Οι καθυστερήσεις των …θεσμών (!) για την πρώτη κατοικία προβληματίζουν την Αθήνα

Οι καθυστερήσεις των …θεσμών (!) για την πρώτη κατοικία προβληματίζουν την Αθήνα
Στιγμιότυπο από το εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου Eurokinissi

Ερωτήματα στο Μαξίμου τόσο για τη στάση της ΕΚΤ όσο, κυρίως, για τη στάση της Κομισιόν. Αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι θα βρεθεί τελικά λύση με συμφωνία όλων των πλευρών. Την Τρίτη στην Αθήνα ο Κοστέλο, τέλος Μαρτίου τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Απορίες προκαλούν στην Αθήνα οι καθυστερήσεις που προκύπτουν από τη στάση των δανειστών στο θέμα της πρώτης κατοικίας, η οποία έχει επιπτώσεις και στην επαναγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ από τη χώρα μας.

Τα ερωτήματα αφορούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία είναι κάθετα αντίθετη στο ελληνικό σχέδιο, παρότι με αυτό συμφωνούν τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος (ο Διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας έδωσε μάλιστα την έγκρισή του προκειμένου να αποσταλεί στην Φραγκφούρτη η -θετική- μελέτη των επιπτώσεων σε κεφάλαια και προβλέψεις) όσο και οι ελληνικές τράπεζες.

Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, όπως προκύπτει και από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή, φέρεται αποφασισμένη για λύση, εμμένοντας όμως στο σχέδιό της, με μια υποχώρηση πιθανότατα στο ανώτερο όριο καταθέσεων. Εμμένει επίσης στην πρόθεσή της να ενταχθούν στην εξωδικαστική ρύθμιση και τα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση της πρώτης κατοικίας.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μια πρώτη συμφωνία στο Euroworkin Group της 25ης Μαρτίου και να επέλθει οριστική συμφωνία στο Eurogroup της 4ης Απριλίου, οπότε και θα επέλθει οριστική συμφωνία για το διάδοχο νόμο του νόμου Κατσέλη.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα λάβει την δόση των 970 εκατομμυρίων ευρώ και- παράλληλα με μια νέα έξοδο στις αγορές- θα έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Σημαντικό ρόλο για τις εξελίξεις θα παίξουν οι συζητήσεις που θα έχει στη χώρα μας ο επικεφαλής της Κομισιόν Ντ. Κοστέλο, που φτάνει την Τρίτη στην Αθήνα για την ημερίδα του ΙΟΒΕ για το ευρωπαϊκό εξάμηνο, ενώ στα τέλη Μαρτίου θα αφιχθούν στην ελληνική πρωτεύουσα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για την ολοκλήρωση των συζητήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα