Στην τελική προετοιμασία για τη μεγάλη μάχη που θα λήξει με “πύρρειο νίκη” της Φώφης Γεννηματά

Στην τελική προετοιμασία για τη μεγάλη μάχη που θα λήξει με “πύρρειο νίκη” της Φώφης Γεννηματά
Από τη συνεδρίαση ΚΟΕΣ-ΠΑΣΟΚ. Eurokinissi

Περίπου 3500 σύνεδροι θα βρεθούν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ για Πρόεδρος του Συνεδρίου θα προταθεί ο Γιάννης Κουτσούκος. Πάνω από χίλιες υπογραφές φέρεται να έχει συγκεντρώσει ο Παύλος Γερουλάνος. Σκληρή αναμένεται η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, που όμως δεν πρόκειται να θέσει διαδικαστικά ζητήματα.

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Σαββατοκύριακο είναι ίσως το πιο παράξενο και πιο …μελαγχολικό Συνέδριο στην ιστορία του κόμματος που σφράγισε την πορεία της χώρας στη μεταπολίτευση και που τώρα -σύμφωνα με την ηγεσία του- δεν μπορεί να υπάρχει παρά μέσω του ΚΙΝΑΛ. Και είναι το πιο παράξενο και πιο μελαγχολικό Συνέδριο, καθώς πρόκειται, όσο σκληρό και αν είναι αυτό για ορισμένους, για το Συνέδριο που -ουσιαστικά- θέτει και τυπικά τέλος στο ΠΑΣΟΚ, που είναι ήδη χωρίς οργανώσεις από το 2015.

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα βρεθούν το απόγευμα του Σαββάτου 3.500 περίπου σύνεδροι (όσοι ήταν στο Συνέδριο του ΄15 ή στο τελευταίο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ), ενώ δεν έχουν κληθεί εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη επιθυμεί η όλη διαδικασία να περάσει όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”, για Πρόεδρος του Συνεδρίου θα προταθεί ένα έμπειρο στέλεχος κοινής αποδοχής και χαμηλών τόνων, ο πρώην βουλευτής και … “σκανδαλικός” Γιάννης Κουτσούκος -από τη στιγμή που ο Βασίλης Κεγκέρογλου εκτός του ότι είναι “συγκρουσιακός”, έχει και ασυμβίβαστο ως Γραμματέας της ΚΟΕΣ.

Και ενώ τη δημοσιότητα ελάχιστα απασχολεί το Συνέδριο (η Φώφη Γεννηματά προτίμησε τις περιοδείες αντί να απαντά η ηγεσία στον Παύλο Γερουλάνο, τον μόνο που μάχεται προκειμένου να “νεκραναστηθεί” κατ’ ουσίαν το ΠΑΣΟΚ, στη βάση του ΚΙΝΑΛ), στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις είναι έντονες. Στόχος ασφαλώς είναι όχι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και οι συσχετισμοί σε αυτό, αλλά η διαμόρφωση συσχετισμών στο ΚΙΝΑΛ, με εξαίρεση πάντα τον Παύλο Γερουλάνο, που δεν είναι καν μέλος του ΚΙΝΑΛ.

Τετ α τετ με Ανδρουλάκη;

Όταν γράφονταν αυτό το ρεπορτάζ δεν είχε προκύψει κατ’ ιδίαν συνάντηση Νίκου Ανδρουλάκη και Φώφης Γεννηματά για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας έως την εκλογή ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, τον Νοέμβριο του 2020. Μεταξύ των δυο “στρατοπέδων”, πάντως, έγιναν πολλές παρασκηνιακές συναντήσεις τις προηγούμενες ημέρες, ενώ εάν τελικά υπάρξει συνάντηση των δυο, πολύ δύσκολα θα δει το φως της δημοσιότητας -αφού και να γραφτεί, θα διαψεύδεται!

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”, προσανατολίζεται να μιλήσει στο Συνέδριο σε υψηλούς τόνους κατά της ηγεσίας, αλλά να μην θέσει διαδικαστικά θέματα. Ο ίδιος, μάλιστα, πιέζεται από τους “σκληρούς” της ομάδας του να μην συμμετάσχει- ο τελευταίος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, για παράδειγμα, έχει δηλώσει πως δεν θα παραστεί.

Την ίδια στιγμή ο Παύλος Γερουλάνος συγκεντρώνει υπογραφές στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ κάτω από το κείμενο για διεξαγωγή ενός πραγματικού Συνεδρίου, υπογραφές που σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας” έχουν ήδη ξεπεράσει τις χίλιες.

Γιατί δεν ανακοίνωσε έως την Παρασκευή ο Κώστας Σημίτης

Ενδιαφέρον έχει και γιατί ο Κώστας Σημίτης δεν ανακοίνωσε έως το πρωί της Παρασκευής την απόφασή του για το εάν θα συμμετάσχει στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ή όχι, αν και στη συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε θετικός. Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήθελε να  δεχθεί κριτική από τη μια ή την άλλη πλευρά επί πολλές ημέρες. Και αυτό, σε θετική απάντηση θα φαινόταν ότι “άδειαζε” τον Ευάγγελο Βενιζέλο και πολλά στελέχη του εκσυγχρονισμού και σε αρνητική ότι “άδειαζε” τη Φώφη Γεννηματά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, έχει διαμηνύσει πως η -όπως όλα δείχνουν- απουσία του δεν θα έχει κανένα πολιτικό νόημα, καθώς θα συμμετάσχει σε συνάντηση πρώην υπουργών Εξωτερικών, με Μαντλίν Ολμπράιντ  και άλλους.

Η “Διακήρυξη Σκανδαλίδη”

Στο Συνέδριο ο Κώστας Σκανδαλίδης θα παρουσιάσει “Διακήρυξη” για την “κυβερνώσα Αριστερά”.

Η διαφωνία του Συμεών Κεδίκογλου

Τη διαφωνία του για τον τρόπο διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ εκφράζει και ο πρώην βουλευτής Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου:

«Ας αναρωτηθούμε, γιατί γίνονται τα κομματικά συνέδρια; Για επικαιροποίηση προγραμματικών θέσεων, αποσαφήνιση ιδεολογικού στίγματος, οργανωτική δομή με νέα πρόσωπα, χάραξη πορείας ενδεχομένως και αυτοκριτική, θα ήταν κάποιες γρήγορες απαντήσεις. Αφού βεβαια προηγηθεί διάλογος με την κοινωνία. Ας σκεφτούμε τώρα τι από τα προηγούμενα εμπεριέχει το επικείμενο «συνέδριο» του ΠΑΣΟΚ: μάλλον κανένα. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε σε μισή μέρα  και τους συνέδρους διορισμένους. Θα έπρεπε πιο σωστά να ονομάσουμε αλλιώς αυτή τη σύναξη για να μην χάνουν και το νόημά τους οι λέξεις.

Λογικό και το περιορισμένο ενδιαφέρον αφού αντιμετωπίζεται διεκπεραιωτικά, «έπρεπε να γίνει», με στόχευση εντός των τοιχών κι όχι με στόχευση την κοινωνία, όπως κάθε συνέδριο οφείλει να έχει.

Πιστέψτε με, δε μιλώ εκ μέρους εσωτερικών γραμμών, μιλώ μόνο εκ μέρους των ανθρώπων που πέρασαν ή παρέμειναν στο ΠΑΣΟΚ παρά τις συνεχείς ματαιώσεις τα προηγούμενα χρόνια. Και θλίβονται για τον πρόσθετο λόγο ότι το ΠΑΣΟΚ πρωτοπόρησε και δίδαξε εσωκομματικες διαδικασίες και δημοκρατία ακούγοντας πάντα τον παλμό της κοινωνίας και τελικά της μεγάλης προοδευτικής πλειοψηφίας που υπάρχει εκεί έξω.

Ας μην υποτιμούμε τις διαδικασίες εντός όλων των κομμάτων γιατί αυτές αντανακλούν και επηρεάζουν την ποιότητα της ίδιας της δημοκρατίας μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα