Τρία Συνέδρια και μια Συνδιάσκεψη για τη “νέα εποχή”

Τρία Συνέδρια και μια Συνδιάσκεψη για τη “νέα εποχή”
Στιγμιότυπο από συνέδριο Eurokinissi

Το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ακολουθούν η Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ (7 - 8 Μαρτίου), το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (αμέσως μετά το Πάσχα) και το Συνέδριο του ΜέΡΑ25 (23 - 24 Μαΐου)

Την έναρξη ενός νέου πολιτικού κύκλου, με σημαντικές ανακατατάξεις στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και με αναδιαρθρώσεις του κομματικού συστήματος, σηματοδοτούν τρία Συνέδρια και μια Συνδιάσκεψη, που θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος της άνοιξης. Παράλληλα θα οριστικοποιήσουν σημαντικές αλλαγές στους συσχετισμούς εντός των κομμάτων, διαμορφώνοντας εν πολλοίς ένα νέο τοπίο μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια.

Το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, από το απόγευμα της Παρασκευής έως και την Κυριακή, σηματοδοτεί την έναρξη του κύκλου αυτού. Το Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι εκλογικό, δεν εκλέγει δηλαδή όργανα (αυτό, εφόσον τηρηθεί το πρόγραμμα θα γίνει το 2020), όμως με την θεματολογία του, αποτελεί ένα ακόμα βήμα για τον πλήρη έλεγχο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πρόσφατη νίκη του στις εκλογές και η περίοδος ανοχής που απολαμβάνει από την κοινωνία, του επιτρέπουν αργά αλλά σταθερά ένα “καραμανλικό κόμμα” να το μετατρέψει σε “μητσοτακικό”.

Ακολουθεί στις 7 και 8 Μαρτίου “ταυτοτική” Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής, μια Συνδιάσκεψη που δύσκολα θα προσφερθεί για ανούσιες εσωκομματικές συγκρούσεις, καθώς θα είναι αποκλειστικά επικεντρωμένη στις έξι θεματικές ενότητες που έχουν αποφασιστεί από την ΚΠΕ και για τις οποίες θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες περιφερειακές συνδιασκέψεις σε όλη την Ελλάδα. Το γεγονός όμως ότι η θητεία της Φώφης Γεννηματά λήγει τον Νοέμβριο του 2021, οπότε και θα πραγματοποιηθεί εκλογή ηγεσίας από τη βάση του κόμματος, με υποψηφίους τουλάχιστον την νυν Πρόεδρο και τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθιστούν δύσκολη την αποφυγή της εσωστρέφειας στη Χαριλάου Τρικούπη για το επόμενο διάστημα, πολύ περισσότερο που υπάρχει και ο διεμβολισμός από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ιδιαίτερα κρίσιμο θα είναι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που προγραμματίζεται για αμέσως μετά το Πάσχα. Στο Συνέδριο αναμένεται να υπάρξει σφοδρή σύγκρουση για τη φυσιογνωμία, τη στρατηγική και τον έλεγχο του κόμματος, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει τον μετασχηματισμό και όλα τα ενδεχόμενα να είναι απολύτως ανοιχτά.

Στις 23 και 24 Μαΐου θα διεξαχθεί και το Συνέδριο του ΜέΡΑ25, όπου θα εκλεγούν τα όργανα του κόμματος-επανεκλογή του Γραμματέα δεν προβλέπεται για τη συγκεκριμένη περίοδο. Μεταξύ των στοιχημάτων του ΜέΡΑ25, είναι η ανάδειξή του σε σημείο αναφοράς του χώρου πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, μετά την ήττα των άλλων δυνάμεων του χώρου όπως η ΛΑΕ, με το ξεκίνημα δημιουργίας κομματικού μηχανισμού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το διάστημα έως το τέλος της άνοιξης αναμένεται να πραγματοποιηθούν Συνέδρια πολιτικών νεολαιών, όπως της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και ιδρυτικό Συνέδριο Νεολαίας ΚΙΝΑΛ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα