Ο φόβος ότι δεν θα ψηφίσουν “γαλάζιοι” βουλευτές έφερε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!

Ο φόβος ότι δεν θα ψηφίσουν “γαλάζιοι” βουλευτές έφερε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!
Πλάνο από τον καταυλισμό της Μόριας Eurokinissi

Παρότι η Βουλή είναι ανοιχτή! Οι αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου φοβίζουν τους τοπικούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ενώ διαφωνίες υπάρχουν και από άλλους βουλευτές

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει την επίταξη χώρων για τη δημιουργία «κλειστών» κέντρων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών να είναι ήδη μεγάλες.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», επιλέχθηκε καθώς «γαλάζιοι» βουλευτές από τους νομούς του Νοτιοανατολικού Αιγαίου προειδοποίησαν πως υπό την πίεση των αντιδράσεων στα νησιά τους, δεν μπορούν να ψηφίσουν μια τέτοια ρύθμιση. Ταυτόχρονα, ανοιχτό ήταν το ενδεχόμενο να μην προσέλθουν στη Βουλή, ακόμα και αν η αντιπολίτευση έθετε θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας και άλλοι βουλευτές, που είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την κυβέρνηση. Επιπλέον, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιλέχτηκε και για το κέρδισμα χρόνου, ώστε να μην αποκτήσουν διάρκεια οι κινητοποιήσεις στα νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα κέντρα που δημιουργούνται δεν θα είναι ακριβώς «κλειστά», αλλά, όπως έγραψαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» το Σάββατο, …πολυκεντρικά. Η κυβέρνηση, με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει να αποφύγει καταδίκες για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αφού το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν προβλέπει οι αιτούντες άσυλο να είναι «κρατούμενοι», κυρίως, όμως, επιδιώκει να λάβει τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία των κέντρων από την ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αυτή τη στιγμή τα σχετικά κονδύλια έχουν εξαντληθεί.

Ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης το χρόνο της έναρξης κατασκευής των νέων κέντρων για τον Μάρτιο, ώστε να είναι έτοιμα το καλοκαίρι. Όσοι δε μένουν σε αυτά, θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους, χρησιμοποιώντας τη σχετική κάρτα που θα τους δοθεί.

Ζήτημα πρώτον, πάντως, αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση, είναι ο έλεγχος των αντιδράσεων των κατοίκων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα