Το μήνυμα της Φώφης στον Κυριάκο για τον εκλογικό νόμο

Το μήνυμα της Φώφης στον Κυριάκο για τον εκλογικό νόμο
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

“Ας γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες θα μας βρει δυναμικά απέναντι” δηλώνει η επικεφαλής του κόμματος. Το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει την πρότασή του και αναμένει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίξει τα χαρτιά του. Τι εκτιμήσεις γίνονται...

Μόνο τυχαίο δεν ήταν το μήνυμα που έστειλε από το “Βελλίδειο” η Φώφη Γεννηματά στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή όσα είπε ο πρωθυπουργός για τον εκλογικό νόμο από τον ίδιο χώρο μια ημέρα πριν.

“Ας γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες θα μας βρει δυναμικά απέναντι” διαμήνυσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν την εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός θα φέρει τελικά έναν πλειοψηφικό εκλογικό νόμο, με στόχο τη λεηλασία του ΚΙΝΑΛ και άλλων μικρότερων κομμάτων, μέσω της πόλωσης με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Έναν τέτοιον εκλογικό νόμο είναι αποφασισμένοι να μην τον ψηφίσουν, καθώς θα βγάζει ουσιαστικά εκτός πολιτικού παιχνιδιού την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, που επιδιώκει να έχει καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό κυβερνήσεων το επόμενο διάστημα, εφόσον βεβαίως ο εκλογικός νόμος δεν θα πριμοδοτεί αυτοδύναμες κυβερνήσεις στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν λαμβάνει από 40% και πάνω. Επιπλέον, στελέχη της Χαρ. Τρικούπη θεωρούν πως το Μαξίμου θα χρησιμοποιήσει τυχόν μη συμφωνία για τον εκλογικό νόμο προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την εξέλιξη στην αντιπολίτευση, φυσικά και στο ΚΙΝΑΛ, η ηγεσία του οποίου έχει προσφερθεί για συμφωνία όσον αφορά στον εκλογικό νόμο, αρκεί να τεθεί ως βάση συζήτησης η δική της πρόταση.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν πως η στάση που θα ακολουθήσει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στο θέμα του εκλογικού νόμου αποτελεί κομβικό σημείο για την φυσιογνωμία και τη στρατηγική του κόμματος το επόμενο διάστημα. Εάν δηλαδή θα προχωρήσει σε ένα “άνοιγμα” προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ουσιαστικά θα συμβεί ψηφίζοντας μαζί του εκλογικό νόμο ή εάν θα καταψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο, ανοίγοντας μέτωπο μαζί του και διευκολύνοντας τη σύγκλιση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, εν προκειμένω με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, αναμένουν από τον πρωθυπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του προκειμένου να τοποθετηθούν επισήμως, προκειμένου να τοποθετηθούν επί του θέματος συγκεκριμένα.

Υπενθυμίζεται ότι επί ηγεσίας Βενιζέλου σύσσωμη η ΚΟ του κόμματος είχε καταθέσει πρόταση για κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, προφανώς σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την κατάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Επί ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως, σύσσωμη η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ καταψήφισε την απλή αναλογική, αν και εκ των πραγμάτων θα επωφελούνταν από αυτή, προτάσσοντας την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας και καταθέτοντας πρόταση κλιμακωτού μπόνους που θα φτάνει τις 35 έδρες ως ανώτερο όριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα