Το μήνυμα στους θεσμούς για κόκκινα δάνεια και 120 δόσεις

Το μήνυμα στους θεσμούς για κόκκινα δάνεια και 120 δόσεις
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του ESM Eurokinissi

Σε συμβιβασμό για το νέο νόμο Κατσέλη ελπίζει η κυβέρνηση, δεν αποκλείει μονομερή ενέργεια για τις 120 δόσεις

Επιμένει η κυβέρνηση σε κοινή λύση με τους θεσμούς για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη.

Παρά τις διαφωνίες για τα στεγαστικά δάνεια αρχικός στόχος παραμένει η κατάθεση του νομοσχεδίου την προσεχή Παρασκευή, πριν τη Σύνοδο του Euroworking Group την προσεχή Δευτέρα, 25η Μαρτίου. Το πιθανότερο ωστόσο είναι να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, μετά τις σχετικές διαβουλεύσεις που θα υπάρχουν στο EWG, στις διαβουλεύσεις του Γιώργου Χουλιαράκη με την τεχνική ηγεσία των θεσμών.

Η Αθήνα ωστόσο διαμηνύει πως δεν θα κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές, ενώ δεν κατανοεί και την επιμονή των θεσμών, ιδίως της Κομισιόν στο συγκεκριμένο θέμα. « Όσοι ισχυρίζονται ότι η συζήτηση με την ΕΚΤ για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι θέμα «μνημονιακής διαπραγμάτευσης» δεν γνωρίζουν καν την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Και αυτό διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελέγχει την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος κάθε χώρας μέλους, χωρίς αυτή να είναι σε πρόγραμμα στήριξης» αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές.

Και αν για το διάδοχο νόμο Κατσέλη η κυβέρνηση διαμηνύει πως η μονομερής νομοθέτηση αποτελεί έσχατη λύση, δεν ισχύει το ίδιο και για τις 120 δόσεις. Για χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που θα δώσουν πράγματι  ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα τονώσουν –όπως ελπίζεται-  τα δημόσια έσοδα.

«Τα σχέδια που επεξεργάζονται τα αρμόδια υπουργεία  δεν αφορούν την τρέχουσα συζήτηση με τους θεσμούς και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας. Το προσεχές διάστημα θα γίνουν νόμοι του κράτους», τονίζουν οι ίδιες αρμόδιες αρχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα