To πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας διχάζει τη Νέα Δημοκρατία

To πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας διχάζει τη Νέα Δημοκρατία
O Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Προκόπης Παυλόπουλος σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο Eurokinissi

Μεγάλο μέρος της ΚΟ τάσσεται υπέρ του Προκόπη Παυλόπουλου, άλλοι θα ήθελαν τον Αντώνη Σαμαρά. Όλοι δε μαζί αναμένουν την απόφαση του πρωθυπουργού.

Η ονοματολογία για το πρόσωπο που θα υποδεχθεί από τον πρωθυπουργό για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα έχει επιδράσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς κάποιοι επιχειρούν να επηρεάσουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Μέρος των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχουν ταχθεί υπέρ της ανανέωσης της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι έχει όντως να επιδείξει μια πολύ θετική θητεία, προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και στο πρόσωπό του μπορεί να επιτευχθεί μια ευρύτατη συναίνεση που έχει ανάγκη η χώρα, ιδίως στις κρίσιμες στιγμές που περνάει με την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Εμμέσως υπέρ της υποψηφιότητας Παυλόπουλου, για παράδειγμα, έχει ταχθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την ομιλία του στις 27 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και πιο ευθέως βουλευτές όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας και άλλοι.

Οι βουλευτές που στηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά έκαναν τις απαραίτητες δηλώσεις υπέρ της υποψηφιότητάς του, συμπληρωμένες συνήθως από τη φράση πως η τελική ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό. Οι δηλώσεις αυτές όμως σταμάτησαν από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε –και αυτή- την πόρτα στον πρώην πρωθυπουργό, με την επισήμανση μάλιστα πως το πρόσωπο του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα θα ενώνει!

Το λεγόμενο «σαμαρικό» μπλοκ, που αρχίζει και έχει διαρροές από τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει να χάνει μέρος της δύναμής του και της επιρροής του στο εσωτερικό της ΝΔ, δεν πρόκειται να αντιδράσει σε εκ νέου υποψηφιότητα Παυλόπουλου, δεν είναι όμως απολύτως σίγουρο ότι κάποιος εξ αυτών αρνηθεί να καταψηφίσει υποψηφιότητα προσώπου που έχει εκφράσει διαφορετικές θέσεις στα εθνικά, όπως πχ η Μαρία Δαμανάκη ή η Άννα Διαμαντοπούλου κοκ.

Ενα τρίτο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκτιμά όμως πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να προτείνει για την Ηρώδη του Αττικού πρόσωπο από τον ευρύτερο χώρο, ει δυνατόν και τον λεγόμενο εκσυγχρονιστικό. Και αυτό όχι μόνο για να φύγει ο Προκόπης Παυλόπουλος, για τον οποίο –κυρίως οι φιλελεύθεροι, που θεωρούν ότι στήριξε εμμέσως τις επιλογές Τσίπρα- αλλά και προκειμένου να αποδυναμωθεί η «καραμανλική πτέρυγα» του κόμματος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διευρύνει την ηγεμονία του στον λεγόμενο «κεντρώο» χώρο.

Στην κατεύθυνση αυτή πιέζουν περισσότερο τα πρόσωπα που σηματοδοτούν τη διεύρυνση και την ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία επί ηγεσίας Κυριάκου Μητσοτάκη, παρότι αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημοσίως επί αυτού, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις. Υπέρ ενός νέου προσώπου, πχ, έχει ταχθεί ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ενώ ο Βασίλης Οικονόμου έχει ταχθεί υπέρ ενός προσώπου από τον «κεντρώο» χώρο, «φωτογραφίζοντας» την Άννα Διαμαντοπούλου.

Ανεξαρτήτως των δηλώσεων που γίνονται, όμως, μάλλον πολιτικά ανώριμοι μπορεί να πιστεύουν ότι οι όποιες προτιμήσεις θα εκφραστούν και στην κάλπη, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, εκτός ίσως σε κάποια υποψηφιότητα που στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν ακραία! Και αυτό παρότι υπάρχει το προηγούμενο που ο νυν πρωθυπουργός, ως απλός βουλευτής, καταψήφισε την υποψηφιότητα Παυλόπουλου χωρίς συνέπειες, καθώς στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν χωρά υπό φυσιολογικές συνθήκες κομματική πειθαρχία.

Η επιλογή του προσώπου για την Ηρώδη της Αττικού, πάντως, εάν δεν προσεχτεί, μπορεί να επιφέρει δυσαρέσκεια και ρωγμές στη βάση του κόμματος και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για το μέλλον, όταν θα ξεκινήσει η –φυσιολογική- φθορά του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη στιγμή, έχει την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ οι αποφάσεις του για το πρόσωπο του Προέδρου που θα προτείνει είναι κρίσιμες για τη χώρα και θα κριθούν στο μέλλον. Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, δεν κινδυνεύει..

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα