Φοβούνται μεταγωγή αλβανών εγκληματιών από τις ελληνικές στις αλβανικές φυλακές

Φοβούνται μεταγωγή αλβανών εγκληματιών από τις ελληνικές στις αλβανικές φυλακές
Φυλακές Κορυδαλλού Eurokinissi

Τι σημειώνουν σε άρθρα τους εφημερίδες της γειτονικής χώρας

Τα γεγονότα στις ελληνικές φυλακές απασχολούν συχνά τον Τύπο των Τιράνων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εγκληματιών είναι αλβανοί.

Μεταξύ άλλων τα Τίρανα φαίνεται να ανησυχούν από το ενδεχόμενο μεταγωγής αλβανών εγκληματιών από τις ελληνικές στις αλβανικές φυλακές. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της εφημερίδας Τέλεγκραφ, που υπογράφει ο συνεργάτης της Σπετίμ Ζιντζιρία, που ζει στην Ελλάδα και το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Τους τελευταίους 23 μήνες, 9 Αλβανοί, ηλικίας  29-35 χρονών, βρήκαν το θάνατο στις φυλακές Τρικάλων και Κορυδαλλού. 

Στα Τρίκαλα πέθαναν  4 Αλβανοί, ενώ στον Κορυδαλλό 5 Αλβανοί. 

Στις φυλακές των Τρικάλων, ένας δεσμοφύλακας αναλογεί σε 180 κρατουμένους, ενώ στις «κακόφημες» φυλακές Κορυδαλλού, ένας δεσμοφύλακας αναλογεί σε 300 κρατουμένους. 

Οι φυλακές Κορυδαλλού χτίστηκαν το 1961 και προορίζονταν για 600 κρατουμένους. Σύμφωνα με  δηλώσεις των ίδιων των κρατουμένων, οι πιο προβληματικές στον Κορυδαλλό, είναι οι πτέρυγες «Ε» και «Δ». 

«Ο αριθμός  των δολοφονιών», παρουσιάζεται αυξημένος από το 2014, όταν σε συνάντηση στην Αθήνα, οι τότε υπουργοί κ.κ.  Χαράλαμπος  Αθανασίου και Νασίπ Νάτσο, συμφώνησαν στη μεταγωγή 500 Αλβανών που κρατούνταν για σοβαρά εγκλήματα στην Ελλάδα, σε αλβανικές φυλακές. Μέχρι τώρα όμως, τίποτα δεν έχει γίνει. 

Οι θάνατοι αυτοί σε ελληνικές φυλακές είναι κάτι το τυχαίο, ή μήπως είναι  στρατηγική για να υποχρεωθεί η αλβανική κυβέρνηση να παραλάβει από την Ελλάδα 500 κρατουμένους, βάσει της Συμφωνίας του Φεβρουαρίου 2014;

Υπήρξε και μια δεύτερη συμφωνία, που προέβλεπε σύσταση κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων  για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.  Το 2013, σε ελληνικές φυλακές υπήρχαν οκτώ χιλιάδες αλλοδαποί κρατούμενοι, από τους οποίους  οι 2.500 ή το 32%, ήταν Αλβανοί και ακολουθούσαν οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι. 

Το Φεβρουάριο 2014  στις ελληνικές φυλακές υπήρχαν 2.850  Αλβανοί κρατούμενοι, ενώ το 2017 ο αριθμός τους μειώθηκε  σε 1.650 και σημειώθηκαν μόνο δύο θάνατοι ανάμεσά τους».

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, με τίτλο: «Την περίοδο  Ιανουαρίου  – Ιουλίου 2019, υπήρξαν 13 νεκροί (σ.σ.: Αλβανοί στην Ελλάδα), οι εννέα από αυτούς  πέθαναν σε ελληνικές φυλακές»,  επισημαίνει: 

«Ο θάνατος του Αλβανού κρατούμενου Γκανί Χίλα σε κελί  προφυλάκισης στην Ελευσίνα  ανεβάζει  τον αριθμό των νεκρών Αλβανών σε 13, από τους οποίους, οι εννέα βρήκαν το θάνατο σε ελληνικές φυλακές ή σε Αστυνομικά Tμήματα της Ελλάδας. 

Και για τη συγκεκριμένη περίπτωση, από τις ελληνικές Αρχές δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ή ανακοίνωση και όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, είναι οι συγγενείς του θύματος που έφεραν το θέμα στο φως της δημοσιότητας. 

Κανείς δεν ενδιαφέρεται  για αυτές τις δολοφονίες, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά. Εννέα νεκροί σε φυλακές  τους επτά πρώτους μήνες του 2019, δεν μπορεί να είναι   τυχαίο  γεγονός».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα