Ο διπολισμός ως πολιτική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου

Ο διπολισμός ως πολιτική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου
Φωτό αρχείου: Το Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Η σφοδρή επίθεση του Κινήματος Αλλαγής στον πρωθυπουργό για το εκλογικό σύστημα, τον οποίο “προειδοποιεί” ότι “μπορεί να πέσει μέσα στον λάκκο που σκάβει για τους άλλους”

Ο διπολισμός αποτελεί την πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού για το επόμενο διάστημα, όπως τουλάχιστον συντείνουν οι πληροφορίες από τις συζητήσεις που έκανε στις πρόσφατες συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η νέα διαβεβαίωση που έδωσε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη πως δεν προτίθεται να επιδιώξει την τροποποίηση του άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει πως για να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση απαιτεί την ύπαρξη 200 ψήφων στη Βουλή και πως αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε διπλές εκλογές ώστε να “κάψει” την απλή αναλογική, σηματοδοτεί δυο τουλάχιστον επιλογές: Πρώτον, ότι δεν προτίθενται να κάνει αποδεκτή έστω και έως βάση για συζήτηση την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τον εκλογικό νόμο, πρόταση που δυσκολεύει την αυτοδυναμία-υπό προϋποθέσεις απαιτεί ίσως και 40 %. Και δεύτερον, ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει νέο εκλογικό νόμο που θα στηρίζεται στην ενισχυμένη αναλογική, θα δίνει δηλαδή αυτοδυναμία με 37%, ίσως και με 36%.

Δεν είναι τυχαίο ότι η επιλογή αυτή του πρωθυπουργού προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής, που προειδοποίησε μάλιστα με μια φράση του Ηλία Ηλιού στην προδικτατορική Βουλή ότι “μπορεί να πέσει μέσα στο λάκκο που σκάβει για τους άλλους”. Αναφέρει χαρακτηριστικά για το θέμα ο Τομέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής:

“Αποκαλυπτικός για το πολιτικό του σχέδιο ήταν στην χθεσινή συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε ουσιαστικά ότι προχωρά μόνος του σε ένα εκλογικό νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του με σκοπό να προκαλέσει διπλές τουλάχιστον εκλογές. Αλαζονεία γιατί ουσιαστικά προεξοφλεί το αποτέλεσμα και τις εξελίξεις της πρώτης κάλπης με απλή αναλογική και επιπολαιότητα γιατί ξεχνά ότι μπορεί να πέσει μέσα στο λάκκο που σκάβει για τους άλλους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα