Οικονομία στο κόκκινο-εργαζόμενοι στα όρια νευρικής κρίσης

Οικονομία στο κόκκινο-εργαζόμενοι στα όρια νευρικής κρίσης
Σε τεντωμένο σχοινί η παγκόσμια οικονομία AP

Το ορόσημο του Μαΐου και οι κομβικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το χαμένο στοίχημα της ανάπτυξης, το ενδεχόμενο της ευρωπαϊκής ύφεσης και ο κίνδυνος αύξησης της ανεργίας.

Γνωρίζουμε πως οι επιπτώσεις στην οικονομία από την εξάπλωση του κορονοϊού θα είναι τεράστιες, δεν γνωρίζουμε όμως αυτή τη στιγμή, έστω και κατά προσέγγιση, το μέγεθός τους, καθώς δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η νόσος.

Ποιες μπορεί να είναι οι πρώτες εκτιμήσεις;

-Οι επιπτώσεις θα είναι τρομακτικές για την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που ο κορονοϊός συνεχίσει απτόητος και μετά την άνοιξη, καθώς θα υπάρξουν τεράστιες απώλειες από τον τουρισμό, αλλά θα φανούν και οι συνέπειες από άλλους κλάδους, όπως η εστίαση, το εμπόριο (ένδυση, υποδηματοποιία κοκ).

-Η ανάπτυξη, που ούτως ή άλλως και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2019 έδειχνε να έχει σοβαρά προβλήματα, με μη επίτευξη και των αναθεωρημένων κυβερνητικών στόχων, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα σημειώσει επιβράδυνση, ενώ παραπέμπονται στις καλένδες οι στόχοι του προϋπολογισμό, με πρώτον αυτόν για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Η ανάπτυξη, μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα φτάσει το πολύ στη μια ποσοστιαία μονάδα, με κάτω όριο το 0,3%!

-Ο τραπεζικός τομές δεν θα πιάσει τους στόχους για την «εξυγίανσή» του, καθώς δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για πλειστηριασμούς εν μέσω πανδημίας, με τον κόσμο κλεισμένο στο σπίτι του, ενώ θεωρείται απολύτως βέβαιον ότι από την κατάσταση θα επωφεληθούν και οι κακοπληρωτές, που θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση που ήδη κυριαρχεί!

-Με τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών που ήδη έχουν ξεκινήσει λόγω της κρίσης- και με εργοδότες να εκμεταλλεύονται την κρίση- θεωρείται βέβαιον ότι φόροι και δόσεις δεν θα πληρωθούν από οικογένειες που πλήττονται, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μεγεθυνθεί περισσότερο το πρόβλημα των τραπεζών!

-Οι επενδύσεις, που, επίσης, τόσο διαφημίστηκαν, με την κρίση που υπάρχει παγκοσμίως, θεωρείται βέβαιον ότι θα παγώσουν. -Γενικότερα, πάντως, είναι πολύ πιθανή η ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις μεγάλες οικονομίας της ευρωζώνης, όπως η γερμανική, η γαλλική και η ισπανική-για την Ιταλία δεν χωρά συζήτηση- την ίδια στιγμή που κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο ακόμα και για παγκόσμια ύφεση!

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούνται κομβικές οι αποφάσεις που θα λάβουν οι Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της κρίσης, με βασικό ερώτημα εάν το ευρω-ιερατείο θα βάλει στην άκρη τις ιδεοληψίες που έχει επιδείξει έως τώρα και θα λάβει μέτρα που θα δίνουν ελπίδες ότι πραγματικά μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες στη οικονομία και την κοινωνία από την πανδημία. Ένα δείγμα θα λάβουμε ασφαλώς από τη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Στη χώρα μας, οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία, σε σειρά κλάδους, είναι ήδη πολύ σημαντικές. Τουρισμός, εστίαση, ένδυση, ταξί, βιομηχανία θεάματος και διασκέδασης και τόσοι άλλοι κλάδοι, αντιμετωπίζουν ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα, ακόμα και προβλήματα επιβίωσης! Οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών και σε άλλους κλάδους, καθιστούν τα προβλήματα πολύ πιο μεγάλα και την επόμενη ημέρα ιδιαίτερα δύσκολη. Ιδίως σε περίπτωση που δεν το δημόσιο σύστημα υγείας δεν αντέξει το επόμενο διάστημα, οπότε και τα κρούσματα της νόσου αναμένεται να πολλαπλασιαστούν..

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα