Προς κυβέρνηση μειοψηφίας στο Βερολίνο

Προς κυβέρνηση μειοψηφίας στο Βερολίνο
Η καγκελάριος Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο AP

Η Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή πιο ασταθής πολιτικά χώρα από ότι η Ιταλία! Μετά τις εκλογές στη Βαυαρία οι αποφάσεις. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αν η Άγκελα Μέρκελ θα επιλέξει για σύμμαχο στην κυβέρνηση μειοψηφίας το CSU του Ζεεχόφερ ή το SPD της Αντρέα Νάλες.

Η πολιτική αστάθεια κυριαρχεί στο Βερολίνο, με τη Γερμανία να μοιάζει αυτή τη στιγμή ως περισσότερο ασταθής χώρα ακόμα και από την… Ιταλία!

Στην ατμομηχανή της Ευρώπης ζυμώνονται στο παρασκήνιο εξελίξεις που μέχρι χθες φάνταζαν αδιανόητες, όπως η κυβέρνηση μειοψηφίας!

« Δεν πρέπει να υποτιμούμε την εμπειρία άλλων ευρωπαίων γειτόνων που έχουν σταθερές κυβερνήσεις, μολονότι είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε προϊδεάζοντας για τις εξελίξεις που κυοφορούνται.

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πλέον γνωστό ότι η Άγκελα Μέρκελ προτίθεται να κινηθεί αποφασιστικά και να δώσει «λύση» στην κυβερνητική κρίση στη χώρα της, αμέσως μετά τις εκλογές στη Βαυαρία, στα μέσα Οκτωβρίου.

Το ερώτημα είναι αν στην κυβέρνηση μειοψηφίας θα επιλέξει μια δεξιά στροφή κρατώντας ως σύμμαχο τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας υπό τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο  οποίος και αποτελεί αυτή τη στιγμή το πρόσωπο που πυροδοτεί την κρίση στη Γερμανία. Ή εάν η Καγκελάριος επιλέξει στην κυβέρνηση μειοψηφίας ως σύμμαχο το SPD της Αντρέα Νάλες, πυροδοτώντας την κρίση με το CSU της Βαυαρίας, αν και οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να αποχωρήσουν από τη συγκυβέρνηση, καθώς η συμμετοχή τους σε αυτή κινδυνεύει να τους εκμηδενίσει πολιτικά και εκλογικά.

Ούτως ή άλλως μετά τις εκλογές στη Βαυαρία η Μέρκελ θα πρέπει να λάβει κρίσιμες αποφάσεις και για τη στάση της σε μείζονα θέματα όπως π.χ. το μέλλον της Ευρώπης και οι προτάσεις Μακρόν, οι συμμαχίες στις ευρωεκλογές κοκ. Αποφάσεις που θα επηρεάσουν ουσιαστικά ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα