Τα πρόσωπα, ο ρόλος τους και η μεταφορά των αντιπαραθέσεων στο Κίνημα Αλλαγής

Τα πρόσωπα, ο ρόλος τους και η μεταφορά των αντιπαραθέσεων στο Κίνημα Αλλαγής
Στιγμιότυπο από ομιλία της Φώφης Γεννηματά σε συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Eurokinissi

Το Συνέδριο αποτελεί και το τυπικό τέλος του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που σφράγισε την ιστορία της Ελλάδας από την μεταπολίτευση και μετά.

Το τυπικό τέλος του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί το Συνέδριο του κόμματος, το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή, ώστε να τροποποιηθεί το Καταστατικό του και να αναντιστοιχηθούν τα όργανά του με τα όργανα του ΚΙΝΑΛ– να παραμείνει μεταξύ άλλων Πρόεδρός του, χωρίς επανεκλογή, η Φώφη Γεννηματά, επεκτείνοντας τη θητεία της έως το 2021.

Το Συνέδριο, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει μια “πύρρειο νίκη” για τη Φώφη Γεννηματά, η οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ευθέως, έως τουλάχιστον τη λήξη της θητείας της στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, τον Νοέμβριο του 2021, οπότε και είναι προγραμματισμένη η εκλογή Προέδρου από τη βάση του κόμματος. Η Φώφη Γεννηματά, ωστόσο, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την εσωστρέφεια και μετά το Συυνέδριο και η αντιμετώπισή της είναι το βασικό πρόβλημα της επόμενης ημέρας του Συνεδρίου, με τις διαγραφές να είναι η πιθανότερη εξέλιξη, εφόσον δεν επέλθει συμφωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο υπ’ αριθμόν ένα δελφίνος του κόμματος, που θεωρείται βέβαιον ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία τον Νοέμβριο του 2021, έχει τα δικά του διλήμματα, καθώς οι “σκληροί” της ομάδας του τον πιέζουν για “εδώ και τώρα σύγκρουση”, ενώ ο ίδιος κατανοεί πως θέμα ηγεσίας δεν μπορεί να προκύψει τώρα, από τη στιγμή που δεν τέθηκε μετά τις εκλογές. Έχοντας ως μειονέκτημα  (αφού δεν είναι στη Βουλή) και ως πλεονέκτημα (αφού μπορεί να αναπτύξει τις διεθνείς του επαφές) το γεγονός ότι είναι ευρωβουλευτής, οφείλει να κατανοήσει ότι στην παρούσα φάση το βασικό του έλλειμμα είναι η έλλειψη εναλλακτικής πολιτικής πλατφόρμας για τη διεκδίκηση της ηγεσίας.

Άγνωστο παραμένει δε τι θα πράξει την επομένη του Συνεδρίου ο Παύλος Γερουλάνος, που δεν είναι μέλος του ΚΙΝΑΛ, ενώ σήκωσε όλο το βάρος της αντιπαράθεσης με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ενόψει το Συνεδρίου, ποντάροντας στη “νεκρανάσταση” του ΠΑΣΟΚ.

Ενδιαφέρον, επίσης, εμφανίζει το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά, ξεπερνώντας το “εμπόδιο” του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, παραμένει κυρίαρχη στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, έχοντας “παραμερίσει” τους τρεις πρώην Προέδρους της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει να μην ενδιαφέρεται για την ηγεσία κανενός κόμματος, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παραμένοντας σημαντικό πολιτικό μέγεθος στην πολιτική σκηνή, βρίσκεται ενώπιον αδιεξόδων στην παρούσα φάση, από τη στιγμή που δεν είναι πλέον στο ΚΙΝΑΛ. Ο δε Κώστας Σημίτης δυσκολεύτηκε πολύ να απαντήσει στην πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά να παραστεί στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, καθώς η θετική απάντησή του θα δυσαρεστούσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το εκσυγχρονιστικό μπλοκ, ενώ η αρνητική του θα δυσαρεστούσε την ηγεσία. “Θα είναι πραγματικά εντυπωσιακό να είναι στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης, που όταν ήταν πρωθυπουργός τον θεωρούσαν στη Χαριλάου Τρικούπη “ξένο σώμα” και να μην είναι οι …ντούροι ΠΑΣΟΚ” έλεγαν το βράδυ της Παρασκευής  στελέχη.

Οι εξελίξεις, πάντως, αναμένεται να φέρουν στο προσκήνιο νέα στελέχη στο χώρο της πλειοψηφίας, όπως τον Μανόλη Χριστοδουλάκη και τον Παύλο Χρηστίδη, ενώ αδιάφορη για τις κομματικές εξελίξεις εμφανίζεται η Εύα Καϊλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα