Πόντιος πιλάτος η ΕΕ: Ψάχνει συμβιβασμό με τον Ερντογάν

Πόντιος πιλάτος η ΕΕ: Ψάχνει συμβιβασμό με τον Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ούτε λέξη δεν βρήκε να πει ο Μπορέλ για το προσφυγικό, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα την Τρίτη! Σημαντικές οι συναντήσεις της Άγκελας Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό την άλλη εβδομάδα.

Τον συμβιβασμό με τον Ταγίπ Ερντογάν για το προσφυγικό φέρεται να εξετάζει η ευρωπαϊκή ηγεσία, με τη χορήγηση επιπλέον χρημάτων, ενώ ερώτημα είναι τι θα πράξει με το αίτημά του για δημιουργία ζώνης στο εσωτερικό της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου θα χτιστούν πόλεις με χρηματοδότηση από την ΕΕ, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι σύριοι πρόσφυγες.

Ο συμβιβασμός αυτός εκτιμάται ότι μπορεί να επέλθει, από τη στιγμή όμως που θα βρεθεί λύση αποδεκτή από τον τούρκο Πρόεδρο για το ρόλο της χώρας του στη ΒΔ Συρία, καθώς οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε Βατερλό για την Άγκυρα και να κοστίσουν στον Ταγίπ Ερντογάν την εξουσία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο και  μέλη της οικογενείας του. Η συνάντηση την Πέμπτη στη Μόσχα μεταξύ του Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως από την Κυριακή επισημαίνουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», αναμένεται να είναι καθοριστική για τις εξελίξεις και τον τερματισμό των εχθροπραξιών και των συγκρούσεων στο συριακό και γενικότερα στην περιοχή, ενώ θα επηρεάσουν καθοριστικά και την εξέλιξη του προσφυγικού και του ανοίγματος των συνόρων της Άγκυρας προκειμένου να πιεστεί η ΕΕ.

Κάποιες πληροφορίες, μάλιστα, δεν αποκλείουν εάν το τετ α τετ Πούτιν και Ερντογάν πάει καλά, να πραγματοποιηθεί και η τετραμερής συνάντηση μεταξύ του Ρώσου και του Τούρκου Προέδρου και των Άγκελας Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν, που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη , αλλά αναβλήθηκε λόγω τη κρίσης που δημιουργήθηκε από τον κίνδυνο κατάρρευσης των τουρκικών δυνάμεων στο μέτωπο της Συρίας.

Για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Τουρκίας, πάντως, δεν προϊδεάζει τα όσα (δεν) είπαν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών κατά την επίσκεψή τους στον Έβρο, συνοδευόμενοι από τον έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και η επίσκεψη του Ζοζέ Μπορέλ στην Τουρκία. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, που επισκέφτηκε την Τρίτη και την Τετάρτη την γειτονική μας χώρα, ενόψει και του Συμβουλίου υπουργών  Εξωτερικών που θα συνέλθει στο Ζάγκρεπ την Πέμπτη και την Παρασκευή, συζήτησε το προσφυγικό και το Ιντλίπ, αλλά δημοσίως τουλάχιστον δεν έθεσε θέμα για τις προκλήσεις Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται οι συναντήσεις που θα έχει-εκτός απροόπτου η Άγκελα Μέρκελ με τον έλληνα πρωθυπουργό και τον τούρκο πρόεδρο την ερχόμενη εβδομάδα. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Καγκελάριος θα τον συναντήσει στο περιθώριο του ελληνογερμανικού φόρουμ στο Βερολίνο (9 Μαρτίου), ενώ την πρόθεσή του να επισκεφτεί τη γερμανική πρωτεύουσα μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν έχει εκφράσει και ο Ταγίπ Ερντογάν. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι στις 10 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Βιέννη, όπου θα έχει συνάντηση με τον αυστριακό Καγκελάριο, γνωστό για τις σκληρές του θέσεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα