει ότι για την αντιπολίτευση η απομάκρυνση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και η συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα ετοιμάσει τις πρόωρες εκλογές είναι αδιαπραγμάτευτος όρος.

Ο Μπάσα, μάλιστα, μαζί με τους ηγέτες των κομμάτων που συγκροτούν την Ενωμένη Αντιπολίτευση παρουσίασαν την πλατφόρμα και τα καθήκοντα της μεταβατικής κυβέρνησης για τις ελεύθερες εκλογές, πλατφόρμα που περιλαμβάνει δέκα βασικά σημεία και τα οποία έχουν ως εξής:

1. Πάταξη με μηδενική ανοχή των πολιτικών και εγκληματικών δομών  με ανάμειξη στην εξαγορά ψήφων, την απειλή των ψηφοφόρων και τη νοθεία των εκλογών.

2. Άρση των πιέσεων της κυβέρνησης επί της Δικαιοσύνης για να ανοίξει ο δρόμος στην έρευνα για τη συνεργασία του οργανωμένου εγκλήματος και κυβερνητικών παραγόντων, με στόχο τη νοθεία στις εκλογές. 

3. Αυστηρή εποπτεία και πάταξη με μηδενική ανοχή των πιέσεων επί της Δημόσιας Διοίκησης και επί των ψηφοφόρων.

4. Απαγόρευση των διαγωνισμών του Δημοσίου, των δημοπρασιών, την ανάθεση έργων του Δημοσίου με το καθεστώς εκχώρησης δικαιωμάτων, τη χορήγηση αδειών λειτουργίας και  άλλων καταχρήσεων και ευνοιών  με τους πόρους του Δημοσίου.

5. Έλεγχος και λήψη μέτρων για τους παράνομους διορισμούς και απολύσεις στη Δημόσια Διοίκηση και τους Φορείς του Δημοσίου, καθώς και για τις παράνομες αλλαγές στις λίστες για παροχή βοήθειας πρόνοιας, βοήθειας σε άτομα με αναπηρία κ.λ.π.

6. Χορήγηση ταυτοτήτων στους πολίτες, διευκολύνσεις στη διαδικασία χορήγησης και  ποινική δίωξη για τους παραχαράκτες  ταυτοτήτων.

7. Καταγραφή των διευθύνσεων κατοικίας όλων των υπηκόων και υπεύθυνη κατάρτιση  των εκλογικών  καταλόγων.

8. Έρευνα και τιμωρία με μηδενική ανοχή για την εικονική ψηφοφορία των μεταναστών (για παράδειγμα ένας μετανάστης που δεν ήρθε καθόλου στη χώρα, εμφανίζεται ότι ψήφισε δήθεν σε κάποιο εκλογικό κέντρο). 

9. Διάλυση των διασυνδέσεων της αστυνομίας με το έγκλημα, πάταξη των  αστυνομικών που διατηρούν τέτοιες διασυνδέσεις, δέσμευση της αστυνομίας  για πάταξη του εκλογικού εγκλήματος και διασφάλιση  της ασφάλειας στις εκλογές. 

10. Ενημέρωση με διαφάνεια  για την εφαρμογή των νόμων, αξιόπιστη πρόσβαση της Αντιπολίτευσης  στη διαδικασία αυτή. 

Ο Έντι Ράμα, όμως, προχωρά για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών μαζί με τους συμμάχους του, αλλά και την νέα αντιπολίτευση η οποία εκτιμά πως ο Ράμα απομακρύνεται μόνο μέσω εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Διάσκεψη της Ενωμένης Αντιπολίτευσης δεν παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλε, ενώ -για πρώτη φορά- συμμετείχε ο Πρόεδρος του κόμματος των τσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα