Θα αποφύγει η Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου;

Θα αποφύγει η Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου;
Ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης Eurokinissi

Η Άγκυρα καθιστά όλο και πιο σαφείς τις επιδιώξεις της, για διάλογο εφ’ όλης της ύλης τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και με την χώρα μας. Οι προκλήσεις και οι “παγίδες” των συναντήσεων του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Τον τελευταίο χρόνο, με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη στάση της Άγκυρας στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κατέστη φανερό σε όλους πως στόχος της Τουρκίας είναι ο εφ’ όλης της ύλης διάλογος, τόσο με τη Λευκωσία, όσο και την Αθήνα. Στο Κυπριακό, μάλιστα, παρασκηνιακά, είναι γνωστό σε όλους, πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συζητά με την τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά και άλλες λύσεις, πολύ πέραν της πάγιας θέσης Λευκωσίας και Αθήνας όλα τα χρόνια.

Η “ψύχρανση” των σχέσεων Ουάσινγκτον – Άγκυρας, μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν- το οποίο ο “Σουλτάνος” θεωρεί ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό σχεδιάστηκε από τμήμα των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών- δεν διευκόλυνε τον Τ. Ερνογάν να επιτύχει το στόχο του εφ’ όλης της διαλόγου, ούτε με την Λευκωσία, ούτε με την Αθήνα. Αντιθέτως, με την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, συνέβαλε να αναβαθμιστούν κατά πολύ οι σχέσεις της χώρας μας με την υπερδύναμη, σχέσεις που αναμένεται να αναβαθμιστούν σε “προνομιακές” μετά την επίσκεψη Πομπέο στις 4 και 5 Οκτωβρίου στην Ελλάδα. Η διαφαινόμενη, ωστόσο, ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ, με την επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ, ενδέχεται να αλλάξει το κλίμα. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες να πιέσουν πραγματικά, τόσο για την επίλυση του Κυπριακού, όσο και για μια λύση (κατ’ ορισμένους με επίκεντρο τη συνεκμετάλλευση) στο Αιγαίο.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική, με τη νέα κυβέρνηση, δείχνει να επιστρέφει στη στρατηγική της “ακινησίας” -να κάνει, δηλαδή, διάλογο ώστε να μη χρεώνεται τα αδιέξοδα, αλλά να μην προχωρά σε λύσεις των προβλημάτων. Η αντίληψη, άλλωστε, που υπάρχει στη συγκεκριμένη σχολή σκέψης είναι ότι αν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, μόνο απώλειες μπορεί να υπάρχουν, γεγονός που θα πλήξει ανεπανόρθωτα τόσο την συντηρητική παράταξη, όσο και τη χώρα. Μια τακτική που ακολουθήθηκε και στο μακεδονικό έως τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι πολύ σημαντικές οι συναντήσεις που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ιδίως οι συναντήσεις με Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν, που θα βάλουν στο τραπέζι την ατζέντα στις ελληνοαμερικανικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα