Οι ρατσιστικές καταλήψεις σχολείων στα Γιαννιτσά απόρροια του γενικότερου κλίματος στην περιοχή

Οι ρατσιστικές καταλήψεις σχολείων στα Γιαννιτσά απόρροια του γενικότερου κλίματος στην περιοχή
Μόρια. AP

Σύνδεση με το Μακεδονικό και με το ενδιαφέρον να εστιάζεται αν θα υπάρξει κάτι αντίστοιχο και σε άλλες περιοχές, όπως πέρυσι με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Καμία αντίδραση προς το παρόν τουλάχιστον από τους αρμοδίους.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές εκτιμούνται ακόμα και από κυβερνητικούς κύκλους οι εξελίξεις στην περιοχή των Γιαννιτσών, όπου μαθητές προχωρούν σε καταλήψεις των ΕΠΑΛ και σε πορείες με ρατσιστικά και ακροδεξιά συνθήματα.

Συνθήματα όπως “έξω οι λαθρομετανάστες από τα σχολεία” και “Σχολεία μόνο για ελληνόπουλα” δείχνουν ασφαλώς και το εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή και το μέγεθος του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, αλλά και την προσπάθεια κύκλων για ανασύσταση της ακροδεξιάς, όπως είχε επιχειρηθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ατόνησε με την αλλαγή κυβέρνησης. Το κλίμα στα σχολεία, βεβαίως, θεωρείται απόρροια του ευρύτερου κλίματος στην περιοχή, όπου κάποιοι πρόσφατα ντυμένοι …σπαρτιάτες (!) περίμεναν στην εθνική οδό μήπως και φτάσουν λεωφορεία με πρόσφυγες που πάνε προς τη Νάουσα προκειμένου να αντιδράσουν κλπ.

Στην περιοχή και στο παρελθόν έχουν συμβεί ανάλογα γεγονότα, καθώς στην Σκύδρα είχαν απειλήσει να πάρουν τα όπλα κατά των μεταναστών, ενώ πρόσφατα αρχιμανδρίτης χαρακτήρισε το Κοράνι “φασιστικό κείμενο” και συλλήβδην τους μουσουλμάνους ως τζιχαντιστές!

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι από την περιοχή -και από Λύκεια του Γέρακα- ξεκίνησαν πέρυσι οι εθνικιστικές καταλήψεις για το “μακεδονικό” και τη Συμφωνία των Πρεσπών, που για κάποιο χρονικό διάστημα είχαν εξαπλωθεί σε πολλά σχολεία κυρίως της Βορείου Ελλάδας και της Αττικής.

Ενδιαφέρον εμφανίζει, συνεπώς, αν και φέτος οι συγκεκριμένου τύπου καταλήψεις επεκταθούν ή εάν παραμείνουν μόνο στα Γιαννιτσά, όπου σημειωτέον νεαροί μαθητές στην πορεία, παράλληλα με τα ρατσιστικά συνθήματα, τραγουδούσαν το “Μακεδονία ξακουστή”!

Ενδιαφέρον, επίσης, έχει ότι μέχρι τη στιγμή που γράφονταν το παρόν κείμενο, ουδείς αρμόδιος (μεταξύ αυτών και το υπουργείο Παιδείας και η ΟΛΜΕ) είχε αντιδράσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα