Τι έδειξε η συζήτηση στη Χαριλάου Τρικούπη για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Τι έδειξε η συζήτηση στη Χαριλάου Τρικούπη για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά Eurokinissi

Η Φώφη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, η εσωστρέφεια όμως θα συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήδη προετοιμάζονται και διαμορφώνονται οι ομάδες και οι συσχετισμοί για την τελική σύγκρουση, που πιθανότατα θα γίνει πριν τις εκλογές, με την Γεννηματά, ωστόσο, να διαθέτει την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων. Αρνητική εξέλιξη για την ηγεσία η διαφοροποίηση βουλευτών.

Μπορεί “να πέρασε” της Φώφης Γεννηματά με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο οι συνεδριάσεις -όπως πχ του “Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου”- έδειξαν πως τα δύσκολα είναι μπροστά για το Κίνημα Αλλαγής.

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της Φώφης Γεννηματά δεν μπορεί να την ανατρέψουν, ασχέτως εάν θα το επιθυμούσαν, γι’ αυτό και εμφανέστατα, πλέον, επιλέγουν την τακτική του “ανταρτοπόλεμου”, επιδιώκοντας να τη φθείρουν, αξιοποιώντας και τα πολλά λάθη και κυρίως τις στρατηγικές επιλογές της Χαριλάου Τρικούπη. Και έτσι θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα, εφόσον δεν δημιουργηθεί κάποιο “ατύχημα” στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Το όπλο της Φώφης έναντι των εσωκομματικών της αντιπάλων δεν είναι απλώς ότι διαθέτει την ηγεσία -και τη “σφραγίδα”- του κόμματος, αλλά και ότι οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι δεν διαθέτουν (και δεν αισθάνονται την ανάγκη) να διαμορφώσουν εναλλακτική πολιτική πρόταση, ώστε η σύγκρουση να γίνει στο πεδίο των στρατηγικών επιλογών και των ιδεών και όχι στους οργανωτικούς συσχετισμούς.

Ενόψει των διαδικασιών για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αρχίζουν ήδη να παγιώνονται οι ομάδες στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, αλλά με αξιοσημείωτες διαφορές και μετατάξεις.

Η σημαντικότερη εξέλιξη, ίσως, είναι η διαφοροποίηση της στάσης βουλευτών που μέχρι πρόσφατα στήριζαν την ηγεσία. Πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις ασφαλώς είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Χαρά Κεφαλίδου, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κ. ά. Η διαφοροποίηση βουλευτών (που συνήθως στοιχίζονται με τις ηγεσίες που εξασφαλίζουν την επανεκλογή τους) μάλλον θα πρέπει να απασχολήσει περισσότερο την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς αποτελεί πραγματικό πρόβλημα, με την ιστορία να διδάσκει πως σε τέτοιες περιπτώσεις αν δεν αντιστρέφεται το κλίμα στην αρχή μετατρέπεται εν συνεχεία πιθανότατα και σε χιονοστιβάδα.

Η σύγκρουση και τα αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ θα καθορίσουν εν πολλοίς και το περιβάλλον που θα διεξαχθεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής. Παρότι δε αρχηγός δεν αμφισβητείται πριν τις εκλογές -και μάλιστα εφόσον έχει άσχημο αποτέλεσμα σε αυτές- ενδεχομένως η σύγκρουση για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ γίνει πριν την επόμενη αναμέτρηση, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να εξαντλήσει την τετραετία. Εκτός και αν προηγουμένως επιτευχθεί μια σημαντικότερη συμφωνία Φώφης Γεννηματά-Νίκου Ανδρουλάκη που θα μεταφέρει τις εξελίξεις για μετά τις επόμενες κάλπες, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα