Ο Ιμάμογλου, η διώρυγα στην Κωνσταντινούπολη, τα νέα κόμματα και η επίσπευση των εκλογών για το 2020

Ο Ιμάμογλου, η διώρυγα στην Κωνσταντινούπολη, τα νέα κόμματα και η επίσπευση των εκλογών για το 2020
Ο Ekrem Imamoglu σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη AP

Σε ένα νέο «πάρκο Γκετζί» αναμένεται να εξελιχθούν για τον Ερντογάν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του στον Βόσπορο.

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» σας έχουν ενημερώσει από την προηγούμενη χρονιά για το ενδεχόμενο όχι απλώς οι εκλογές στην Τουρκία που είναι προγραμματισμένες για το 2023 να διεξαχθούν νωρίτερα, ακόμα και εντός του τρέχοντος έτους.

Το ενδεχόμενο να στηθούν οι κάλπες εντός του τρέχοντος έτους, όπως επιμένουν οι πληροφορίες μας από τη γείτονα χώρα, γίνεται κάθε μέρα και πιο πιθανό. Όχι μόνο γιατί τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών του Σουλτάνου στην ευρύτερη περιοχή ενδέχεται να έχουν αποτελέσματα που θα αυξάνουν τη δημοφιλία του, αλλά και γιατί η υπόθεση της νέας διώρυγας που θέλει να δημιουργήσει στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα νέο «πάρκο Γκετζί» για αυτόν. Να υπάρξουν δηλαδή τέτοιες αντιδράσεις που να δυσκολευτεί να τις ελέγξει, όπως το 2013, όταν χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται εναντίον της αυταρχικής πολιτικής του Ερντογάν με αφορμή την καταστροφή του συγκεκριμένου πάρκου για την οικοδόμηση ενός εμπορικού κέντρου.

Το γεγονός ότι στις αντιδράσεις (που θεωρείται βέβαιο ότι θα μετατραπούν σε μεγάλες κινητοποιήσεις) πρωτοστατεί ο νέος Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που θα αποτελέσει και τον βασικό αντίπαλο του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές, δείχνει ακριβώς και τον χαρακτήρα της αναμέτρησης για τη νέα διώρυγα. Μια διώρυγα που εμποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα καταργώντας τη Συνθήκη του Μοντρέ, ενώ χαρακτηρίζεται ως «φαραωνικού τύπου» έργο, καθώς θα είναι πολυδάπανο και εντυπωσιακό, όπως συνηθίζει να πράττει ο Σουλτάνος.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται ήδη του Ταγίπ Ερντογάν σε πολλές δημοσκοπήσεις, με τη διαφορά των δυο τους να φτάνει και τις πέντε μονάδες, ενώ όλοι οι αναλυτές θεωρούν βέβαιη την επικράτησή του υπό ομαλές συνθήκες, εφόσον και τα δυο νέα κόμματα των Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν κόψουν από το κόμμα Ερντογάν από 3-5 μονάδες το καθένα.

Πριν, ωστόσο, διαφανεί ποια λύση θα δοθεί στο Λιβυκό και πριν πριν γίνουν κατανοητές οι εξελίξεις στο μέτωπο ΗΠΑ-Ιράν, δύσκολα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα