Κίνδυνος “νέας Κερατέας” σε Λέσβο και Χίο – Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις “μακράς διαρκείας” οι κάτοικοι

Κίνδυνος “νέας Κερατέας” σε Λέσβο και Χίο – Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις “μακράς διαρκείας” οι κάτοικοι
Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων στη θέση Καράβα Μανταμάδου Eurokinissi

Με “όπλο” τον ...κορονοϊό, επιχειρείται η επικοινωνιακή υποβάθμιση του προβλήματος. Η ΝΔ βάζει “απέναντι” ακόμα και τους δικούς της ψηφοφόρους, χωρίς αυτή τουλάχιστον τη στιγμή, να γνωρίζει πώς θα απεμπλακεί.

Σε συγκρούσεις …μακράς πνοής οδηγούνται οι κάτοικοι της Λέσβου και της Χίου με τις (πολυάριθμες) αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν στα νησιά από τα χαράματα της Δευτέρας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι “κλειστές” δομές για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα “κλειστά” κέντρα, που δεν θα είναι ακριβώς “κλειστά” (όπως έχουν παραδεχθεί ακόμα και αρμόδιοι αξιωματούχοι), ώστε να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για την ολοκλήρωση της λειτουργίας τους.

Οι κάτοικοι των δυο νησιών, συνεπώς ετοιμάζονται για αντιδράσεις διαρκείας, με την κυβέρνηση να απειλείται με μια “νέα Κερατέα”, όπως αρχίζουν ήδη να κάνουν λόγο οι τοπικοί άρχοντες. Πολύ περισσότερο, καθώς με την πάροδο του χρόνου, οι -ισχυρότατες- δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν μεταφερθεί από την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας, θα αρχίσουν σταδιακά να αποχωρούν, ενώ τα περισσότερα περιφερειακά και δημοτικά στελέχη συντάσσονται με τους κατοίκους που αντιδρούν και “γαλάζια” τοπικά στελέχη υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους από τα κομματικά όργανα που ανήκουν. Η δε έλευση και άλλων προσφύγων-μεταναστών, καθώς με την καλυτέρευση του καιρού θεωρείται βέβαιον πως θα αυξηθούν και πάλι οι ροές από τα τουρκικά παράλια, εκτιμάται ότι θα γιγαντώσουν το πρόβλημα και θα μεγαλώσουν την πίεση στην κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείονται και νέες συγκρούσεις κατοίκων και προσφύγων και μεταναστών.

Αυτή τη στιγμή στους δρόμους της Λέσβου και της Χίου συναντώνται όλα τα πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα που υπάρχουν στα νησιά: Ο Περισσός, που έχει αυξημένες δυνάμεις σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αποκτά προοπτικά έναν αναβαθμισμένο ρόλο στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ “βγαίνει στους δρόμους” και δεν βρίσκεται υπό κατηγορίες, για πρώτη φορά από τότε που διαχειρίστηκε το πρόβλημα ως κυβέρνηση. Στους δρόμους βρίσκονται βεβαίως και οι ακροδεξιοί και πάσης φύσεως “ξενοφοβικοί”, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ που παίρνουν αποστάσεις από την κυβέρνηση ή και στρέφονται εναντίον της για τις πολιτικές που εφαρμόζει. Ενδιαφέρον εμφανίζει ως προς τη συγκρότηση και την προοπτική του “μετώπου” ότι και οι τοπικοί άρχοντες, με πρώτον τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη, συντάσσονται-τουλάχιστον έως τώρα- ενεργητικά με τους κατοίκους, χωρίς να αποτελούν (ίσως με ελάχιστες εξαιρέσεις, πχ στη Λέσβο υπήρχε Δήμαρχος που αποδοκιμάστηκε από τους κατοίκους το μεσημέρι της Δευτέρας) “δούρειο ίππο” της κεντρικής εξουσίας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως τα αιτήματα που συγκρίνουν όσοι βρίσκονται στο δρόμο είναι η ανάγκη μαζικής αποσυμφόρησης  των νησιών με μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα και η μη δημιουργία καμιάς νέας δομής στο Βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα, η συμμετοχή των δυνάμεων της αριστεράς, αλλά και άλλων δυνάμεων του “δημοκρατικού τόξου” στις κινητοποιήσεις, συμβάλλει να “λειαίνονται” σε κάποιο βαθμό οι ακροδεξιές απόψεις που τείνουν να κυριαρχήσουν στα νησιά, ωστόσο ο φόβος για την επικράτησή τους θα πρέπει να είναι υπαρκτός.

Η κυβέρνηση, πάντως, χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά τον -υπαρκτότατο- κίνδυνο του “κορονοϊού”, επιδιώκει να υποβαθμίσει το πρόβλημα, με τους κατοίκους των νησιών να στρέφονται και εναντίον μέσων ενημέρωσης, για τον τρόπο που (δεν) παρουσιάζουν τα γεγονότα. Η δε προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να συνδέσει τα κέντρα κράτησης με τον κορονοϊό, υπήρξε τουλάχιστον ατυχής. Η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν-και σωστά- πως αν έχουν διάρκεια οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λέσβου και της Χίου, ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλα νησιά, όπως η Σάμος ή η Κως, κυρίως όμως να ενδέχεται να συμβάλλουν στη δημιουργία αντιδράσεων όπου -και στην ενδοχώρα- επιχειρηθεί να στηθεί νέα δομή.

Ούτως ή άλλως, με την ελληνοτουρκική ένταση να βρίσκεται κοντά στο “κόκκινο”, το …θέαμα η Ελληνική Αστυνομία και τα ΜΑΤ να συγκρούονται με τους κατοίκους των ακριτικών νησιών που τόσο υποφέρουν από το προσφυγικό, είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο και, προφανώς, πρέπει να σταματήσει να υπάρχει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα