Τα ονόματα της Μαριέττας Γιαννάκου και του Βασίλη Σκουρή ξανά στο τραπέζι του Μαξίμου

Τα ονόματα της Μαριέττας Γιαννάκου και του Βασίλη Σκουρή ξανά στο τραπέζι του Μαξίμου
Η Μαριέτα Γιαννάκου Eurokinissi

Γιατί κάποιοι σύμβουλοί του επιχειρούν να πείσουν τον πρωθυπουργό ότι “η υπερψήφιση του νυν Προέδρου θα ερμηνευτεί ως προσωπική του ήττα” και γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες του Προκόπη Παυλόπουλου

Λίγες ημέρες πριν ο πρωθυπουργός “πάει στο βουνό” προκειμένου να αποφασίσει για το πρόσωπο που θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, δυο ακόμα πρόσωπα έχουν πέσει εκ νέου στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου.

Το πρώτο είναι της πρώην υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου, γνωστής για τις μετριοπαθείς θέσεις της στα εθνικά θέματα που θα απασχολήσουν, όπως εκτιμάται, για πολύ μεγάλο χρονικά διάστημα την πολιτική ζωή της χώρας. Η Μαριέττα Γιαννάκου, πάντως, δύσκολα θα υπερψηφιστεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς θα θεωρηθεί “κομματική επιλογή” αφού είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, όπως δύσκολα θα υπερψηφιστούν και από τη Χαριλάου Τρικούπη, από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει πρόταση για προερχόμενο από το χώρο της κεντροαριστεράς.

Το δεύτερο όνομα είναι του καθηγητή-και πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου-Βασίλη Σκουρή, ο οποίος είχε οριστεί και υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών επί Κώστα Σημίτη, το όνομά του είχε ακουστεί για υπηρεσιακός πρωθυπουργός-πριν τελικά αναλάβει ο Λουκάς Παπαδήμος το 2012, κατόπιν πρότασης του Ευ. Βενιζέλου, καθώς τους δυο άνδρες συνδέει στενή φιλία. Ο καθηγητής Βασίλης Σκουρής δύσκολα θα απορριφθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ γνωρίζει άριστα τις νομικές πλευρές των ελληνοτουρκικών θεμάτων, ενόψει και της πιθανής -μελλοντικής-προσφυγής της Αθήνας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Παρά την ονοματολογία, ωστόσο, οι πιθανότητες για επανεκλογή του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, συνεχίζουν να αυξάνονται, ιδίως μετά την επαναβεβαίωση της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς  αυτή τη στιγμή αποτελεί το μόνο πρόσωπο που μπορεί να συγκεντρώσει τόσο μεγάλη πλειοψηφία-ίσως και μεγαλύτερη των 240 βουλευτών- ενώ διασφαλίζει απολύτως την ενότητα του κυβερνώντος κόμματος στην ψηφοφορία.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ενδιαφέρον ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού που δεν επιθυμούν την επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου του εισηγούνται πως θα αποτελεί προσωπική του ήττα τυχόν πρότασή του για επανεκλογή του νυν Προέδρου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε ο μόνος “γαλάζιος” βουλευτής που δεν τον ψήφισε το 2015. Άλλα, ωστόσο, στελέχη εκτιμούν πως η πρόταση για τον Προκόπη Παυλόπουλο θα αποδεικνύει “πολιτική γενναιότητα” του πρωθυπουργού, που θα θέσει υπεράνω όλων το συμφέρον της χώρας.

Η συνέχεια, όμως, όπως και οι αποφάσεις, τις ημέρες των εορτών, στο …βουνό!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα