Επισκέψεις σε Πεντάγωνο και Λευκωσία, οι πρώτες κινήσεις της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου EUROKINISSI

Με την αντιφώνησή της στην τελετή παράδοσης-παραλαβής με τον Προκόπη Παυλόπουλο, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα δώσει μέρος του στίγματός της για την πενταετή θητεία της. Ποια είναι η βασική ομάδα των συνεργατών της.

Στο Πεντάγωνο και στη Λευκωσία θα είναι οι δυο πρώτες επισκέψεις της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει τα καθήκοντά της Παρασκευή και 13 και μάλιστα σε συνθήκες που όταν εκλεγόταν δεν μπορούσε να φανταστεί: ο κορονοϊός να απειλεί τη χώρα, να αναγκάζεται να περιορίσει τις προσκλήσεις για την ορκωμοσία της στη Βουλή, να ακυρώνει τη δεξίωση με τους βουλευτές που προβλέπεται για την επομένη της ορκωμοσίας της! Παράλληλα, να μην γνωρίζει εάν θα πραγματοποιηθούν και με ποιο τρόπο (λόγω κορονοϊού) οι στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, θέμα που θα μας απασχολήσει προσεχώς, ενώ οι σχέσεις με την Τουρκία να χτυπούν κόκκινο, λόγω του προσφυγικού και να αναμένεται περαιτέρω ένταση, σε περίπτωση που ο Ερντογάν αποστείλει –όπως όλα δείχνουν- γεωτρύπανο νοτίως της Κρήτης και, μάλιστα, ακόμα και πριν το Πάσχα!

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που σαφώς δεν την …τρομάζει που αναλαμβάνει Παρασκευή και 13, ούτε και οι συνθήκες που ξεκινά η θητεία της, θα δώσει το πρώτο της στίγμα, με την αντιφώνησή της στην τελετή παράδοσης-παραλαβής με τον απερχόμενο Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο. Στην τοποθέτησή της, μάλιστα, αναμένεται να έχει πολύ θερμά λόγια για τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος, άλλωστε, κατά κοινή ομολογία είχε μια πολύ καλή και σαφώς επιτυχημένη θητεία και βάζει ψηλά τον πήχη για τους διαδόχους της. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ωστόσο, επιδιώκει να φέρει επιπλέον νέο αέρα στο Προεδρικό Μέγαρο και τα ¨Παιχνίδια Εξουσίας» είναι πεπεισμένα ότι θα διαψευστούν και μάλιστα γρήγορα εκείνοι που νομίζουν πως η νέα Πρόεδρος, επειδή ίσως δεν υπήρξε πολιτικός καριέρας ή επειδή υπήρξε χαμηλών τόνων στην έως τώρα θητεία της, θα είναι ένα «διακοσμητικό πρόσωπο στην Προεδρία». Η νέα Πρόεδρος, προφανώς και θα επιδιώξει να ασκήσει πλήρως τον θεσμικό της ρόλο και δεν πρόκειται να αποτελέσει «συμπλήρωμα» κανενός, όπως φαίνεται και από την τοποθέτηση των βασικών προσώπων του γραφείου της, που επέλεξε να σηματοδοτούν και την αυτοτέλειά της, αλλά –εμμέσως- και τις προτεραιότητές της κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Παπαδόπουλος αναλαμβάνει γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στη θέση του (ιδιαίτερα επιτυχημένου) Γιώργου Γεννηματά, ο Κωνσταντίνος Κουσούλης, σύμβουλος Επικρατείας, αναλαμβάνει διευθυντής του νομικού της γραφείου, ο Ηλίας Νάτσιος επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου της, ενώ υπεύθυνος του γραφείου Τύπου αναλαμβάνει ο έμπειρος δημοσιογράφος, επί σειρά ετών διευθυντής σύνταξης του «Βήματος», Σήφης Πολυμίλης. Από την ομάδα του νυν Προέδρου θα παραμείνει η Λώρα Μολυβιάτη, εξακολουθώντας να ασκεί τα καθήκοντά της στο τμήμα δημοσίων σχέσεων της Προεδρίας.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πάντως, ως είθισται, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, θα δεχτεί και συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από τους αρχηγούς κρατών άλλων χωρών…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος Δημοκρατίας, Ερντογάν, Τουρκία, Κύπρος, Κορονοϊός
SHARE: